Oxford Üniversitesi koronavirüse yakalanmayanların sırrını açıkladı!

Oxford Üniversitesi, 'neden bazı kişiler koronavirüse yakalanmıyor' sorusuna yanıt verebilecek araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

GİRİŞ 16.10.2022 13:50 GÜNCELLEME 16.10.2022 14:25
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde 600 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs, 5.5 milyondan fazla insanın hayatına mal oldu. 2019'un son aylarında hayatımıza giren koronavirüs (Kovid-19) pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden oldu.

Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken dünya salgının başından beri "neden bazı kişiler koronavirüse yakalanmıyor' sorusuna yanıt arıyor.

İngiltere'nin önde gelen eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırma bu soruya cevap bulmuş olabilir.

Koronavirüse en yakından şahit olan Prof. Dr. Akkoyunlu günlüklerini kitaplaştırdıKoronavirüse en yakından şahit olan Prof. Dr. Akkoyunlu günlüklerini kitaplaştırdı

YÜZDE 30'LUK ŞANSLI KESİMİN SIRRI NE?

İngiliz araştırmacılar belirli bir mutasyona sahip kişilerin aşı olduktan sonra daha büyük bir antikor tepkisi ürettiği sonucuna ulaştı.

Daily Mail'in araştırma sonuçlarından derlediği haberine göre, yaklaşık her 10 kişiden 3'ünde HLA-DQB1*06 olarak bilinen gen bulunmakta ve söz konusu gen Covid aşılarından sonra insanlara daha fazla antikor üretimine neden olmakta.

Başka bir deyişle bu gene sahip olan kişiler aşı olduktan sonra daha yoğun bir korumaya sahip olduklarından dolayı virüsü kapma olasılıkları bir hayli düşüyor.

'İnsanların aşıdan sonra Kovid testinin ne kadar hızlı pozitif çıktığı konusunda geniş bir çeşitlilik gördük' diyen baş araştırmacı Dr Alexander Mentzer elde ettikleri sonuçların genetik kodumuzun bunun zaman içinde olma olasılığını etkileyebileceğini gösterdiğinin altını çizdi.

Araştırma kapsamında bilim insanları ilk doz olarak Pfizer-BioNTech veya Oxford-AstraZeneca aşısı olan 1600 yetişkinin kan örneklerini mercek altına aldı.

Ekip söz konusu gene sahip olanların kanında daha fazla antikor olduğu sonucuna ulaştı.

Kısa sürede Bilim dünyasının bir numaralı gündemi haline gelen araştırmanın bulguları Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

AŞININ FAYDASI KANITLANDI

Öte yandan salgın konusunda ülkenin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı veriler ise aşı tartışmalarına son noktayı koymuştu.

CDC yayınladığı son raporu ile aşının net faydasını bir kez daha gözler önüne serdi.

CDC aşılanmamış kişilerin koronavirüsten ölme olasılığının 9 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Johnson & Johnson aşısı incelendiğinde her 100 bin kişide 0.23 ölüm görüldü. Bu oran aşısız yada takviye doz olmayanlarda 1.6 olarak saptandı.

Bu araştırma ile aşı karşıtlarının aşıların ölümleri engellemede bir etkisi olmadığı iddiası çürütülmüş oldu.

Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 35
  • Şakir ağa 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet şimdi tecrübe konuşuyor 2 kere kırana olmuş arkadaşımla. 1 hafta aynı evde ve odada kaldım. Temaslı diye aldılar beni aşıda olmadım. Biri bunu bana açıklasın tıp bana bunu açıkla. Tabi bu arkadaşlarım biz ayrıldıktan sonra bir daha çıtana olmuşlar. Şimdi tıp bu kısmınızda çıkmayın
    Cevapla
  • emir 2 yıl önce Şikayet Et
    fazla uzağa gitmene gerek yok hiç mi yaşadığın evdeki bireylerin biri grip olmadı şimdiye kadar? Bir kişi grip olduğunda bütün ev onla beraber grip oluyor mu? Ben cevap vereyim çoğunlukla olmuyor, bu demek değil ki aynı evde yaşayanlara grip virüsü bulaşmadı, bi evde virüs olupta bütün eve yayılmaması gibi bi ihtimal yok, virüs evdeki toz gibi oksijen gibi birşeydir her yere dağılır ve herkese bulaşır kaçarı yok, ama burdaki olay her bireyin o anki bağışıklığına göre değişir, çocuğunun bağışıklığı o an senden yüksektir senin grip virüsün ona bulaşsa da etki edemeden ölür. Tıbbi açıklaması budur.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir dezenformasyon örneği. Bilgisi yok fikri var.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Allah diyor ki;"İnsanoğlu azdığında daha önce hiç görülmemiş hastalıkları onun başına bela veririm"tüm gerçek bu gerisi yalan
    Cevapla
  • Hasan yilmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Biontek olanlarda kanser ve kalp krizi almış başını gitmiş daha ne asisindan bahsediyorsunuz
    Cevapla
  • albay 2 yıl önce Şikayet Et
    2 kez corona oldum. 2 sindede hastanede yattım. yattığım hastanede herkes aşılıydı
    Cevapla
  • Ddd 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan. kardeşim hemşire. Sinovacın az etkisi olduğunu ama biontek olanların çoğunun ağır geçirmediğini söyledi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den önemli mesajlar: Bu iş, sanıldığından çok daha ciddi ve mühimdir!
İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan istifa açıklaması!