10 soruda fitili ateşleyen bombalar

Cumhuriyet gazetesine saldırılarda kullanılan el bombaları ile Ümraniye’deki gecekonduda bulunan bombalar arasındaki ilişki polisi Ergenekon'a götürdü.

10 soruda fitili ateşleyen bombalar
10 soruda fitili ateşleyen bombalar
GİRİŞ 20.07.2008 00:40 GÜNCELLEME 20.07.2008 00:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tolga Şardan - Gökçer Tahincioğlu'nun haberi

Ergenekon soruşturmasının fitilini ‘el bombaları’ ateşledi. Danıştay saldırısının tetikçisi Alpaslan Arslan ve arkadaşlarının Cumhuriyet gazetesine üç ayrı tarihteki saldırılarında kullanılan el bombaları ile Ümraniye’deki gecekonduda bulunan bombalar benzer özellikler taşıyor. Yurdun çeşitli yerlerindeki çok sayıdaki eylemde kullanılan ya da ‘ele geçirilen’ bombalarda da benzer özellikler var, hepsi de Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) üretimi. Türkiye’deki tek üretici MKE’den çıkan ve Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)’ne teslim edilen bombaların izi bir yere kadar sürülebiliyor. Ergenekon soruşturmasındaki en önemli delilerinden olan el bombaları ile ilgili 10 soru ve yanıtları şöyle:

1-  El bombaları Türkiye’nin gündemine nasıl girdi?  

- Türkiye, el bombalarının özelliklerini tartışmaya Ergenekon soruşturmasıyla başladı. Danıştay 2. Daire’ye yönelik saldırıyı gerçekleştiren avukat Alparslan Arslan ve arkadaşlarının daha önce de Cumhuriyet gazetesine üç ayrı tarihte (5, 10 ve 11 Mayıs 2006’da) el bombası attığı ortaya çıktı. Bu olayla ilgili yargılama sürerken, Ümraniye Çakmak Mahallesi’ndeki bir gecekonduda 27 el bombası bulundu. Bombalardan bazılarının Cumhuriyet gazetesine atılan bombalarla benzerlik göstermesi, Ergenekon soruşturmasının fitilini ateşledi.
2-  El bombalarının benzerlik göstermesi ne anlama geliyor?

 - Benzerlik patlayıcı sistemini tanımlayan “fünye grubu” ile, ne zaman üretildiğini gösteren “kafile numarası” araştırılarak saptanabiliyor. Fünye grubu ve kafile numarasının birlikte yazımı “seri numarası” diye nitelendiriliyor. Örneğin, Cumhuriyet gazetesine atılan “TAPA M 204 A 2/KF-MKE-91 12-77” tipi el bombasında “TAPA M 204 A 2” ifadesi fünye grubunu, “KF-MKE-91 12-77” ifadesi kafile numarasını gösteriyor. Kafile numarasının son iki unsuru, hangi ay ve yılda üretildiğini göstermek için kullanılıyor. Ancak el bombalarındaki seri numarası silahlarda olduğu gibi tam anlamıyla kimlik kartı yerine geçmiyor. Aynı seri numarası birden çok el bombası üzerinde bulunabiliyor. Patlayıcı tipini gösteren fünye grubu da aynı kafilede üretilen tüm el bombalarında ortak bir rakamla gösteriliyor. Bu da bombalarla ilgili net adreslerin bulunamamasına yol açıyor.
3- Bombaların kaynağının belirlenmesi mümkün mü? 

