Yurt dışında oy kullanma oranı rekorları alt üst etti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Yurt dışında ilk kez oy kullanılan 2014'te yüzde 18,94 olan katılım oranı, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur oylamasında yüzde 55,62'ye yükseldiğini belirterek, "Bundan gurur duyuyoruz." dedi.

Yurt dışında oy kullanma oranı rekorları alt üst etti
Yurt dışında oy kullanma oranı rekorları alt üst etti
GİRİŞ 26.05.2023 19:53 GÜNCELLEME 26.05.2023 20:02
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Türkiye'de düzenlenen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu kapsamında yurt dışındaki vatandaşların oy kullanma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yurt dışında seçim organizasyonunun çok kapsamlı, uzun süreli bir hazırlığı ve uygulamayı gerektirdiğini belirten Serim, Türkiye'de bir günde 08.00-17.00 saatlerinde düzenlenen oy verme işleminin, yurt dışında ikinci tur dahil olmak üzere, bir aylık süreci kapsadığını ve çok daha uzun saatlere yayıldığını anlattı.

Serim, oy verme işlemi öncesinde de aylar süren hazırlık dönemi olduğuna dikkati çekerek, yurt dışında oy verme işleminin saat 22.00'de sona erdiğini, kuyrukta bekleyen vatandaşların da oy kullanabilmeleri için sandıkların kapanmasının gece yarısını bulabildiğini dile getirdi.

Görevlilerin bu süreçte bazen evlerine yalnızca birkaç saat uğrama imkanı bulabildiğine işaret eden Serim, "Bu işlemi, ABD'den Japonya'ya, Güney Afrika'dan Finlandiya'ya kadar dünyanın dört bir yanında 73 ülkede, 167 temsilciliğimizde gerçekleştirdik. Saat farkları nedeniyle merkezde de bizler için süreç 24 saati buldu, Bakanlığımızın ışıkları bu süre zarfında hiç sönmedi. Bu kapsamda da 7/24 görev yaptık." ifadesini kullandı.

"TEMEL ÖNCELİK, VATANDAŞLARIN KESİNTİSİZ, SORUNSUZ, HUZUR İÇİNDE VE ŞEFFAF BİR SÜREÇTE OY KULLANMASIYDI"

Serim, en ufak beklenmedik bir durumun Bakanlığa intikal ettirildiğini ve anında çözüm bulunması hususunda burada çalışma yapıldığını, vatandaşlar için kesintisiz, sorunsuz, huzur içinde ve şeffaf bir süreçte oy kullanmalarının temel öncelikleri olduğunu vurguladı.

Yurt dışındaki vatandaşların, oy haklarını kullanabilmeleri için başkonsoloslukların seçim günü dahil ve hafta sonu gözetmeksizin sürekli açık olduğunu belirten Serim, şöyle devam etti:

"Kimlikte fotoğrafı bulunmayan genç bir vatandaşımız, başkonsolosluğumuza gelerek fotoğraflı belgesini aldı ve oyunu kullanabildi. Hiç kimsenin bu en temel demokratik hakkından mahrum kalmasını istemedik. Süreçte vatandaşlarımızın zaman zaman kuyrukta beklemeleri gerekti. O zaman da temsilciliklerimiz çeşitli ikramlarda bulundu. O bekleme sürelerini mümkün olduğunca konforlu geçirmelerini sağlamaya çalıştık."

Serim, Bakanlığın gözlemlerine göre, seçim sürecinin, yurt dışındaki vatandaşların Türkiye'yle olan bağlarını en somut şekilde hissettikleri ve kendilerine de hissettirdikleri için şölen havasında geçtiğini dile getirdi.

