İşte 600 Evler’i yıkan hatalar zinciri: Bilirkişi Haber7’ye açıkladı

Kahramanmaraş depreminden sonra yaşadığı yıkımla tüm Türkiye’nin gündemine oturan 600 Evler’de inceleme yapan bilirkişi heyetinden bir yetkili, ilk gözlemlerini Haber7’ye açıkladı.

GİRİŞ 18.02.2023 11:12 GÜNCELLEME 18.02.2023 11:28
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Haber7 - Özel / ANTAKYA

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık iki depremde en büyük yıkımların yaşandığı noktalardan biri Hatay’ın Antakya ilçesi oldu.

Antakya’da yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı 600 Evler sitesi ise en büyük yıkımın yaşandığı noktalardan biri oldu. 1998 yılında 600 Yapı Kooperatif tarafından hak sahiplerine teslim edilen 57 blok ve 570 dairenin bulunduğu sitenin tamamı çöktü.

Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ilk gününden itibaren bölgede bulunan Haber7 ekipleri 600 evlerde inceleme yapan bilirkişi heyetinden yetkililere ulaştı.

NERVÜRSÜZ DEMİR KULLANILMIŞ

570 dairenin tamımın yıkılmasına sebep olacak ihmal ve hatalarla ilgili ilk bulguları Haber7 ile paylaşan uzmanlar zemin katların yumuşak kat oluşuna dikkat çekerek “Burada gördüğünüz kolon imalatında kırma taş, taş tozu ve çimento kullanılmış. Granülmetrinin (Karışım oluşturulacak malzemelerin, karışıma hangi oranda katılacağının belirlenmesi) oranlı olması gerekiyor ki prizini alabilsin. Burada baktığımızda boyuna donatılar düz demir. 1999 sonrası bu demirin kullanımı yasaklandı, 1999’dan sonra nervürlü çelik kullanılması gerekiyor. Nervürsüz demir de olsa doğru granülmetri ile durum böyle olmazdı.” dedi.



ETRİYELER SIKILAŞTIRILMAMIŞ

Etriyelerde yeteri kadar sıkılaştırılma yapılmadığını belirten uzmanlar “Burada incelediğimiz 600 evler enkazında Fi 8’lik Fi 6’lık etriyeler açıkça görünüyor. Bu aralıklara kolon ve kiriş boylarının 3’te 1’i kadar sıklaştırma yapılması gerekiyordu. Deprem kuvvetleri etriyeler alır, burada bu sıklaştırmalar yapılmadığı için birleşim noktalarından ayrılarak çökmüş.



AĞIR KİRİŞ ZAYIF KOLON HATASI

Buradaki çökmelerin asıl nedeni zemin katların yumuşak kat olması. Yani ağır kirişler zayıf kolonlar. Bunun bir sonucu olarak da bazı binalarda 1 kat bazılarında ise 2 kat toptan göçme olmuş. Bitişik olan çift nizamlarda ise çekiçleme kuvveti karşısında binalar iskambil kâğıdı gibi yere devrilmiş.” bilgisini paylaştı.

600 evlerde yer alan binalardaki en büyük hatalardan bir diğerinin ise birleşim noktalarında olduğu bilgisini paylaşan uzmanlar “Birleşim bölgeleri standartlara ve projeye uygun durmuyor.

Bu durum buradaki bütün bloklarda var. Etriyelerin hepsi dışarıda ve açıkça görüyoruz. Perde miktarları çok az dolayısıyla kolonlar zayıf. Binalarda eklentiler var, bu eklentiler binalara ağır yük getiriyor ayrıca statik dengesini bozuyor.” dedi.

DELİL TOPLAMADAN ENKAZ KALDIRILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Yetkiler enkazların deliller toplanmadan apar topar kaldırıldığı iddiasını net bir dille yalanladı.  Enkazları tek tek gezerek incelemelerde bulunan bilirkişi heyetleri “İlk önce savcılık burada incelemeler yapıyor. Mühendislerin incelemesi, delil toplanması ve savcılık kararı çıkmadan enkaz kaldırma işleminin yapılması asla mümkün değil’ dedi.

