Başıboş köpek sorunu için kritik öneri: Türkiye’ye devasa gelir fırsatı!
Başıboş köpek sorununa yönelik dikkat çeken bir çağrı geldi. Kedi ve köpek mamasına 13,4 milyar TL harcandığını belirten yazar Ömür Çelikdönmez, köpeklerin ihracından milyarlarca TL gelir elde edilebileceğini kaydetti.
Başıboş köpek sorunu Türkiye’de devasa boyutlara gelirken çeşitli çözüm önerileri gündeme gelmeye devam ediyor. Hükümetin sorunun üzerinde çalışma yaptığı öğrenilirken Dikgazete yazarı Ömür Çelikdönmez’den kritik bir çözüm önerisi geldi.
İHRAÇ EDİLEBİLİR
Çelikdönmez, “İsviçreliler kedi-köpek etine bayılıyor! Sahipsiz sokak hayvanları ihraç edilebilir!” başlıklı yazısında başıboş köpeklerin ihraç edilerek sorunun çözüleceğini açıkladı.
Kuduz ve benzeri hastalıkların önlenebileceği gibi köpeklere de yedirilen 450 milyon euro’nun Türkiye’de kalacağını aktaran Çelikdönmez, başıboş köpeklerin ihraç edilmesi halinde ülkemizin milyarlarca lira gelir sağlayacağını kaydetti.
Başıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcül
AVRUPA’NIN GÖBEĞİNDE EN ÇOK SEVİLEN ET
“Bugüne kadar yalnızca Çin, Güney Kore ve Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerinde yenildiği sanılan kedi ve köpek etinin bizzat Avrupa’nın merkezinde bir bölgenin mutfağının yüzyıllardır önemli bir parçası olmasına ne dersiniz? Şaşırdınız değil mi?” ifadesinde bulunan Çelikdönmez, “Avrupa ülkesi olan İsviçre'nin bazı kırsal bölgelerinde kedi köpek eti tüketiliyor. Sonra gelip Türkiye'de, hayvan hakları koruyuculuğuna soyunuyorlar.” dedi.
Başıboş köpek sorunu öyle bir noktaya geldi ki... Son rakamlar şoke etti!
“İsviçre’nin Appenzell ve St. Gallen bölgelerinde kedi köpek eti yenmesi yüzyıllardır süren bir gelenek. Appenzell Kanton dili Almanca ve nüfusunun çoğunluğa Katoliklerden oluşuyor.” diyen Çelikdönmez, şu ifadelerde bulundu:
“Appenzell Dağ Köpeği, sığırlara ve diğer hayvanlara bakıcılık ve bekçilik etmenin yanısıra, çiftlik alanını korumak için de kullanılırken bir bakmış tencerede yahni olmuş. Kanton St. Gallen’de Almanca konuşulan bir yerleşim.
Bu iki kantonda köpek eti tüketimi günlük mutfağın bir parçası olarak görülür ve gelenekseldir. İsviçre’nin Ren Vadisi’ndeki Appenzell ve St. Gallen bölgelerinde özellikle çiftçilerle inşaat işçilerinin kedi köpek etini çok yedikleri belirtiliyor. En çok beğenilen eti ise Rottweiler cinsi köpeklerin eti.
Bu bölgede kedi köpek eti daha çok “mostbröckli” yani biftek olarak veya hamburger şeklinde tüketiliyor. Hayvan haklarını koruma kuruluşu SOS Chats Noiraigue verilerine göre; İsviçre nüfusunun yaklaşık üçte biri, kedi veya köpek yiyor.
Kedi, ülkenin bazı bölgelerinde Noel yemeği menülerinde yer alıyor ve genellikle kutlama yemekleri için tavşan gibi, beyaz şarap ve sarımsakla pişiriliyor. Kedi ve köpek eti İsviçre'nin Bern, Lucerne ve Jura kantonlarında kedi eti, çiftçiler arasında uzun süre geleneksel bir Noel yemeği.
1940'lar ve 1950'lerde Doğu İsviçre gazetelerinde 'satılık besi köpekleri' yazan ilanlardan söz ediliyor. İsviçre'de köpek eti ise daha çok sosis yapımında kullanılıyor ve romatizmaya çare olarak tüketiliyor. Aynı şey kediler için de geçerli. Köpeğin en lezzetli parçalarını yedikten sonra kalan parçalar yağa dönüştürülür ve öksürük tedavisinde kullanılır.”
TÜRKİYE’YE MİLYARLARCA LİRA GELİR SAĞLANABİLİR
İsviçre’de köpek etinin kilosunun 1160 TL olduğunu belirten Çelikdönmez, “Türkiye'de 10 milyon civarındaki sokak köpeklerinden en az dörtte biri, 2,5 milyonu, her yıl 50 dolardan ihraç edilse, 3 milyar 625 milyon Türk lirası ediyor.” ifadesinde bulundu.
İslam’a 'dogma' diyen oluşum okullara sızdı! “Toplumu dönüştüreceğiz” demişlerdi
TÜRKİYE’DE 13,4 MİLYAR TL KEDİ VE KÖPEĞE YEDİRİLİYOR
Diğer taraftan tonlarca köpek yemine milyarlarca lira harcandığını kaydeden Çelikdönmez, Türkiye’de 450 milyon euro (13,4 milyar TL) gibi bir miktarın kedi ve köpek mamasına harcandığını söyledi. Çarpıcı istatistikleri de paylaşan Çelikdönmez şu ifadelerde bulundu:
“Türkiye'de 2011-2016 yılları arasında kedi gıda pazarı yüzde 56.8 oranında büyüdü. Bu sürede 3 milyon 263 bin kedi üzerinden 20 bin 233 ton mama satışı yapıldı ve 230 milyon 800 bin TL toplam ciro elde edildi. Köpek gıda pazarında ise 2011 -2016 yılları arasında büyüme hızı yüzde 43.4 olarak gerçekleşirken, 1 milyon 113 bin köpek üzerinden 21 bin 794 ton mama satışı yapıldı. Köpek mamaları için bu yıllarda yapılan harcama 212 milyon 400 bin TL oldu. Evcil hayvan sahipleri, mamadan oyuncağa, tişörtten galoşa, taraktan led ışıklı tasmaya kadar, hayvanlarının ihtiyaç ve konforu için aylık 500 lirayı bulan harcama yapıyor.
