KADEM'in "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı yapıldı

Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM), kadınların camilerde eşit olanaklara kavuşması için başlattığı "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı İstanbul'da gerçekleştirildi.

KADEM'in "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı yapıldı
KADEM'in "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı yapıldı
GİRİŞ 26.04.2023 22:40 GÜNCELLEME 26.04.2023 22:40
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

KADEM'den yapılan açıklamaya göre, kadınların camilerden eşit yararlanabilmesi ve camilerin kadınlardan yana iyileştirilmesi hedefiyle 18 ay önce başlatılan "Camiler Hepimizin" projesinin ilk etabında sona gelindi.

Kadınların cami kullanımı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak, sorunları gidermek ve mevcut şartları iyileştirmek adına başlatılan proje kapsamında İstanbul, Eskişehir, Diyarbakır, Antalya ve Manisa'daki 17 camide ölçek uygulaması gerçekleştirildi. Camilerin fiziksel şartları, erişilebilirlik ve etkinlik alanlarındaki durumlarının tespitine yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştayda özellikle kadınların camilerde yaşadığı fiziksel sorunlar, fırsat eşitliğini ihlal eden uygulamalar, kadınları ve çocukları camiden uzaklaştıran zihinsel kodlar başta olmak üzere pek çok sorun ve bunlara ilişkin çözüm önerileri masaya yatırıldı. Geniş katılımın sağlandığı çalıştayda konuya dair önemli çıktılar elde edildi.

Çalıştayın sonuç raporunda yer alan maddelerden bazıları şöyle:

"Kadınların camilerde yaşadığı sorunlar dini değil, sosyolojik temellidir. Bu sorunların çözümü için de zihinsel bir dönüşüm gerekmektedir. Cami görevlilerinden başlayarak toplumun tümüne yayılan eğitim ve farkındalık faaliyetlerine ihtiyaç vardır. Camilerin kadınlara ayrılan bölümlerindeki temizlik ve güvenlik sorunu yaygın olarak gözlemlenmiş, camilerin bu anlamda daha sıkı denetlenmesi, kurumlar arası işbirliğinin yapılması önerilmiştir. Kadınların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, çocuklarıyla vakit geçirebilmesi için, cami içlerinde uygun bölümlerin tahsis edilmesi önemlidir. Camilerin yapım sürecinde kadınların hem ekonomik hem de fiilen yer alması, söz sahibi olması gerekmektedir. Camiler sadece namaz kılmak için kullanılan mekanlar olmaktan çıkarılmalı; dinlenmek, sohbet etmek, eğitim almak gibi ihtiyaçların da giderildiği 'yaşayan mekan' statüsü kazanmalıdır. Camilerin gençler ve çocuklar için yaşam alanı ve cazibe merkezi olabilmesi için projeler geliştirilmelidir."

Çalıştayın sonuç raporuna "www.kadem.org.tr" sitesinden ulaşılabilir.

 

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • vatandaş lütfullah 1 yıl önce Şikayet Et
    kadem vakfı hakkında zerre araştırmam yok lakin istanbul sözleşmesini savunması ve kadınına dinimizin vermediği yada uygun görmediği bir lütfu hangi duygu düşüncelerle kendileri lütfediyor. erkeklerden soyutlandırılmış bir şekilde ne aile ne toplum olmaz .erkek ötekileştirilerek kadın topluma itilmez.kadına kıymet vermek onu her meslek dalında aktif hale getirmek değildir...
    Cevapla
  • Vay halimize 1 yıl önce Şikayet Et
    Her konuda olduğu gibi peygamberin sözünü bile carpitmaktan cekinmeyip, kadinlarla ilgili konularda nefsinize uygun konusuyorsunuz. Namazsiz kadinlari bile bayramda camiye cagiran, yatsi namazları icin bile kadınlara izin verin diyen, farz disindaki nafile namazlarla evinizde de namaz kilin diyen,sözlerini hic görmeyin, kırpıp çarpıtıp bunu söyleyin. Yahudiler gibi kadini mabede sokmayin
    Cevapla
  • Sebahattin 1 yıl önce Şikayet Et
    Kadının mescidi evi olduğunu herkes bilir. Ancak ailesi ile yola çıkan kadınları, çarşıya çıkıp dışarda namaz kılmak zorunda olan kadınları unutmayın. Yeni camiler yapılırken anne odası, hanımlara mahsus daha temiz ve güzel ortamlar yapılmalıdır. Şimdiki camiler ufak bir tadilat ve bakımla güzelleştirilmeli. Ayrıca camilerin kadınlar bölümlerinin girişi tenha yerlerde olmamalı.
    Cevapla
  • Sebahattin 1 yıl önce Şikayet Et
    Camilerin kadınlar kısmı gerçekten yeniden ele alınmalı. Bu mekanlar izbe ve temiz değil. Eşimle bir yolculuğa çıktığımızda camilerde kadınlar kısmında namaz kılmak istemediğini hep yaşıyorum. Kadınlar bölümünde güvenlik sorunu bir gerçek. Kadınlar bölümü daha güvenli ve sürekli temizlenen, caminin erkekler kısmı gibi olmalı. Bu mevzuyu Diyanet ciddiyetle ele almalı.
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Kadem işine bak kardeşim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail’in ne olduğu görüldü, Gazze ağır bedeller ödese de büyük bir zafer elde etti
Ateşkes sonrası dünyanın dört bir yanında sevinç gösterileri yaşandı