Hadis veritabanı kullanıma açıldı: 284 bin hadis listeleniyor
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Meridyen Derneği tarafından hayata geçirilen "Kültür, Sanat ve Değerler Dünyamızın Kaynaklarından Biri Olarak Hadisler" projesi hayata geçirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Meridyen Derneği tarafından hayata geçirilen "Kültür, Sanat ve Değerler Dünyamızın Kaynaklarından Biri Olarak Hadisler" projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.
Türk kültürünün şekillenmesinde hadislerin rolünü inceleyen projenin tanıtım toplantısı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melike Koç, proje yürütücüleri Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Prof. Dr. Bekir Kuzudişli'nin katılımıyla Cemile Sultan Korusu'nda yapıldı.
Etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, projenin çok kıymetli ve anlamlı olduğunu belirterek, "Medeniyet yürüyüşümüzde zaman zaman inkıtaya uğradığımız tarihi süreçler olsa da küllerinden yeniden doğmakta olan bir dönemin başlangıcındayız. Bu anlamda bütün alanları ikame edecek, bizi yeniden toparlayacak bir çalışmayı yürütüyorsunuz." dedi.
Çam, çalışmaların hem akademik alanda hem de dijital alanda herkese ulaşılabilir olmasının önemine de değinerek, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalar hem geçmişimizi doğru bir şekilde kavramımız, itikadi ve kültürel boyutta anlamamız açısından çok kıymetli hem de bugünkü yaşam tarzımızda bize bir metodoloji verecektir. Sadece akademisyenlere değil her alandaki çalışmalara kaynak teşkil edecektir. Yeni bir dünya düzenine doğru giderken Türkiye Cumhuriyeti adeta küllerinden yeniden doğarak, maddi ve manevi kalıbının çok çok ötesinde büyük sorumlulukları alarak dünyanın yükünü çekmek üzere öne çıkmış durumda."
Medeniyet inşasının eş zamanlı çalışmalarla mümkün olacağının vurgusunu yapan Çam, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının birbirine entegre olmasının medeniyeti inşa sürecinde etkili olabileceğini söyledi.
"HADİSLERİN TÜRK KÜLTÜRÜNE NE ÖLÇÜDE SİRAYET ETTİĞİNİ ELE ALALIM İSTEDİK"
Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melike Koç da 22 Kasım'da vefat eden Prof. Dr. Raşit Küçük'e rahmet dileyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Meridyen Derneği 15 yıllık süreçte hadis ve siyer alanında pek çok çalışmaya imza attı. Aslında hep aynı şeyi aradık. Efendimizi, sinemadan romana, görsel sanatlardan şiire, klasik sanatlardan musikiye anlatmanın imkanlarını araştırdık. 6 yıl önce yollarımız Yavuz Ünal Hocamızla keşişince Hadis Veritabanı'nı hayata geçirme kararı aldık. Dijital gelişmelerin zengin imkanlarını kullanarak hem güvenilir hem de çok kapsamlı bir çalışma sunduk. Bu kapsamlı çalışma, kendi içinde birçok alt projeye de zemin oluşturdu. Vahyin belirlediği inanç çerçevesinde bir yaşam şekli oluşturan sünnet, tüm İslam coğrafyasında aslında ortak bir medeniyet oluşturuyor. Ama bu medeniyet tabii ki dahilindeki o toplumun tarihsel birikimi, kendi kazanımları ve dinamikleriyle o toplumun kültürünü şekillendiriyor. İşte biz de Türk toplumunda hadislerin günlük hayatımızda, toplumumuzun her alanına nasıl ve ne ölçüde sirayet ettiğini bu projeyle ele alalım istedik."
Proje yürütücüsü ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise kültür ile hadis arasındaki ilişkinin önemine dikkati çekerek, kültürün düşünme biçiminden yeme alışkanlığına kadar günlük pratiklerini belirleyen bir kimlik olduğunu dile getirdi.
Ünal, projeyle, Türk kültürünü şekillendiren hadislerin ortaya çıkarılmasını ve yeni metinler üretimine imkan sağlanmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Literatür taramasıyla tespit ettiğimiz hadisleri 'www.kulturvehadis.info' adresinde yayınlayarak konulu bir şekilde onlara erişimi mümkün kıldık. Aynı zamanda rivayetlerin kaynaklarını gösterdik, sıhhat durumuna işaret ettik, tercümelerini ve ihtiyaç duyulan yerlerde açıklama ekleyerek, sözlü ve yazılı kültürde doğru bir şekilde kullanım için veriye erişim imkanı oluşturduk." diye konuştu.
-
Harun 2 yıl önce Şikayet EtEmeği geçenlerin elleri dert görmesin. Yalnız kadın erkek karışık bir arada ne alaka! Yapılan ile görüntü neden tezat teşkil ediyor? Benim günümüzdeki Müslümanlardan hiç ümidim yok. Müslüman olmayanların arasından kalpleri yumuşayıp hidayete erenler olur ve yaşantı olarak olması gerektiği gibi İslamiyeti yaşayan yeni bir topluluk çıkarsa bilmem ama günümüzdeki mevcut Müslümanların yaşantısı hiç doğru gelmiyor bana.Beğen Toplam 1 beğeni