Konya'daki 4.2'lik deprem sürpriz mi? Prof. Dr. Süleyman Pampal açıkladı

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal "Konya'da 100 km'lik diri fay hattı var. Konya da deprem bölgesi" uyarısında bulundu.

Konya'daki 4.2'lik deprem sürpriz mi? Prof. Dr. Süleyman Pampal açıkladı
Konya'daki 4.2'lik deprem sürpriz mi? Prof. Dr. Süleyman Pampal açıkladı
GİRİŞ 10.05.2023 10:49 GÜNCELLEME 10.05.2023 10:50
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Konya'nın Kulu ilçesinde yerin 7.89 kilometre derinliğinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

Fay Hattı Sorgulama Ekranı! Evimin altından fay hattı geçiyor mu?Fay Hattı Sorgulama Ekranı! Evimin altından fay hattı geçiyor mu?

Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...

"KONYA'DA 100 KM'LİK DİRİ FAY VAR"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal CNN TÜRK yayınında bu sorulara yanıt verdi. Pampal yaptığı açıklamada "Konya'da 100 km'lik diri fay hattı var. Konya da deprem bölgesi" uyarısında bulundu.

Konya'daki fay hatları

Pampal depreme hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekerek son depremlerle beraber vatandaşların fay hattının geçmediği şehirlere göç ettiğini ancak bunun bir çözüm olmadığını Türkiye'nin her yerinin deprem bölgesi olduğunu hatırlattı. 

Konya'da yaşanan 4.2'lik depremin sürpriz olmadığını söyleyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, Konya'da 100 km'lik diri bir fay hattının olduğunun altını çizdi. 

"KONYA ALÜVYON ZEMİN ÜZERiNE KURULMUŞ BİR ŞEHRİMİZ"

Alüvyon zemin uyarısı da yapan Prof. Pampa şu ifadeleri kullandı;

Bunu sürekli meslektaşlarımız da ben de gündeme getiriyoruz. Tekrar edecek olursam Konya'da konferans verdim, Konya'nın depremselliğini enine boyuna anlattım. 

Konya alüvyon zemin üzerine kurulmuş bir şehrimiz. Bu alivyon zeminlerin son depremlerde de daha önceki pek çok depremde de gördüğümüz gibi depremin etkisini 3, 4 katına katar artırdığını biliyoruz. Bunu Hatay'da İskenderun'da, Adıyaman'da o kara net gördük ki. Bunu Sisam depremi 120 km. uzakta olmasına rağmen izmir'de alüvyon zemindeki binaları yıktı. Sisam'da 2 can kaybına rağmen İzmir'de 120 civarında can kaybı oldu. Yani zemin depremde hasarı artıran en önemli faktör. 

ALÜVYON NEDİR?

Alüvyon ya da lığ, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi kütle parçalarının, suyun akış hızının azalması sonucu elverişli yerlere birikmesiyle meydana gelen tortulardır. Alüvyonlar, geniş vadilerin birçoğunda tabanda geniş yer kaplar veya daha geniş yerlere yayılarak, alüvyon ovalarını teşkil ederler.

Türkiye'de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan, Ceyhan ırmaklarının vadileri alüvyon ovalarıdır. Alüvyonlar aynı zamanda alüvyal set gölü denilen küçük göller de meydana getirirler. Bafa, Köyceğiz Gölü, Meriç vadisi gölleri gibi. Alüvyonların nehir deltasında meydana getirdikleri göllere ise Delta gölleri denir.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yer suyu cekildiginden olabilirmi ?.Konyadaki depremler gelecekdeki felaketlerin en hafifi olacak,sayin benden sonra kiyamet bakanlari.Allahin bize verdigi dogali korumassan Allahin ismini agzina alma,namaz bile kilma-Dogal dedigimiz bizim nimetimizdir.
    Cevapla
  • Ali OZAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir kıta diğerinin altına girerken en zayıf yerlerde kırılma olur. Bu kırılmanın etkisi ile aşağı ve yukarı hareket eden parçalar olur birbirlerinin altına girmesi nedeni ile. Bu olay yer kabuğunun o bölgedeki zayıf noktasından kırılmasıdır. Belki bir sonraki kırılma 100 km başka bir yerde olacaktır bir sonraki depremde. Evim fay altında değilmiş demeyin. Bilemezsiniz geleceği.
    Cevapla
  • Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    Depremin kaynağı fay hattı değil Allahın ol emridir. Rabbimiz le ilişkimiz iyi olursa Ateş bile bizi yakmaz. Artık anlayın bunları. Ama bu mütaitlerin dürüst olmak zorunda olduğu gerçeğini değiştirmez. Kısaca iş yine ahlakla ve yine imanla bağlantılı. İşte bu bir öğüttür dileyen öğüt alır. Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. O Azizdir, Hakimdir.
    Cevapla
  • Kaan 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes peygamber olmadığına göre; Allah'ın koyduğu tabiat kanunlarına kafa tutmamak ya da görmezden gelmemek lazım. Yani; ateş yaka, su boğar, deprem yıkar, fırtına uçurur bunları görmezden gelmek, ağır neticeler verebilir.
    Cevapla
  • vlk 1 yıl önce Şikayet Et
    O dilemezse yaprak bile düşmez
    Cevapla
  • Muhtar 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Ankara depreminin habercisi bu. Ankara da birçok heykel ve anıt mezar yerle bir olacak. 7 ve üzeri deprem olacak. Demedi demeyin. Allah ortak kabul etmez. Tek ve yegane güç, kudret sahibi yüce Allah'tir.
    Cevapla
  • deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    o zaman desenize sizin şirk koştuklarınızın da korkması gerekecek! :)
    Cevapla
  • hakın 1 yıl önce Şikayet Et
    muhtemel konyaya göçe karşı caydırıcılıkmı yoksa.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da sağanak yağış: Araçlar mahsur kaldı
Gizli belgeler sızdırıldı! Büyük savaş hazırlığı! Kod adı: Operasyon Deutschland