Hükümet başıboş köpekler için harekete geçti! Avrupa'daki çözüm yöntemleri örnek alınacak
Hükümet başıboş köpek sorunu için harekete geçti. İlgili bakanlıkların çözüm için Avrupa ülkelerini örnek alacağı belirtiliyor. Peki Avrupa ülkeleri başıboş köpek sorununa nasıl bir çözüm buldu?
-
Haber7 – ÖZEL
Türkiye'de artık çığırından çıkan ve sayıları başıboş köpek sorununa yönelik AK Parti hükümetinin yeni bir çalışma başlattığı öğrenildi. Mevzuat değişikliği için harekete geçildiği öğrenilirken Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın Avrupa ülkelerindeki uygulamaları incelediği ve benzer adımlar atacağı belirtildi.
Peki Avrupa ülkeleri başıboş köpek sorununu nasıl çözdü? İşte cevabı...
HOLLANDA’DA BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU BÖYLE ORTADAN KALDIRILDI
Köpek sahibi olmanın bir statü sembolü olduğu Hollanda’da 1875 yılında başlayan kuduz salgını büyük korkuya neden oldu. Hollandalıların köpeklerini terk etmesiyle birlikte sokaklarda başıboş köpek yoğunluğu yaşandı. İnsan hayatını tehdit eden başıboş köpeklerin artışının ardından Hollanda devleti, o dönem çok sıkı tedbirler aldı.
TSK'nın ardından polise de 'köpekli' iftira! Mete Durna'nın yakınları gerçeği açıkladı
ÖNCE İTLAF, SONRA KISIRLAŞTIRMA
Bazı çevrelerce örnek gösterilen Hollanda örnek gösteriliyor. Ancak kısırlaştırma sonucu Hollanda sokaklarında başıboş köpek kalmadığı iddiasını öne sürüyor. Ancak bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Günümüzde uyguladığı aşılat-kısırlaştır yönteminden önce Hollanda'nın bütün başıboş köpekleri itlaf ettiği belirtiliyor.
1875’te sık görülen kuduz vakaları nedeniyle Hollanda devleti, önce sokaklardaki başıboş ve sahipsiz bırakılan köpekleri itlaf etti. Ardından başıboşluğu bitirmeyi amaçlayan bir köpek vergisi getirdi. Sahipli köpekler ise kısırlaştırılarak hayvan nüfusu kontrol altına alındı. Sahibi ölen veya çeşitli nedenlerle sahipsiz kalan köpekler de barınaklara alındı.
Sözde hayvansever gruplar kaos peşinde! "Nerede bir toplama varsa çatışacağız"
SIFIR BAŞIBOŞ KÖPEK POLİTİKASI
Sıfır başıboş köpek politikasını katı bir şekilde uygulayan Hollanda’da her yıl 5 bin köpek barınaklara giriyor. Ülkede toplanan köpekler öncelikle sahiplendirilmeye çalışılıyor. Sahiplendirilemeyenler ise veterinerlerin verdiği onayla uyutuluyor.
Hollanda'da barınaklardan sahiplendirme teşvik ediliyor. Bu kapsamda sahiplendirme, satın almadan daha az maliyetli ve avantajlı olarak sunuluyor.
TSK'ya 'köpek'li iftira! Hayvan derneği başkanından korkunç sözler
KİST HİDATİK HASTALIĞINA ÖNLEM: KÖPEK DIŞKISINA 140 EURO CEZA
Hollanda’da köpek sahiplerinde yıllık 120 euro vergi alınıyor. Köpeğinin dışkısını yerden almayana 140 euro ceza uygulanıyor.
İNGİLTERE'DE SAHİPLENİLMEZSE KÖPEKLER UYUTULUYOR
İngiltere'de başıboş ve sahipsiz köpeklerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmiyor. Özel ekipler aracılığıyla toplanan başıboş köpekler, öncelikle 7-8 gün bir barınakta tutularak sahibinin bulunması sağlanıyor. Sahiplendirilmeyen köpekler, veteriner kararıyla da uyutulabiliyor.
Başıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcül
AĞIZLIKSIZ VE TASMASIZ DOLAŞTIRILAMIYOR!
Ayrıca İngiltere'deki sahipli köpekler bile, sahipleri tarafında ağızlıksız ve tasmasız toplum içerisine çıkarılamıyor. Çıkarıldığı takdirde ağır cezalara mahkum ediliyor.
KÖPEK DIŞKISINI ALMAYAN 1000 STERLİNE KADAR PARA CEZASI
Kist hidatik gibi sağlık sorunlarına önlem almayı hedefleyen İngiltere, sokaklarda veya parklarda köpeğinin dışkısını toplamayan köpek sahibine ise 1000 sterlin para ceza veriyor. Köpeklerin trafik kazaları da dahil başka İngiliz vatandaşlarına zarar vermesi durumunda devlet tarafından ağır tazminat cezaları uygulanıyor. Köpeklerin terk edilmesine yönelik de ağır cezalarla köpek sahipleri cezalandırılıyor.
ABD VE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDE BAŞIBOŞLUĞA İZİN YOK!
Türkiye’de başıboş sokak köpeklerinin sokaklarda yaşamasına destek veren Avrupa ülkeleri, kendi halkının güvenliği için sokaklarda başıboşluğa izin vermiyor. Avrupa ülkelerinde başıboş hayvanlar için çok katı kurallar uygulanıyor.
