Son dakika... Asrın felaketinde can kaybı artıyor! AFAD Başkanı açıkladı
Son dakika haberine göre AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerin 34. gününde 47 bin 975 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında 6 bin 278 yabancı uyruklu da bulunuyor.
6 Şubat'taki merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler ve sonrasında yaşanan artçılarda can kaybı artıyor.
"47 BİN 975 ÖLÜM VAR"
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer ve AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin 34’üncü gününde AFAD binasında açıklamalarda bulundu. AFAD Başkanı Sezer, depremde hayatını kaybedenlerin sayısında artış olduğunu söyleyerek, “Şu an itibarıyla 47 bin 975 ölüm var. Bunlardan 6 bin 278’i başta Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere yabancı uyruklu afetzedelerden oluşmakta. Bölgede 3 bin 954 arama kurtarma personelimiz hem enkaz çalışmalarına refakat etmekte hem de insani yardım faaliyetlerine sık sık katılmaktalar. Bölgede sık sık depremler olmakta. Yine burada hazır kuvvet olarak arama-kurtarma personelimizi tutuyoruz” dedi.
'414 BİN 323 ÇADIR KURULMUŞ DURUMDA'
Deprem bölgesinde geçici barınma anlamında devam eden çalışmalara da değinen Sezer, "Bölgede, 12 bin 140 iş makinesi aktif olarak çalışmalara katılmakta. Dünya çadır stokunun büyük bir bölümünü bölgeye aktarıyoruz. Her gün 6 uçak yurt dışından buraya çadır taşıyor. Kendi ülkemizdeki üretim kapasitesini de en son şekilde kullanıyoruz. Şu an itibarıyla 414 bin 323 çadır kurulmuş durumda ve her gün 10 bin civarında çadırı bölgeye göndermeye ve kurmaya çalışıyoruz. 332 tane de çadır kentimiz var. Çadırdaki hedefimiz 700 bin civarında” diye konuştu. Sezer, deprem bölgesindeki çadırlarda, konteyner kentlerde ve misafirhanelerde kalan vatandaşların sayısının ise 1 milyon 800 bin civarında olduğunu aktardı.
'935 BİN 722 DEPREMZEDEYİ DİĞER İLLERİMİZE TAHLİYE ETTİK'
Tahliye çalışmaları hakkında ise Sezer, "Büyük bir tahliye çalışmasını depremin ilk gününden itibaren yürüttük. 935 bin 722 depremzedeyi diğer illerimize tahliye ettik. Şu an itibarıyla 273 bin depremzedemiz deprem bölgesi dışındaki illerimizde bizim misafirimiz olarak devam ediyorlar” ifadelerini kullandı. Sezer, gıda malzemesi ve hijyen malzemesi konusunda desteklerin sürmesini talep etti.
Artçı sarsıntıların devam ettiğini ve bundan dolayı vatandaşlara uyarılarda bulunan Sezer, "Bölgede bizim yıkık, yıkılacak ve ağır hasarlı binalarımız var. Özellikle ağır hasarlı binalara vatandaşlarımızın girmemeleri konusunda uyarılarımız devam ediyor. Artçı sarsıntıların hem bölgede hem bölge dışında devam edeceğini düşünüyoruz. Bu konuda da vatandaşlarımızı neredeyse haftada birkaç defa uyarıyoruz. Eşyalarını ağır hasarlı binalardan taşıyıp kendilerini tehlikeye atmasınlar” dedi.
'ARTÇI SARSINTILAR 500’ÜN ALTINA DÜŞTÜ'
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar da şu ana kadar yaklaşık 16 bin civarında artçı sarsıntının meydana geldiğini bildirerek, "Artçı sarsıntıların son 10 gün içerisinde sayısında bir miktar düşme olmakla birlikte hissedilebilir ölçüde birtakım artçı sarsıntıların geldiğini biliyoruz. Son 10 gün içerisinde artçı sarsıntılar 500’ün altına düştü. Önümüzdeki gün ve haftalarda artçı sarsıntılar devam edecektir. Hissedilir boyutta artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşlarımızın dikkatli olmasında büyük yarar var. Hasarlı binalardan uzak durulması son derece büyük önem taşıyor” diye konuştu.
'DİĞER FAYLAR DA ETKİLENDİ'
Orhan Tatar, 6 Şubat depremlerinden sonra da Anadolu’daki diğer fay hatlarının etkilendiğine dikkati çekerek, "Kahramanmaraş Pazarcık’ı orta nokta olarak kabul ettiğimizde yaklaşık 100 kilometre yarıçap içerisindeki Anadolu'nun değişik bölgelerinde bulunan fayların da kısmen etkilendiğini görüyoruz. Son birkaç gündür özellikle Kayseri civarında depremlerin meydana geldiğini biliyoruz, bunlar çok olağan. Şu ana kadar yılbaşından bu yana meydana gelen toplam deprem sayısı 22 bin civarında. Bu depremlerin yaklaşık 16 bini 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin artçı sarsıntısı” açıklamasında bulundu.
'110 KÖY TAHLİYE EDİLDİ'
Tatar, depremlerin tetiklediği kaya düşmesi ve heyelan gibi ikincil afetlerin incelenmesi için jeoloji mühendislerinin sahada çalışma yaptığını ve şu ana kadar yaklaşık 180 civarında yerleşim alanında bu tür çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Tatar, bu çalışmaların sonucunda deprem bölgesindeki 11 ilde toplam 110 köyün tahliye edildiğini bildirdi.
-
AKP 1 yıl önce Şikayet Etdoğru olüsayısını verin millet bilsin. sanki cocuk kandırıyorlar. tabiki oylar dahada düşecekBeğen
-
chm 1 yıl önce Şikayet Etoylar yukseliyor bende akparti ye verecemBeğen
-
İmam bozkurt 1 yıl önce Şikayet EtCan kaybı sayısı hakkında söylenen rakam daha yüksektir çünkü resmi kayıtlarda ki rakamlar bunlar.halen sisteme düşmemiş ve haliyle yetkililer mevcut resmi rakamları açıklamak zorunda .yani ilerleyen günlerde sayı netlik kazanır ve yetkililer net sayıyı açıklar bu konuda devletimize güveniyorumBeğen
-
İmam bozkurt 1 yıl önce Şikayet EtBen islahiyede yaşıyorum iki çocugumu ve annesini kaybettim ilk üç gün bize kimse yardım etmedi herkes kendi imkanlarıyla cenazelerini yaralılarını çıkardıBeğen
-
Vatandaş 1 yıl önce Şikayet EtHatay yok hatay gidin hataya gidin orda bi sehir kalmişmi 400 binlik bi sehirBeğen Toplam 1 beğeni
-
Umut 1 yıl önce Şikayet EtAdıyamanda artçı sarsıntılar devam ediyor okulların açılma tarihi 27 mart ileri bir tarihe ertelenmesi kaçınılmaz olacaktır çocuklar deprem şokunu üzerilerinden atamadılar okullar ertelensin!Beğen Toplam 1 beğeni