 - Bombaları üreten (Türkiye’de MKE) kurum hangi askeri ya da güvenlik birimine bu bombaları sattığını biliyorsa evet. Ancak bu durumda da bombaların satılan birimden dışarı çıkartılıp çıkartılmadığı, kullanılmış gibi gösterilip gösterilmediği soruları ortaya çıkıyor. Örneğin operasyona giden bir birimdeki el bombalarının kullanılmış gibi gösterilerek iade edilmemesi gibi olaylar yaşanabiliyor.
4- Cumhuriyet gazetesine atılan el bombaları ile Ümraniye’deki gecekonduda bulunan el bombalarının benzerlik gösterdiği nasıl anlaşıldı?
- Emniyet birimlerinin, Ümraniye’deki gecekonduda bulunan el bombaları üzerinde yaptığı araştırma, benzerlikleri ortaya koydu. Cumhuriyet gazetesine 5 Mayıs’ta “TAPA M 204 A 2/KF-MKE-91 12-77” seri nolu el bombası atıldı. 10 Mayıs’ta atılan el bombasında ise “TAPA M 204 A 2/KF-MKE-173 9-85” seri numarası bulunuyordu. 11 Mayıs’ta atılan ve ilk atılan bombayla aynı kafile numarasını taşıyan bombada “TAPA M 204 A 2/KF-MKE-91 12-77” seri numarası saptandı. Ümraniye’de bulunan el bombalarından iki tanesinin üzerinde ise “TAPA M 204 A2/KF-MKE-169 5-85” seri numarasının bulunduğu anlaşıldı. Bu iki bombanın, Cumhuriyet’e atılan 3 bombayla fünye grubu örtüşüyor. Yine bu iki bombanın, Cumhuriyet’e 10 Mayıs’ta atılan ikinci el bombası ile üretim yılı aynı. Ancak üretim ayı nedeniyle kafile numarasında farklılıklar bulunuyor.
5- Cumhuriyet’e atılan bombalarla Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen diğer el bombaları arasında benzerlik var mı?
- Emniyet birimleri, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in ofisinde ele geçirilen iki el bombasının fünye grubunun Cumhuriyet’e atılanlarla aynı olduğunu belirledi. Soruşturma kapsamında emekli Binbaşı Fikret Emek’in annesinin Eskişehir’deki evine yapılan baskında bulunan 12 adet bombadan biri ise Cumhuriyet’e 5 ve 11 Mayıs’ta atılan el bombaları ile benzerlik gösteriyor.
Emek’in annesinin evinde bulunan el bombası “TAPA M204 A2/KF-MKE-91 12-77” seri numarasını taşıyor. Bu bombalar, Cumhuriyet’e atılan iki bombayla fünye grubu ve kafile numarası bakımından örtüşüyor. Söz konusu el bombasının benzerlerinin 2003’te Amasya Merzifon’da, 2006’da İstanbul Tuzla’da kullanıldığı saptandı.
6- Benzerlik gösteren bu bombaların kaynağı belli mi?  - Tartışılan el bombalarının tümü MKE üretimi. Yalanlanmamış bilgilere göre; MKE, Cumhuriyet gazetesine atılan bombaları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na sattığını savcılığa bildirdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ise buna karşılık envanterinde bu bombaların bulunmadığını savcılığa bildirdiği kamuoyuna yansıdı. Ancak daha sonra komutanlığın bu bombaların çeşitli tatbikat ve operasyonlarda kullanıldığını savcılığa bildirdiği iddia edildi. Her iki bilgi de yalanlanmadı.
7- Ümraniye’de ele geçirilen el bombaları Cumhuriyet gazetesine atılanlar dışında farklı olaylarda kullanılan el bombalarıyla benzerlik gösteriyor mu?
- Evet. Ümraniye’de bulunan 12 değişik fünye grubuna ait el bombalarının, Cumhuriyet gazetesi dahil 13 ayrı olayda kullanılan bombalarla benzerlik gösterdiği saptandı. Bunlardan en bilineni, Necip Hablemitoğlu cinayeti dosyasında tanık olarak dinlenen İbrahim Çiftçi’nin İzmir’de ölümüne neden olan patlamada kullanılan iki el bombası. Bu bombaların fünye grubu ve kafile numarasının Ümraniye’de ele geçirilen bombalardan ikisiyle örtüştüğü belirlendi.
8- Emniyet Genel Müdürlüğü, farklı olaylarda ele geçirilen bombalarla Ümraniye’de bulunanları birlikte değerlendirmeye aldı mı?
- Evet. Polis, Ümraniye’de ele geçirilen bombalarla, Ankara Sıhhiye’de Egemenlik Mitingi öncesi bulunan el bombasını, emekli Binbaşı Fikret Emek’in Eskişehir’deki evinde ele geçirilen el bombalarını, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi (VKGBH) operasyonu kapsamında ele geçirilen bombaları laboratuarda incelendi.
Analizlerde, farklı olaylarda benzerleri kullanılan bombaların “çaprazlama olarak örtüştüğü” anlaşıldı.