 

İbrahim Günay . Haber7.com - Yayın Koordinatörü
Haber 7 - İbrahim Günay .

Editör Hakkında

1986 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. Evli ve bir çocuk babasıdır. İyi derecede Arapça, Kürtçe ve İngilizce bilmektedir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği - Yayıncılığı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Eğitimine, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Medya ve İletişim Yönetimi (Tezli) Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. TRT Haber’de stajını tamamlayan Günay, mesleğe 2009 yılında Haberler.com’da başladı. 2013 yılında Haber7.com'da göreve başlayan İbrahim Günay, editör, Haber Şefi ve Yayın Koordinatörü olarak görev aldı. Pek çok habere ve röportaja imza attı, sunum ve seminerlere katıldı. Ödül ve plaketler aldı. İbrahim Günay, halen Haber7.com’da Sorumlu Müdür ve Yayın Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • BEKİR 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş ben bu işin mantığını anlayamadım, nevruzsuz demir kullanımı yasak diyor, peki satımı mve üretimi neden yasak değil, bir malzemenin mukemmeli ve iyi kaşlitesi var iken, daha az kalitelisinin üretimine ve satışına mantiken neden izin verilir, sadece inşaat değil her her sectorde ve her üretilen, satılan malzemede alt kaliteye neden izin verilir.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bekir kardeş, çubuk demir bir ham madde türüdür. Sadece inşaatta kullanılmıyor. Bunu da mı akıl edemedin. Pencereleri kırıldı diye cam bardak da yasaklasınlar mı? Çubuk demirle dövmek lazım böyle cahilleri.
    Cevapla
  • İrfan 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte mantığıyla konuşan bir kişi. Tamamen benim gibi düşünüyor. Keşke toplumumuzun %90'ı bu mantıkta sorgulamalar yapsa.
    Cevapla
  • mimar-mühendis 1 yıl önce Şikayet Et
    4 yıllık bir mimarlık mühendislik fakültesinden mezun olmuş birine imza yetkisi ve-ri-le-mez. bir kere mimarlık eğitimi zaten 4 yıl olacak şey değil. medeniyet inşa eden bir bölümü ayaklar altına almaya kimsenin hakkı yok. amerikada nitelikli bir binanın mimari proje imzası için yıllar geçmesi gerekir ki 10 yılı bulur bu. tıp ilminden daha geniş bir yelpazede bilgiye sahip olması gereken bir mimar fizik,matematik, yer bilimleri, malzeme, iklim, coğrafya tarih kent sosyolojisi bilmek zorunda. yeni her yer niteliksiz mimar dolu, medeniyet inşa eden bir mesleğin değerini böyle küçültmemeliyiz.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz TC nin Vicdanlı,ve mantıklı insanları olarak önceliği ,SORUMLULARDAN yani sadece Müteahhitlerden değil onları kontrol etmeyerek oturdukları masalardan UYGUNDUR mührü vuranlar.Buraların zemin etüdünü görmeden Bu çok katlara İMAR İZNİ veren tüm belediye meclislerinin üyeleri ve başkanları yepede bulunan İMAR affı gibi çıkarılan yasaların sonuçları düşünmeden takibini yapmayanlardan da bu giden canların hesabı sorulmadığı sürece TC olarak hepimiz SUÇLUYUZ.
    Cevapla
  • İsa 1 yıl önce Şikayet Et
    Yikildikdan sonra bilir kişi kontrol ediyorsa. Yapılırken niye iyi kontrol olmuyor bütün sorumluları yargılamak lazim
    Cevapla
  • Neredeyse her yer!! 1 yıl önce Şikayet Et
    Bana ihmalin olmadığı bir yer söyleyin şu memlekette!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yangının yaşandığı otelin son hali ortaya çıktı: Dehşete düşüren görüntü!
Uzman isimden korkutan yorum: Birçok binamızda bu eksik