2014'TE 18,94 OLAN YURT DIŞINDAKİ OY KULLANMA ORANI 55,62'YE YÜKSELDİ

Yurt dışında ilk kez oy kullanılan 2014'teki cumhurbaşkanı seçiminde katılım oranının yüzde 18,94 olduğunu anımsatan Serim, "Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur oylamasında, bu oranın yüzde 55,62'ye yükselmiş olmasını, Bakanlığımızın yıllar içinde yürüttüğü çalışmaların bir sonucu olarak görüyoruz. Dışişleri Bakanlığı olarak bundan ayrıca gurur duyuyoruz. Yurt dışında sandıklara giden 1 milyon 900 bini aşkın vatandaşımıza ve süreçte görev alan herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

SERİM, BAKANLIK PERSONELİYLE DE BİR ARAYA GELEREK TEŞEKKÜR ETTİ

Değerlendirme öncesinde yurt dışındaki vatandaşların oy kullanma sürecinde görev alan Bakanlık personeliyle bir araya gelen Serim, Bakanlık personelinin sadece sandıkta değil Ankara’daki Seçim Koordinasyon Merkezi'nden tüm sürecin yönetilmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile işbirliğinde çalıştığını ifade etti.

Ek olarak 250’ye yakın Dışişleri Bakanlığı personelinin de kullanılan oyların merkeze taşınmasında görev aldığını bildiren Serim, oy verme sürecinde art niyetli kesimlerin provokasyonu karşısında da Bakanlık personelinin soğukkanlı duruşunun örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Serim, oy verme sürecinin tam bir demokrasi havasında cereyan ettiğini ve vatandaşların memnuniyetini gözlemlediklerini vurgulayarak, "Bütün bunlar hem demokrasiye nasıl sahip çıktığımızı hem de vatandaşlarımızın demokratik olgunluğunun düzeyini de bir kez daha göstermiş oldu. Bu değerli manzara için sizin de (yurt dışındaki seçim sürecinde görev alanların) büyük payı var." ifadesini kullandı.

YSK heyetiyle Almanya ve Fransa'ya ziyarette bulunduklarına değinen Serim, kendilerinin de bu muazzam organizasyonun şahidi olduklarını ve bunu dile getirdiklerini anlattı.

GÜMRÜKLERDE 28 MAYIS'A KADAR OY VERİLEBİLECEK

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar için 73 ülkede kurulan sandıklarda 20 Mayıs'ta başlayan oy verme işleminin tamamlanmasının ardından görevlilerce mühürlenen çuvallar yurda getiriliyor.

Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona ererken, aralarında İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarının da bulunduğu gümrüklerde 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar oy verilebilecek.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Hollanda Eindhoven de yaşlı halimizle sırada iki buçuk saat bekledik. Bir su veren bile olmadı. Çok yorulmuştur, oy kullanmadan eve döndük. Çünkü ikibuçuk saatte ancak 100 metre yürüyebilmiştik.
    Cevapla
  • Ahmet Bağcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Amsterdam da ben kullandım, sıra boyunca 3 noktada ayran ve kek dağıtıldı. O kadar sıraya rağmen 40 dakika içinde oy kullandık.
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetçiler vatanlarını seviyorlarsa euro ve dolar birikimlerini TL olarak Türk bankalarına yatırsınlar. Hem Türk ekonomisine katkı sağlarlar hemde dış güç ülkelerinin ekonomilerine zarar verirler. Bizlerde vatanlarını ne kadar sevdiklerini görürüz.
    Cevapla
  • Cosmicman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence önce Türkiye içinde yaşayanların öncelikle dolar almaması lazım adam masindan geri ne kalıyorsa hemen dolar alıyor. Adamlar yüzlerce km uzakdan gelip oy kullanıyorlar.
    Cevapla
  • 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    AVRUPADA REiS’in BiR MiLYON ASKERi VAR Kimse bunu göz ARDI ETMESiN
    Cevapla
  • Gurbetci 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz gurbette görevimizi yerine getirdik Reis dedik bakalim Türkiyedeki ne yaparlar Eger vataninizin bagimsizligini isterseniz sandiga gidin
    Cevapla
  • Kızılelma 1 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışı seçmene teşekkürler.Onlar Vatanlarının Türkiye Yüzyılını gercekleştirmesini istiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaz akışı durduruldu: Putin'in şantaj yapmasına müsaade etmedik
Elon Musk, Trump'tan habersiz İran elçisi ile ne konuştu?