Kandilli'den 'deprem erken uyarı' sistemi açıklaması!
Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü deprem erken uyarı sistemiyle ilgili bir açıklama yayımladı.

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Veri akışının sürekliliğini sağlamak için yedeklilik prensibi uygulanmaktadır. İstasyonlardan bazılarının teknik veya farklı sebeplerle hizmet veremiyor olması, sistemin çalışmıyor olması anlamına gelmemektedir. Mevcut sistemin işleyişinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır" denildi
İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul'un erken uyarı sisteminin çalışmadığını öne sürmüştü.
"SİSTEM SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAKTADIR"
DHA'da yer alan habere göre Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden bu açıklamaya cevap verildi.
Sistem sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır" denilen yazılı açıklamada, "Ülkemizde hali hazırda 'halka yönelik' bir erken uyarı sistemi bulunmamaktadır. Kamuoyunda dolaşan 'Deprem erken uyarı' sistemi, düşünülenin aksine depremi önceden bildiren bir sistem değildir.
Deprem erken uyarı sinyali bir radyo istasyonu gibi yayın yapan bir sistem değildir. Böyle bir erken uyarı sinyali de maalesef yoktur. Enstitümüzdeki mevcut erken uyarı sistemi, meydana gelen bir deprem sonrasında ikincil afetlerin (doğal gaz kaynaklı patlamaların önlenmesi, elektrik üretim tesislerinin devre dışı bırakılması, ulaşım sistemlerinin güvenli bir şekilde durdurulması vb.) önlenmesine yönelik hizmet vermektedir.
Erken uyarı sisteminin kurumlardan gelecek talep doğrultusunda hayata geçmesi için, erken uyarı amaçlı kullanılacak eşik seviyelerinin ayrıntılı teknik çalışmalar neticesinde belirlenmesi ve bu seviyelerin önceden test edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, deprem erken uyarı sinyalini kullanacak kurum veya kuruluşların, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile sinyalin kullanım amacına göre öncelikle kendilerine uygun eşik seviyesinin belirlenmesi çalışmalarını gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Eşik seviyesi kurumların faaliyet alanı, kullanılan cihazlar, verdiği hizmet alanı gibi birçok faktör ile birlikte değerlendirilmelidir. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, deprem erken uyarı sinyaline ihtiyaç duyan tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliğine hazırdır. Konunun önemine karşın, bugüne kadar çok az sayıda kurum veya kuruluştan erken uyarı sinyali talebi gelmiştir" bilgilerine yer verildi.
"YEDEKLİLİK PRENSİBİ UYGULANMAKTADIR"
Açıklama şöyle devam etti:
Ülkemizde enstitümüz tarafından çalıştırılan İstanbul Deprem Erken Uyarı Sistemi, 2001 yılında, Kuzey Anadolu Fay Zonu yakınlarında, kıyı şeridi boyunca ve Prens adaları olmak üzere 10 farklı konuma yerleştirilen 'kuvvetli yer hareketi' istasyonlarıyla kurulmuştur.
Bu 10 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu yanında, 5 adet deniz dibi sismograf sistemi kurulmuş; ayrıca, Marmara Denizi çevresinde günümüzde deprem erken uyarı amacıyla kullanılabilen çok sayıda kuvvetli ve zayıf yer hareketi istasyonu kurulmuştur.
Böylece, Marmara bölgesinde erken uyarı amacıyla kullanılabilecek kuvvetli ve zayıf yer hareketi istasyon sayısı 100'e ulaşmıştır. Bu kapsamda, deprem erken uyarı sistemindeki istasyonlar gerçek zamanlı olarak sürekli izlenmektedir.
Aynı zamanda, deprem erken uyarı sistemindeki veri akışı sürekli denetlenmekte ve gerekli durumlarda anında teknik müdahaleler yapılmaktadır. Veri akışının sürekliliğini sağlamak için yedeklilik prensibi uygulanmaktadır.
İstasyonlardan bazılarının teknik veya farklı sebeplerle hizmet veremiyor olması, sistemin çalışmıyor olması anlamına gelmemektedir. Mevcut sistemin işleyişinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır."
-
M.i 2 yıl önce Şikayet EtBu haberden şunu anladım bilmem doğrumu sistem mevcut bu sistem taleb eden kuruma şartlarını oluşturmak kaydıyla donanımını hasırlarsa belli bir stadüde sanki sözleşme anlaşma gibi haberleşme iletişim kanalı kurulmuş oluyor ama bunu kaç kurum biliyor bunu daha yaygın hale gelmesi için aselsanla çalışarak cep telefonu veya tv kanalları gibi alt yapılar kullanılarak sağlanması olamazmıBeğen
-
ahmet sezgin 2 yıl önce Şikayet EtCep telefonlarındaki ivme ölçeri kullanarak alarm vererek depremi nokta atışı olarak hemde size nekadar uzakta olduğunu vede sizin bulunduğunuz yerde nasıl hissedeceğinizi bildiren uygulamalar var hemde uzaklığa bağlı olarak 9 saniye ile 20saniye arası hiç olmazsa kendinizi kısmen koruma almanıza olanak sağlıyor play storeden indirip kurun hassasiyeti ve kaç km uzaklık sizin belirlemenize göreBeğen Toplam 2 beğeni
-
Hayrettin Alemdağ 2 yıl önce Şikayet Etbalıkçılar fiber optik kabloları koparmışlar mı ? kablolar koptu ise tamir edilmiş mi veya yenilenmiş mi ?Beğen
-
Emekli 2 yıl önce Şikayet EtCenabı Allah ülkemizi şeytanlaşmış insanlardan korusun,insanların bir kısmının pusulası bozulmuş gideceği yönü bulamıyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Serdar 2 yıl önce Şikayet Etİyide deprem olduktan en az 10-15 dakika sonra sisteme düşüyor. Halbuki deprem ağı diye bir uygulama anında bildiriyor. Üstelik deprem bölgesindeki telefonların ivmeölçerinden hesaplayarak çevre illerdeki telefonlara deprem dalgası uyarısı gönderiyor. 6 şubattaki 13,24 maraş depremini hataydaki telefonlara 5 saniye önce bildirdi.Beğen Toplam 4 beğeni