Sesi Çin’den duyuldu… Türkiye’nin hava savunmasına övgü: Çift koldan ileri!

Hava savunma sistemlerindeki başarısı dünyada şaşkınlığa sebep olan Türkiye'ye bir övgü de Çin'den geldi.

GİRİŞ 18.04.2023 10:01 GÜNCELLEME 18.04.2023 10:06
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Geliştirdiği ileri teknolojili hava savunma sistemleriyle dünya devleri arasına adım atan Türkiye’nin bu alandaki atılımı dünyada geniş yankı buluyor. ATMACA gemi savar füzeleri, SİPER hava ve füze savunma sistemi, HİSAR karadan havaya füze savunma sistemi, KALKAN hava savunma radarı gibi ileri teknolojili teçhizata sahip olan Türkiye’nin gücü Asya-Pasifik’te de gündem oluyor.

Çin’in 1 milyon tirajlı en büyük gazetelerinden China Youth Daily, Türkiye’nin hava savunma gücüne dair yayınladığı analiz haberinde, Ankara’nın bu teknolojinin ihracına da başladığına vurgu yaptı.

S-400’LERE KÜRESEL RAKİP

China Youth Daily’de 12 Nisan’da yayınlanan analizde Türk hükümetinin “iki kolda ilerleme stratejisi” benimsediğine dikkat çekildi. Türk hava savunma sisteminin ileride Rus yapımı S-400’e güçlü rakip olacağı yönündeki değerlendirmelere yer verildi. “Türkiye hava savunma gücünü artırmak için iki kolda ilerliyor” başlığıyla yayınlanan analizde şu ifadeler kullanıldı:

NATO üyesi Türkiye, orta ve uzun vadede silah alanında dışa bağımlılığını azaltmayı, yerli hava savunma sistemlerini güçlendirmeyi düşünüyor.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, mart ayı sonunda verdiği röportajda, "Yerli hava savunma sistemleri yapıyoruz. Artık S-400'e ihtiyacımız yok." ifadelerini kullandı.

ABD basınında çıkan analizlerde, Türk füzelerinin Rus füzelerinin yerini tamamen alması için henüz çok erken olduğu, ancak hava savunma sisteminin ülkenin savunma sanayisinin gelişmesi için kritik noktalardan biri olduğu belirtildi.

Orta Doğu üzerine çalışan bir uzman, Türkiye tarafından bağımsız olarak geliştirilen hava savunma sisteminin, uzun menzilli erken uyarı radarı, alçak irtifa tespit radarı, otomatik komuta ve kontrol sistemi gibi özellikleriyle S-400’e güçlü bir rakip olarak görülebileceğini söyledi.

Zhongguo Qingnian Bao’daki analizde, Türkiye’nin yerli kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerinde büyük aşama kaydettiğini fakat sistemlerin mükemmelleştirilmesi için zamana ihtiyaç olduğu ifade edildi.

İKİ KOLDAN İLERİ

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Türkiye’nin KALKAN hava savunma radarının gerçek mühimmatlı testlerini yaptığına değinilen haberde, sistemin en erken 2023 yılı sonunda kullanıma alınmasının planlandığı belirtildi.

Analiz şu sözlerle devam etti:

Türk hükümeti, şu an “iki kolda ilerleme” stratejisini benimsiyor. Yerli silahları geliştirirken uygun uluslararası ortaklar arıyor ve balistik füze tehditlerine karsı uzun menzilli hava savunma sistemlerinin ortaklaşa geliştirilmesi için çalışıyor.

Türkiye, S-400’lerden önce Patriot’u almayı istiyordu. Diğer bir seçenek ise Avrupa yapımı SAMP/T füzesiydi. Mart 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız ve İtalyan liderlerle görüşmüştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Fransa ve İtalya’nın SAMP/T hava savunma sistemini Türkiye'de ortaklaşa üreterek Türkiye’ye sağlamayı istediğini belirtmişti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Sıtkı Egeli, Suriye’deki siyasi durumun aşamalı olarak istikrara kavuşması ve Rusya-Ukrayna çatışmasının patlak vermesiyle birlikte jeopolitik ve diplomatik manzaranın değiştiğine işaret etti.

Egeli, Türkiye'nin yerli silahlarının performansı ithal sistemler kadar iyi olmasa da şu an ikinci parti S-400’ün alınmasının pek mümkün olmadığının altını çizdi.

SİHA’LAR GİBİ POPÜLERLEŞEBİLİR

China Youth Daily gazetesinin analizinde, Türkiye’nin iddialı savunma sanayisi geliştirme programına 1980’li yıllarda başladığı hatırlatılarak günümüzde Azerbaycan’a hava savunma komuta sistemi, Endonezya’ya Hisar füzesi ihraç edildiği kaydedildi.

Türk SİHA’larının uluslararası piyasalarda popülerleştiği gibi hava savunma sistemlerinin de benzer durumu yaşayabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye’nin teknoloji ihracında diğer NATO ülkeleri gibi siyasi şartlar sunmamasının avantaj olarak vurgulandığı analizde, KALKAN sisteminin, ileride S-400 hava savunma sistemine güçlü bir alternatif olma ihtimalinin olduğu kaydedildi.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 77
  • Kızılemla Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke herkes vatan evladı olabilse ama zor olmalı vatanını sevmek zor olmalı devletini sevebilmek. Allah ol der ve olur...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah Türkiye kaybetmez
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aç gözünü vatandaş Tayyip Erdoğan kaybederse bunlar biter TÜRKİYEM Kaybeder
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah allah devletimizi korusun
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinli ne yazmış bizim üniversiteli ne demiş. Bir bitmediniz. Sizde buna alet olmuşsunuz. ''İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Sıtkı Egeli, Türkiye'nin yerli silahlarının performansı ithal sistemler kadar iyi olmasa da şu an ikinci parti S-400’ün alınmasının pek mümkün olmadığının altını çizdi.''
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyvallah (Emreye cevaben)
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    İkinci parti sözleşme imzalandı ve şuanda kabul aşamasındadır,kim ne demiş bilmem.
    Cevapla
  • Emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden hep birşeyler yapmaya çalışıyor bir sistem yapmışlar çaba göstermişler vatan için gurur duymak lazım kimileri var savunma sanayide yapılanları gündeminde bile değil hiç birşey yapmayan yapmak istemeyenleri tartışmak yerine yapanları desteklemek gerek eleştiri olaran söylemedim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin'e karşı tarihi hamle, 'Voltran' için imzalar atıldı! Dünyanın üçüncü büyüğü olacak
Asgari ücret belli oluyor! İşte masadaki o rakam...