Yeni bir istila ile karşı karşıyayız. Türkiye’nin sokakları kedi-köpekten geçilmiyor. Bu hayvan nüfusu, kontrol altına alınmazsa, vahşi kapitalizmin bizleri, kedi köpek bakıcısına dönüştürmesine az kaldı. Yerden mantar gibi biten hayvan hakları derneklerinin, hayvan aktivistlerinin ne yaptığını kim biliyor? Yurt dışından fonlandıkları iddiası var. Sonuçta, Türkiye'de 450 milyon euro; kediye köpeğe yediriliyor.”
Başıboş köpekler bu kez 7 yaşındaki görme engelli çocuğa saldırdı
KÖPEK ETİNİ HANGİ ÜLKELER TÜKETİYOR?
Dünyada İsviçre dışında köpek etinin tüketildiği diğer ülkelere de değinen Çelikdönmez, “Güney Kore'de köpek eti yüzyıllardır ‘dayanıklılık kaynağı’ kabul edilerek tüketiliyor. Bu ülkede, dört bin civarında köpek çiftliği mevcut. Güney Kore’de her yıl 700 bin ve 1 milyon arası köpek kesiliyor. Asya'da her yıl kesilen 30 milyon köpek, Güney Kore dışında, Çin, Vietnam, Endonezya ve Kuzey Kore mutfaklarının baş tacı.” ifadesinde bulundu.
Pandemi döneminde Vietnam'da köpek ve kedi etli yemeklerde artış olduğunu ifade eden Çelikdönmez, “Köpek eti satmak Çin’de yasal ve her yıl yemek için 10 milyon köpek kesiliyor. Asya'daki kadar olmasa da köpek eti, dünya çapında Gana, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Kuzey Hindistan’da da tercih sebebi.” diye yazdı.
Her saniyesi korkunç! Başıboş köpek bir çocuğun yüzünü ısırdı...
-
BİROL 6 ay önce Şikayet EtBence buradaki hayvan düşmanları ihraç edisin hayvanlarda rahat bir nefes alsın.Beğen Toplam 1 beğeni
-
MERSİNLİ 1 yıl önce Şikayet EtKuzu, İnek ve Keçi nasıl ihraç ediliyorsa neden Kedi ve köpek ihraç edilmesin Bunlardan Kedi ve köpek maması yapılır ve yeni bir besin maddesi de ihracat edilmiş olurBeğen Toplam 6 beğeni
-
ERSÖZ 6 ay önce Şikayet EtMersinli kedi köpek besin maddesi mi?Bir ruh doktoruna görün.Yenilebilinecek hayvanlar,ayet ve hadisle sabittir biraz oku ki belki sana bile faydası olur.!Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hamza 1 yıl önce Şikayet Etbiz gönderelim onlar ne yaparsa yapsın, mama karteli düşünsün, bizde kurtulalım.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Mehmetx 1 yıl önce Şikayet EtKedi ve köpekletrin parayla sstılması veya alınması bile caiz değil isteyen araştırabilir. İyice iğtençleştiniz.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Turabi 6 ay önce Şikayet EtSpec senin dinden haberin olsaydı,eğer dinden kastın İslam diniyse elbette.Kuran Hadise tezat olarak böyle zırvalamazdın.Kuran ve hadis oku öğren.Böylece insanlara ve Allah (C.C.) kurduğu düzene saygılı biri olursun,kim bilebilir.!!Beğen Toplam 1 beğeni
-
ERSÖZ 6 ay önce Şikayet EtSpec senin gerçekten ne İslam'dan nede İnsanlıktan haberin yok yahu..Beğen Toplam 2 beğeni
-
BİROL 6 ay önce Şikayet EtSpec senin gibileri ihraç etmeli ki hayvanlar huzurlu yaşayabilsin bu gezegen için tehtidsin çünkü..Beğen
-
spec 1 yıl önce Şikayet Etyürü git fetva vermeyede kalktınız dinden haberiniz yokBeğen Toplam 5 beğeni
-
Emine Erdoğan 1 yıl önce Şikayet EtAllah kahretsin sokak hayvanlarına ne düşünüyorsanız 10 katını yaşayınBeğen Toplam 6 beğeni
-
BİROL 6 ay önce Şikayet EtAmin tümü inşallah.Bu dünya ne çektiyse vicdanı çürümüş insansılardan çekti.Beğen Toplam 1 beğeni
-
NEOPLAYN 1 yıl önce Şikayet EtBenim çocuğuma köpek saldıracak bende onu yaşatacam haa,işine bak bayan,sen git evinde yemek yap karışma bu işlereBeğen Toplam 3 beğeni
-
Emekli Memur__/* 1 yıl önce Şikayet EtSokaklar İNSANLARIN ORTAK DOLAŞIM ALANIDIR Köpekler için DEĞİLDİR... Senin Çocuğun Varsa Köpekler PARÇALASINLAR sonra Gel Konuş burada BOŞ LAF YAPMA...Beğen Toplam 10 beğeni