İşte o ülkelerdeki uygulamalardan bazıları:
- Fransa: Hayvanını sokağa terk eden, 3 yıl hapis ve 45 bin euro cezaya çarptırılıyor. Zorunlu olduğu halde köpeğini tasmasız gezdiren evcil hayvan sahiplerine 38 avro, eğer köpeği "tehlikeli" türler kategorisinde ise 150 avroya kadar ceza veriliyor. Sokakta başıboş gezen hayvanların toplanmasından ve bakımından kanunen belediyeler sorumlu. 8 iş günü sonunda sahibi bulunamayan veya sahibi tarafından alınmayan hayvanlar, "terk edilmiş" ilan ediliyor. Veteriner tarafından gerek duyulduğu takdirde başıboş hayvan uyutuluyor. Barınakların maliyetlerinin tamamı ise gönüllüler tarafından karşılanıyor.
- Almanya: Başıboş hayvanın yasak olduğu ülkede sahiplendiği hayvanı sokağa bırakana 25 bin euro ve 3 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. Almanya'da evcil köpek besleyenler 72 ila 186 avro arasında köpek vergisi ödemek zorunda. Eğer köpek "tehlikeli" köpek türü arasında yer alıyorsa bu vergi daha da yükselebiliyor. Barınaklardaki maliyetin çoğunluğu vatandaşa ait. Belediyeler sadece yüzde 25'ini finanse ederken, halk toplanan rakamın yüzde 75'ini bağış olarak iletiyor.
- İtalya: Yasaların katı bir şekilde uygulandığı ülkede Fransa’ya benzer bir uygulamada bulunuyor. Ülkede bir vatandaş sahiplendiği hayvanı sokağa terk ederse 10 bin euro para cezasına çarptırılıyor. 7 günlük süre zarfında eğer yuva bulunmazsa veterinerlerle uyutulmasının önü açılıyor.
- ABD: Kedi ve köpeklerin sokaklarda başıboş dolaşması, köpeklerin sokaklarda tasmasız dolaştırılması ve başkalarının özel mülklerine girmesi yasak. Eyaletlerde hayvan koruma birimleri, ihbar üzerine gittikleri yerlerde ya da yaptıkları devriyelerde sokaklarda sahipsiz hayvan bulurlarsa, bu hayvanları barınaklara götürüyor. Sahipleri bulunursa hayvanlar bu kişilere veriliyor, aksi takdirde sahiplendirilmek üzere barınaklarda tutuluyor. Uzun süre sahiplendirilmeyen hayvanlar uyutuluyor. Tasmasız bir köpek birine zarar verirse ortaya çıkan zarara göre dava açılabiliyor ve zararın tümü hayvan sahibinden tazmin edilebiliyor. Barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında başıboş sokak hayvanı getiriliyor. Bu hayvanların sahiplendirilemeyen yaklaşık 3 milyonu itlaf ediliyor.
___________________________
TÜRKİYE "KUDUZ RİSKİ YÜKSEK ÜLKELER" ARASINDA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kuduz hastalığı konusunda Türkiye en riskli ülkeler arasında bulunuyor.
TÜRKİYE'YE SEYAHAT EDECEK VATANDAŞLARINI UYARIYORLAR
ABD ve İngiltere, Türkiye'yi 'kuduz riski yüksek ülkeler' listesinde bulunduruyor. İki ülke, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşları için başıboş köpeklerin saldırıları ve kuduz hastalığına yönelik uyarılarda bulunuyor.
2022 YILINDA 9'U ÇOCUK 33 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ1 Ocak- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında başıboş köpeklerden kaynaklanan 340 saldırı ve 89 trafik kazası basına yansıdı. Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından hazırlanan 2022 yılı raporuna göre, Türkiye'de 15 milyona varan başıboş köpekler nedeniyle toplamda 9'u çocuk 7'si kadın 33 kişi hayatını kaybetti. 6’sı çocuk, 3’ü kadın 13 kişi doğrudan başıboş köpek saldırısı nedeniyle hayatını kaybederken 3’ü çocuk 4’ü kadın 20 kişi ise köpeklerin kovalaması sonucu trafik kazası nedeniyle yaşamını yitirdi. Doğrudan saldırılarda 52’si kadın 134’ü çocuk olmak üzere toplam 307 kişi yaralandı. Başıboş köpeklerin kovalaması veya aracın önüne çıkması nedeniyle 217 kişi trafik kazası geçirerek yaralandı. Yine basına yansıyan haberlere göre; başıboş köpekler, 429 küçükbaş, 523 kümes hayvanı ve 2 yaban hayvanı telef ederken 92 küçükbaş/kümes hayvanı ve 8 yaban hayvanını yaraladı. Yıl içerisinde Mardin, Hatay, Tunceli, Ağrı, Bitlis ve Adıyaman’da gerçekleşen köpek saldırılarında, saldıran köpekte kuduz tespit edildi. Saldırının olduğu bölgeler ise karantinaya alındı. |
---|
-
Hocaahmed 1 yıl önce Şikayet EtÇine ihraç edelim boşa gitmesin.Beğen Toplam 2 beğeni
-
zafergülten 1 yıl önce Şikayet Etboş verin gavurun kanununu,Kuran ı Kerim,islam ne buyurmuşsa onu yapın,5-10 insana köpekler saldırdı diye hayvanlara kıyarsanız Allah deprem,sel ,yangın,salgın hastalık gibi bir ceza verir,yüzbinler,milyonlar ölür.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Cengiz 1 yıl önce Şikayet EtDaha ne bekliyorsunuz. Avrupalı ülkeler kadar olamıyormusunuz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Vatandas 1 yıl önce Şikayet EtHepsini toplayin yeter artik!Beğen Toplam 6 beğeni
-
15 milyonubmu 8 ay önce Şikayet EtHasanBeğen
-
vatandaş 1 yıl önce Şikayet EtTek çözüm acısız uyutma .Beğen Toplam 5 beğeni