AYM'nin yeni başkanı belli oldu

Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Zühtü Arslan, yeniden seçildi.

GİRİŞ 02.02.2023 10:32 GÜNCELLEME 03.02.2023 09:39
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Yüksek Mahkeme, bugün başkanını seçti. 

AYM bugünkü Genel Kurul gündemine, Zühtü Arslan'ın 4 yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle başkanlık seçimini aldı.

Seçimler, 1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146'ncı maddesi ile 2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12'nci maddesi uyarınca yapıldı. 

Başkan ve üyeler arasında gizli oylamayla yapılacak seçimde, görev süresi biten Arslan da yeniden başkan seçti. 

Seçimlerde, 1 başkan, 2 başkanvekili ve 12 üye olmak üzere toplam 15 AYM üyesinin salt çoğunluğunun oyunu alan aday, 4 yıllığına başkanlık görevini üstlenecekti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TEBRİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM Başkanlığı'na yeniden seçilen Zühtü Arslan'ı tebrik etti, başarı dileklerini iletti.

3. KEZ BAŞKAN SEÇİLDİ

Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Yüksek Mahkemenin başkanlığına ise ilk kez 10 Şubat 2015'te seçilen Arslan, 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından başkanlık için yeniden aday oldu, 25 Ocak 2019'daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu aldı.

Zühtü Arslan, ikinci kez seçildiği Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine 13 Şubat 2019'da başladı.

PROF. DR. ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?
1/1/1964 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini Sorgun’da tamamlamıştır. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde insan hakları ve sivil özgürlükler alanında, doktorasını da aynı Fakültede anayasa hukuku alanında yapmıştır. 2002 yılında doçent, 2007 yılında ise profesör unvanını almıştır.

2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde çalışmıştır. Ayrıca 23/12/2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürütmüştür. 2009 yılında başkanlığına atandığı Polis Akademisinde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler vermiştir. Ayrıca 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesinde “Turkish Public Law” dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesinde “Hukuk ve Siyaset” dersini vermiştir.

Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (üç cilt) kitapları vardır. Bunun yanında Constitutional Law in Turkey (Türkiye’de Anayasa Hukuku) başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri vardır.

Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 17/4/2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş; 20/4/2012 tarihinde göreve başlamıştır.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 10/2/2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilmiştir.

25/1/2019 tarihinde, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak seçilmiştir.

Evli ve dört çocuk babasıdır.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Milletmi AYM mi? 1 yıl önce Şikayet Et
    Demokratik hukuk devletinde milletin üstünde irade olmamalı olursa bu milletin kendi kendini yönetmesi değil AYMnin izin verdiği ölçüde yönetmesidir.Yani şu anki durumda egemenlik kayıtsız şartsız değil AYMnin onay verme şartıyla milletin oluyor. Milletin vekillerinin verdiği karar 8 kişinin isteğiyle yok sayılabiliyor.Bu yüzden 27 mayıs darbecilerinin ürünü olan AYM kaldırılmalı,millet iradesinin üzerinde hiçbir güç olmamalıdır.
    Cevapla
  • Mustafa Efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamın Erdoğan'a rağmen tekrar seçilmesi üzüntü verici bir durum. Abdullah Gül'ün AYM'nin canına okumasından kaynaklanıyor. AYM kapatılsın sorun kökünden çözülsün
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa mahkemesinin Yüce divan kapsamında üst düzey yöneticileri görevinden dolayı yargılayabileceğini unuttun herhalde.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman atama yapsaydınız ne diye seçim yapılıyor? Erdoğana rağmen ne demek, yasama, yürütme yargı ayrı olacak derken dediğin lafa bak. Sorun şu her şey denetleniyor da Erdoğan neden denetlenmesin?
    Cevapla
  • Cevdet benli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaybetmeye basladı devamı gelecek vekilleri bıle toplantısına katılmaz. Oldu
    Cevapla
  • Gülşen 1 yıl önce Şikayet Et
    Çokk beklersiniz katılmayan vekiller bir daha olmayacaklar
    Cevapla
  • yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    Sandıkta solu, fetöyü ve pkk yı sevindirmeyeceğiz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    HDP'ye oksijen olan anayasa değişikliği kapatılmalıdır.
    Cevapla
  • berat 1 yıl önce Şikayet Et
    böyle olacağı belliydi şaşırdıkmı hayır az kaldı kurtulmaya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adım adım normalleşme! İlk temaslar başladı!
Türkiye ile Katar arasında 8 yeni anlaşma imzalandı