MTA, güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı! 5 yıllık projeden ilk detay

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), mevcut kullanımdaki en güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı. Ayrıca yeni yapılan ve 5 yıl sürmesi planlanan harita çalışmalarına dair ilk detaylara yer verildi.

MTA, güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı! 5 yıllık projeden ilk detay
MTA, güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nı Haber 7 ile paylaştı! 5 yıllık projeden ilk detay
GİRİŞ 21.02.2023 17:54 GÜNCELLEME 28.02.2023 19:01
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş'ta Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki bağımsız depremin akabinde bölgede arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra fay hattı haritası üzerinde bir süredir devam eden çalışmalar hız kesmeden ilerliyor.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler 7 Şubat Salı gününden itibaren sahada. Bölge bizzat MTA personelleri ve MTA'ya bağlı İHA'lar tarafınca inceleniyor.

2013 yılında basılıp hizmete sunulan Türkiye Diri Fay Haritası üzerine yeni bir harita çalışması yapıldığı Haber 7 ile paylaşıldı. MTA Yetkilileri, 5 yıl içerisinde yeni haritanın yayınlanacağı bilgisini verdi.

İNCELEMELERE KIRIKHAN'DA BAŞLANILDI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekipleri, depremin hemen akabinde Hatay'ın Kırıkhan'a hareket ederek burada çalışmalara başladı. Bunun gerekçesi, Doğu Anadolu fay hattının 24 Ocak 2020'deki Elazığ depreminde Pütürge'nin güney sınırlarında gözlemlenen kırılmalardı.

MTA'nın sahadaki incelemeleri sırasında çekilmiş bir fotoğraf

Çelikhan, Erkenek, Pazarcık ve Narlı arasındaki 315 kilometrelik hattın yüzey bölümünde kırılma yaşandığı saptandı. Özellikle Kırıkhan-Gölbaşı arasındaki 216 kilometre uzunluğundaki fay hattı üzerinde MTA ekipleri 136 farklı gözlem yaptı.

Fotoğraf MTA'dan alınmıştır

Saha, bizzat personeller tarafından incelendi. Personelin gidemediği yerler MTA'ya bağlı İnsansız Hava Araçları (İHA) vasıtasıyla görüntülendi.

Çalışmalarda Ekinözü fayının 176 kilometre uzunluğundaki bölümünün yüzey tarafında kırılmalar oluştuğu saptandı. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yapılan çalışmalar sonucunda deprem öncesinde başlanmış yeni bir fay hattı projesinin devam edilmesine hükmedildi.

YENİ HARİTANIN 5 YILA HAZIR OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Haber 7'ye konuşan MTA kaynakları, yeni fay hattı haritası çalışmasının takribi 5 yıl içerisinde tamamlanmasını ve farklı ölçeklerle yayınlanmasını öngörüyor.

Ayrıca MTA'nın 2023 yılındaki programları arasında Türkiye Diri Fay Haritası'nın belirli periyotlarla revize edilmesi bekleniyor.

Bu sayede nerede imar çalışmalarının başlanıp başlanmayacağına karar verilecek. Öte yandan Haber 7 ile 2013 yılında yayımlanmış MTA imzalı Türkiye Diri Fay Haritası'nın bir örneğine de yer verildi.

KULLANIMDAKİ HARİTA HABER 7 İLE PAYLAŞILDI

MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağrılı, kurumun 2004-2011 yılları arasında yeni araştırma tekniklerine uygun düşecek şekilde hazırladığı ve 2013 yılında 1/1.250.000 ölçeğiyle yayımlanmış Türkiye Diri Fay Haritası'nın bir örneğini Haber 7 ile paylaştı. 

MTA'nın 2013 yılında yayımladığı Türkiye Diri Fay Haritası'nın bir örneği

Haber 7'ye yapılan bilgilendirmede, ülkedeki deprem tehlikesinin en doğru şekilde belirlenebilmesi için öncelikli olarak deprem kaynağı olan diri fayların coğrafik dağılımları, nitelikleri ve deprem davranışları gibi jeolojik, jeomorfolojik ve sismolojik bilgileri içeren bir “Diri Fay Veri Tabanı” gerektiği vurgusunda bulunuldu. Ayrıca Türkiye'deki aktif fay hattı sayısı 152'den 500'e yükseltildi.

Marmara Bölgesi

Ayrıca Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün asli görevleri arasında ülkenin jeolojik haritalarını üretilmesi ve jeolojik sorunlarına ilişkin araştırmaların yapılmasına yönelik kurumun duymuş olduğu sorumluluktan bahsedildi. Ve bu sebeple MTA'nın deprem jeolojisi ve diri faylar hakkında bilgi ürettiği aktarıldı.

Ege Bölgesi

Mevcut haritanın 2004-2011 yılları arasında yeni araştırma teknik ve yaklaşımlarını kullanıldığı bir proje kapsamında hazırlandığı ve Türkiye Diri Fay Veri Tabanı oluşturulduğu söylendi.

İç Anadolu ve Orta Karadeniz

Türkiye Diri Fay Veri Tabanı, 1/25.000 ölçekli temel haritalar ile bu temel haritalardan üretilen 1/250.000 ve 1/1.250.000 ölçekli haritaları içeriyor.

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri

1/250.000 Ölçekli Türkiye Diri Fay Haritaları serisi, 2010 ile 2012 yılları arasında yayımlanırken bu serideki haritalar, 1/25.000 ölçekli temel haritalardaki fay bilgisinin sayısal ortamda küçültülmesiyle oluşturulduğu aktarıldı.

1/1.250.000 ölçeğinde yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nın ise, 2013 yılında basılarak hizmete sunulduğu ve orijinal haritalardan fay geometrisi basitleştirilerek sayısal ortamda küçültme yoluyla hazırlandığı kaydedildi.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 12
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin Liman, Demiryolu, Ekonomik Merkezlerini ÇEŞİTLİ MERKEZLERE YAYMASI GEREKLİ..
    Cevapla
  • Mkd 1 yıl önce Şikayet Et
    Deprem in dirisi, kurusu mu var oldumu oluyor binaları sağlam Ahlak ın ızı sağlam tutun.
    Cevapla
  • hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    İki milyona aldığın ev de sağlam değil ki... toki dışında ev yapılması yasaklansın
    Cevapla
  • Misafir23 1 yıl önce Şikayet Et
    Eeee güzelde acaba depreme dayanıklı ev yapacak parayı biz vatandaşlar nerede bulalım ülkemizde soyguncu zenginler yerini yatağını sağlama almışlar, asgari ücretli en az iki milyon lira nerede bulacakta sağlam ev alsın . Devletimiz bütün illerdeki konut inşaatlarını TOKİ yapsın artık müteahhit firmalar kapansın.
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Istanbulda konut yenileme seferberliği başlamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kurum açıkladı: İstanbul’da kira desteği yükseltildi
Ukrayna'dan Rusya'ya İHA'lı saldırı