Bakan Yerlikaya, kaçak göçle mücadelede yeni uygulamayı anlattı: İstanbul'da başladı!

Bakan Yerlikaya, son üç ayda 258 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 37'si bombalı 44 terör eyleminin önlendiğini açıkladı. Yerlikaya, kaçak göçle mücadelede de yeni başlatılan uygulamayı anlattı. İstanbul'un pilot il olarak seçildi.

GİRİŞ 13.09.2023 11:16 GÜNCELLEME 13.09.2023 17:01
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son üç ayda 258 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 37'si bombalı 44 terör eyleminin önlendiğini bildirdi.

Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı GAMER'de "Ankara90" medya buluşmaları kapsamında kuruluşların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, göreve başladığı ilk 90 günde gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin bilgileri paylaşan Yerlikaya, terörle mücadelenin her zaman olduğu gibi gündemlerinin en üst sırasında yer aldığını, güvenlik güçlerinin ülkenin huzur ve güvenliği için gece gündüz çalıştığını söyledi.

AK Parti göreve geldiğinde ülkenin yoğun bir terör gündemi içinde olduğunu ve üretkenliğin baskılandığı bir atmosferin yaşandığını dile getiren Yerlikaya, yaklaşık 40 yıldır sorunların ilk sıralarında yer alan PKK kaynaklı terörün, hükümetleri döneminde bitme noktasına geldiğini kaydetti.

YERLİKAYA'DAN 'TERÖR' MESAJI

Türkiye Yüzyılı'nın teröre ve terörizme karşı mücadele vizyonunun, terörü ülke gündeminden çıkarmak olduğunu anımsatan Yerlikaya, "Bir daha terör nedeniyle kapalı tek bir yaylamız, terkedilmiş tek bir köyümüz, mezramız, tek bir kulübemiz dahi olmayacaktır." dedi.

Teröre ve terörizme karşı mücadeleyi bir politika olarak kesintisiz sürdürmeye devam edeceklerini belirten Yerlikaya, hukuk devleti çerçevesinde "önleyicilik yaklaşımıyla" tüm güvenlik başlıklarındaki temel stratejilerinin "toplumsal kaynaklarıyla birlikte terörizme karşı topyekun bir mücadeleyi kurumsallaştırmak" olduğunu ifade etti.

"İçişleri Bakanlığı olarak biz içeride, Savunma Bakanlığı sınır boylarında ve ötesinde, MİT istihbarat faaliyetleri ve nokta operasyonlarıyla hep birlikte teröre karşı mükemmel bir uyum içinde çalışıyoruz." diyen Yerlikaya, "Bize yan bakana düz bakmıyoruz." ifadesini kullandı.

"43 BİN 490 OPERASYON DÜZENLEDİK" 

Son 90 günde, terör örgütlerine yönelik İHA, SİHA ve İKU'larla 15 bin 640 saat uçuş gerçekleştirildiğini aktaran Yerlikaya, "Toplam 43 bin 490 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda, 40'ı teslim 27'si ölü, 187'si sağ, 4'ü yaralı, 258 terörist etkisiz hale getirildi." diye konuştu.

Bu dönemde, bölücü terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik 818'i şehir, 41 bin 66'sı kırsalda olmak üzere 41 bin 884 operasyon yapıldığı bilgisini paylaşan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Kırsalda gerçekleşen operasyonların 20'si büyük, 137'si orta, 40 bin 909'u küçük operasyonlardı. Gerçekleşen tüm operasyonlarda 214 terörist etkisiz hale getirildi. Bu rakamın 27'si ölü, 149'u sağ, 38'i teslim, 1299 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 312'si tutuklandı, 239'u hakkında adli kontrol kararı verildi. FETÖ'ye yönelik 1294 operasyon yapıldı. 1955 şüpheli gözaltına alınırken, 391 şüpheli tutuklandı, 333'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 260 operasyon yapıldı, 42 terörist etkisiz hale getirildi. 443 şüpheli gözaltına alınırken, bunların 106’sı tutuklandı, 66'sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Sol terör örgütlerine yönelik 71 operasyon yapıldı. 2 terörist etkisiz hale getirildi. 104 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 14'ü tutuklandı, 21'i hakkında ise adli kontrol kararı verildi."

37'Sİ BOMBALI 44 TERÖR EYLEMİ ÖNLENDİ!

"Bu dönemde, 37'si bombalı eylem olmak üzere 44 eylem önlendi." bilgisini veren Yerlikaya, teröre katılım sayılarının "yok denecek kadar" azalırken Diyarbakır annelerinin feryatlarının 5'inci yılına girdiğini hatırlattı.