9- Bombaların benzerlerinin bulunduğu bu olaylar neler?   Analizlerde;
- VKGBH soruşturmasında ele geçirilen ABD yapımı savunma tipi 2 el bombasından birinin fünye grubunun, 2007’de Antalya DTP İl Başkanlığı’na yapılan saldırıda kullanılan  bombayla aynı olduğu belirlendi.
- Bu operasyonda ele geçirilen başka bir el bombasının fünye grubunun 2006’da Küçükçekmece’de bir tekstil firmasında patlamamış halde bulunan 5 el bombasından biriyle örtüştüğü anlaşıldı.
- Küçükçekmece’deki firmada bulunan diğer bir el bombasının fünye grubu ise Ankara’da 8 Şubat’taki Egemenlik Mitingi’nden bir gece önce Sıhhiye’deki Osmanlı Camii’nin ayakkabılığında bulunan MKE yapımı bombanın fünye grubuyla aynı çıktı.
- Sıhhiye’de bulunan el bombasının kafile numarası ise Çankırı’da bir evde bulunan 8 el bombasıyla ve 2007’de Cizre’de M.S. isimli kişide bulunan 41 el bombasıyla örtüştü.
- Şabanözü’ndeki 8 el bombasından başka birisinin fünye grubu ise 2001’de İzmir Bornova’da bir lokantaya atılan el bombasının fünye grubuyla örtüştü. 
- Sıhhiye’de bulunan MKE üretimi savunma tipi el bombasının fünye grubunun 2000’de Isparta’da bir polis otosunun altında, 2000’de Ankara Sincan’da dere yatağında, 2003’te Üsküdar’da çöp bidonu içine atılan bombalarla örtüştüğü belirlendi.
10- Bu bilgiler Danıştay saldırısı davasında değerlendirildi mi?
- Hayır. Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’in bombalanması olaylarıyla ilgili yargılamayı yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu benzerliklerin ortaya çıktığı Ergenekon soruşturmasının sonucunu beklemeden davayı karara bağladı.

Milliyet

YORUMLAR 5
  • esra tezcan 16 yıl önce Şikayet Et
    taşın altındaki ergenekonn. valla ben bu ergenekondan korkmaya başladım hangi taş kaldırılsa ergenekon çıkıyor.şu ergenekonun yaptıgı bütün pis işler temizlesin polise iş kalmayacak gibi görünüyor:) gördügüm taşlara dokunamaz oldum mazallah kaldırınca öööööööö ergenekon çıkacak diye:)
    Cevapla
  • Sinan Bol 16 yıl önce Şikayet Et
    Bombaları elde etmenin en kolay yolu doğuda operasyona katılmaktır. Operasyona katılan bir asker yüzlerce el bombasını dağa taşa attım der ve kayıtlara öyle geçer. En güçlü ihtimal budur.
    Cevapla
  • Mustafa Yılmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    Olamazz !!. Ergenekoncular şu bizim ulusalcıların mitinglerine katılanlar değil mi? Ee nasıl olur da ulusalcı Cumhuriyet gazetesinin önüne bomba koydurtur? Anlaşılır gibi değil,yoksa rüya mı? Ulusalcıları,ABD ve AB karşıtı tam bağımsızlıktan yana olan kardeşlerimizi töhmet altında bırakmayın! Ya biri çıkar da Uğur Mumcu'yu da bunlar öldürttü derse? Yapayın kardeşler!! Ulusalcılara bir şey bırakmadınız.Kafaları karışıyor...
    Cevapla
  • Metin Yazar 16 yıl önce Şikayet Et
    Tesadüftür tesadüf:). Bu ülke için bomba atan da,bomba yiyen de şereflidir.Mevzu bahis olan vatansa gerisi de teferruattır.Teferruat değilse tesadüftür.Zaten ikisi de "T" ile başlamıyor mu? Öyle değil mi Tokmakcı:). Aaaa...üç oldu tesadüfler:) Son cümle için şakadır diyeyim mi,yoksa analitik düşüncenle kendin mi anlarsın? Bana inanmayacağın için iş sana düşüyor.İstikamet analitik düşünce Marş marş:)
    Cevapla
  • baturbey 16 yıl önce Şikayet Et
    yeterki fitil sönmesin. bu daha çok bomba patlatacak gibi görünüyor sonu hayrola...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmed eş-Şera'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı! Kritik PKK/YPG detayı
Muğla'da düşen helikopterin son görüntüsü ortaya çıktı