Anadolu Ajansı seçim akşamı nasıl çalışacak?
- GİRİŞ11.05.2023 08:17
- GÜNCELLEME11.05.2023 18:00
14 Mayıs akşamı, saat 17’den itibaren sandıklar kapanıp, oy sayım işlemi başladıktan sonra herkesin gözü kulağı Anadolu Ajansı’ndan gelecek haberlere çevrilecek.
“2023’ün en önemli seçimi” manşetiyle sadece Türkiye’de değil, bütün dünya da yakından takip edilen bir seçim bu.
Anadolu Ajansı seçim akşamıyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü çalışmaları tamamlamış durumda.
Dün, meslektaşlarımız Abdülkadir Selvi ve Zafer Şahin’le birlikte, Ajansın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz, Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan ve Genel Yayın Koordinatörü Yahya Bostan ile genel müdürlük binasında bir araya geldik.
Bu önemli misyonun koordinasyonunu Ajans adına Yahya Bostan üstlenmiş.
Karagöz, Bostan ve Özhan, seçim akşamı 190 binden fazla sandıkta yapılan oy sayım işleminin nasıl takip edileceğini, müşterilere, yani basın yayın kuruluşlarına nasıl ulaştırılacağını sade bir anlatımla ekran üzerinden bizlere anlattılar.
Dinlediklerimiz üzerinden, Seçim akşamı Anadolu Ajansı’nın sonuçları nasıl yayınlayacağına dair şöyle bir özet geçebilirim:
-Anadolu Ajansı, seçim günü 2500 personeliyle seçimleri izleyip, sonuçları aktaracak. Ancak bu sayı ile 190 bin sandığın tamamını izleme imkânı bulunmuyor. Karagöz’ün verdiği bilgiye göre, 2500 Anadolu Ajansı çalışanı toplam 50 bin sandığın sonuçlarını aktarabilecek.
-Peki, geri kalan 140 bin sandıktan sonuçlar nasıl alınıp müşterilere iletilebilecek? İşte bu açığı kapatmak için, Anadolu Ajansı, saha araştırmaları yapan, herhangi bir spekülasyona mahal vermemek adına politik kimliği olmayan bir şirketle anlaşmış. Ajans habercilerinin yetişemediği yerlerden bu şirketin çalışanları bildirimde bulunacak.
-Özetle, oy verme işleminin yapılacağı okullarda görevli haberciler, serbest haberciler ve araştırma şirketi çalışanları, Islak İmzalı Sandık Sonuç Tutanağının fotoğrafını çekip, sisteme iletecekler.
-İstanbul ve Ankara’da ajans çalışanlarının sayısı fazla olduğu için, buralarda sandık verilerinin yüzde 75’inden fazlası AA çalışanları tarafından toplanacak.
-Sistemin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işlemesi için, sandık başlarından bildirimde bulunacak olan her bir görevlinin cep telefonuna bir uygulama indirilmiş.
-Üzerinde uzun süredir çalışılan, yapay zeka tekniklerinin de kullanıldığı dijital ortama bu veriler iletildikten sonra, ‘manuel’ yöntemle, veriler teyit edilecek.
-Yahya Bostan, seçim akşamı ile ilgili yürütülen çalışmalar sırasında karşılarına çıkabilecek olumlu, olumsuz her türlü senaryoya hazırlık yapılarak bu çalışmanın yürütüldüğünü, sabotaj, siber saldırı gibi ihtimallere karşı da alternatif tedbirlerin alındığını dile getiriyor.
-Oluşturulan sistemde hangi veriyi kimin gönderdiği biliniyor olacak.
Sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bir kontrol mekanizması oluşturulmuş. Sandık başından görevliler aracılığıyla gelen veriler, OCR sistemiyle okunduktan sonra, Ankara’daki Genel Müdürlük Binası’nda, Serdar Karagöz’ün ‘atölye’ diye nitelendirdiği bölümde 300 kadar veri kontrol sorumlusu tarafından kontrol edilecek.
-Bu sorumlular, sandık sonuç tutanağı fotoğrafı ile, sistemdeki sonuçları karşılaştıracak. Verilerde herhangi bir hata olması durumunda, düzeltme işlemi yapılıp, son onay verilecek.
Son olarak, AA çalışanlarının ulaştığı sonuçlar ile araştırma şirketinden gelen veriler yine Ajans tarafından müşterilere servis edilecek.
Daha önceki seçimlerin çoğunda, günün erken bittiği, Doğu ve Güneydoğu’daki (Doğu Karadeniz dahil) 32 ilde sandıklar, 16.00 itibarıyla kapanıyordu.
İlk sonuçların ağırlıklı bölümü de bu bölgeden geliyordu.
Bu defa günler uzun olduğu için, her tarafta sandıklar 17.00 itibarıyla kapanacak ve hemen oy sayım işlemine geçilecek.
Bu bilginin seçim akşamı ekran başında olacaklar için şöyle bir önemi de var.
Eş zamanlı olarak her tarafta bu süreç (oy sayım işlemi) böyle işleyeceği için, ilk açıklanan sonuçlarla, oyların tamamının sayılmasından sonra ortaya çıkan sonuçlar arasındaki makas açıklığının yüksek olmaması bekleniyor.
Yorumlar18