Sismik araştırma ortaya çıkardı: İzmir Körfezi'nde yeni fay hattı!

Yapılan son sismik araştırma İzmir ile ilgili çarpıcı detayı ortaya çıkardı. Denizde yapılan sismik araştırmalarla İzmir dış körfezinde yeni fayların varlığı ortaya kondu.

GİRİŞ 02.03.2023 13:12 GÜNCELLEME 02.03.2023 13:14
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nde görevli akademisyenlerden oluşan 12 kişilik ekip, 'İzmir dış körfezi' olarak tanımlanan Foça-Karaburun bölgesinde TÜBİTAK destekli proje kapsamında sismik araştırma yaptı.

'Piri Reis' gemisiyle açılan akademisyenler, 1 hafta boyunca denizde veri topladı.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Derman Dondurur, "Bu proje için geçtiğimiz hafta içerisinde, 'Piri Reis' gemisiyle 12 kişilik ekiple bir sismik çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmada yaklaşık 1000 kilometre civarında sismik veri topladık. İlksel sonuçlar, gerçekten çok ilgi çekiciydi.

'İzmir dış körfezinin sığ yapısını, fay yapılarını biraz biliyoruz ama derin kısımlarla ilgili çok bilgimiz yoktu. Bizi şaşırtan şu oldu; oradaki aktif fay miktarı ve yoğunluğu gerçekten çok fazla. Bu çalışmanın sonuçları, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı" diye konuştu.

'İZMİR, DEPREMSELLİK AÇISINDAN AKTİF'

İzmir ve çevresinin depremsellik açısından aktif bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Dondurur, "Tarihsel süreçte İzmir ve çevresinde çok sayıda yıkıcı deprem olmuş. 1688'de İzmir'de oluşan bir deprem çok ciddi hasar vermiş hatta tsunami meydana gelmiş. 1739'da Foça'nın 4'te 3'ünün yıkıldığı yıkıcı bir deprem var. Bunların üzerine Foça-Karaburun ve 'İzmir dış körfezi' bölgesindeki fayların haritalanması, aktivitelerinin ortaya konması için TÜBİTAK destekli bir proje başlattık.

Denizlerde fayların haritalanması için sismik veri toplamanız gerekiyor. Başka türlü fayları haritalamak mümkün değil. Topladığımız bu sismik verilerden yola çıkarak fayların uzanımını, büyüklüklerini, deniz tabanını etkileyip etkilemediklerini dolayısıyla aktif olup, olmadıklarını ortaya koymayı amaçladık. Elde ettiğimiz verileri, ilksel olarak hızlıca veri işlemden geçirdik. Verilerin işlenmesinin hemen ardından bu fayların haritalanmasına geçeceğiz. Aktif fayların, aktif olmayan fayların büyüklükleri, nereye doğru uzandıkları hakkında bilgi elde etmeye çalışacağız. Dolayısıyla İzmir metropol alanı ve çevresinin afet riskine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Proje, 2 yılda tamamlanması öngörülerek başlatılan bir proje. Proje verilerin toplanması, işlenmesi ve yorumlanması olmak üzere 3 ayrı fazdan oluşuyor" dedi.

'İZMİR'DEKİ FAYLAR BİRAZ DAHA KISA'

Foça merkez üssü olan 27 Şubat tarihli depreme değinen Dondurur, "Çalışmayı tamamladıktan 2 gün sonra Foça açıklarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Büyük bir tesadüf. Bu depremin oluştuğu yer, bizim çalıştığımız alanın tam olarak içine denk geliyor. Depremin yeryüzünde, deniz tabanındaki iz düşümünü kesen 2 sismik hattımız var. Depremin oluştuğu fayı sismik kesitlerimizde görebiliyoruz. Aktif bir fay. İzmir, çok ciddi deprem riski altında olan bir bölge. Bunu asla unutmamamız gerekir. Karada olduğu kadar denizlerimizde de aktif faylarımız var. Karadaki fayları birebir analiz etme şansımız var ama denizde bu söz konusu olmuyor. İzmir'deki fay mekanizması, Kuzey Anadolu fayı ve Doğu Anadolu fayından farklılık gösteriyor. İzmir'de daha çok çöküntü alanlarının oluşturduğu normal faylar var. Bu faylar, biraz daha kısa. Boyları Kuzey Anadolu fayı gibi yüzlerce kilometre uzanmıyor. Dolayısıyla bu fayların oluşturduğu depremler, çok yıkıcı olmuyor. Genelde İzmir'de tarihsel gözlemlediğiniz depremler, 6-6.5 civarında ancak her zaman risk altındayız" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 44
  • heykeltraş 1 yıl önce Şikayet Et
    tunç soyer belediye binasının kolonlarını lgbt sapkınlarının renklerine boyamıştı. o kolonlar çökmesinde ne yapsın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş verin siz bu felaket tellallarını. Bunlar da adını duyurma peşindeler...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut sistemde çöken binanın sorumlusu, o inşaatın yapımının her aşamasında imzası olan herkes yada hiç kimse. Kimsenin tek başına sorumlu olmayacağı bir sistem kurulmuş. 1. Müteahhitlik belgesini sadece inşaat mühendislerine verin. 2. İnşaat firmasının sahibinin veya ortağının inşaat mühendisi olması şartını getirin. 3. İnşaatın herhangi bir sebepten dolayı çökmesi durumunda sadece Müteahhidi sorumlu tutun. 4. Müteahhit yaptığı binanın hukuken tek sorumlusu olacağından ve herhangi bir sebeple sorumluluğu başkasının üzerine yıkamayacağından ve devletin belirleyeceği olağanüstü haller dışında binanın yıkılması halinde, ömür boyu hapse mahkum edileceğinden emin olmalı.
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Müteahhit 7/24 inşaatın başında mı bekleyecek? İnşaatla işin olmadığı belli oluyor. Ahlak olmadıktan sonra kanunlarla cezalarla iş yürümez. Japonyada deprem yönetmeliği ve bunun kontrolü diye bir şey yok mesela. Her firma kendi otokontrolünü kendi oluşturmuş. Haksız bir suçlama bile olsa intihar eden bir millet. Biz japon olamayız boşuna uğraşmayın. Müslüman zaten olamadık.
    Cevapla
  • mamati 1 yıl önce Şikayet Et
    afyon
    Cevapla
  • Tarik 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulkemizim %90 i desek daha dogru olur....
    Cevapla
  • bestdelen 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah göstermesin, ama uzun zamandır çok sessiz bu yüzden bir Afyonlu olarak korkuyorum
    Cevapla
  • murtaza 1 yıl önce Şikayet Et
    bu deopremler sadece Türkiye'ye özgümü, evler deprem yönetmeliğine göre yapılsın,iğneden ipliğe oto kontrol sistemi ,denetim yapılsın depremi konuşmayalım .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump'tan tartışmalı Grönland ve Panama yorumu
Milyonları ilgilendiriyor! Artık eski tip kimlikle işlem yapılamayacak