Bakan Yerlikaya, son 90 gündeki evlat nöbetlerinde 4 terör örgütü mensubunun daha teslim olduğunu ve ailesine kavuşanların sayısının 46'ya ulaştığını bildirdi.

UYUŞUTURUCUYLA MÜCADELE 

Küresel bir felaket olarak gördükleri uyuşturucuya karşı mücadelede Türkiye'nin uyuşturucu için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını sağlamayı temel hedef olarak gördüklerini belirten Yerlikaya, "Uyuşturucu suçunu terörle eşdeğer görüyoruz. Uyuşturucu konusunda küresel ölçekte büyük bir arz baskısı altında olacağımız açıktır. Ancak geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de uyuşturucuya göz açtırmayacağız. Arz cephesinde, torbacısından zehir tacirine kadar, hangi büyüklükte olursa olsun hepsinin tepelerine çöküp, nefeslerini kesip, adalete teslim etmeye kararlıyız." şeklinde konuştu.

Başta çocuklar ve gençler olmak üzere, bağımlılıkla mücadelede bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Yerlikaya, okul etraflarındaki Narkotimlerin sayısını artırırken En İyi Narkotik Polisi Anne, NARKOLOG, Narko Tır ve UYUMA projelerini kesintisiz sürdüreceklerini anlattı.

Son 90 günde uyuşturucuyla mücadelede 53 bin 929 uyuşturucu operasyonu düzenlendiğini aktaran Yerlikaya, gözaltına alınan 66 bin 13 şüpheliden 5 bin 966'sının tutuklandığını, 2 bin 388'i hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.

SİBER SUÇLARLA MÜCADELE 

Yerlikaya, otonom ve insansız sistemler, yapay zeka, siber güvenlik gibi teknolojilere önemli yatırımlar yapmaya devam ettiklerini vurgulayarak, geleceğin önemli bir güvenlik tehdidi olarak gördükleri siber suçlar sahasında sanal devriyelerin çalışmalarını büyük bir hassasiyetle sürdürdüklerini dile getirdi.

"Siber vatan"da güvenlik birimlerinin kapasitesini artıracak planlamaları yaptıklarını ve toplum farkındalığını artırmaya dönük projelere ağırlık verdiklerini kaydeden Yerlikaya, Siber Suçlarla Mücadele kapsamında son 90 günde terörle iltisaklı olduğu tespit edilen 56 bin 958 sosyal medya hesabıyla ilgili işlem yapıldığı bilgisini verdi.

Yerlikaya, tespit edilen 24 bin 539 kişiden 484'ünün gözaltına alındığını, bunlardan 25'inin de tutuklandığını belirtti.

Bilişim sistemlerine yönelik düzenlenen 50 operasyonda da gözaltına alınan 56 şüpheliden 24'ünün tutuklandığını ifade eden Yerlikaya, ödeme sistemlerine yönelik gerçekleştirilen 175 operasyonda ise gözaltına alınan 705 şüpheliden 223'ünün tutuklandığını bildirdi.

Yasa dışı bahis konusunda ise 36 operasyon yapıldığını belirten Yerlikaya, 191 şüphelinin gözaltına alındığını, bunlardan 65'inin tutuklandığını söyledi.

Çocukları korumanın en hassas oldukları konuların başında geldiğine dikkati çeken Yerlikaya, çevrim içi çocuk müstehcenliği suçlarına yönelik gerçekleştirilen 104 operasyonda gözaltına alınan 140 şüpheliden 24'ünün tutuklandığını kaydetti.

"93 MİLYON 160 BİN HESAPTAN 3,5 MİLYAR PAYLAŞIM YAPILDI" 

Sosyal medya üzerinden yapılmaya çalışılan algı çabalarının farkında olduklarını, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce bot hesapları takip etmeyi sürdürdüklerini bildiren Yerlikaya, "Son 90 gün içinde, Twitter (X) üzerinden, 93 milyon 160 bin hesaptan 3 milyar 511 milyon paylaşım yapıldı. Bu paylaşımların yüzde 29,31'i bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplardı. Bu paylaşımların yüzde 40'ının olumsuz ve spekülatif olduğu tespit edildi." diye konuştu.

Ulusal, bölgesel ve yerel organize suç örgütlerine yönelik mücadelenin aralıksız sürdüğünü belirten Yerlikaya, Türkiye'yi dünyanın en güvenli ülkesi yapmak amacıyla organize suç örgütlerine ve "mafyavari yapılara" göz açtırmayacaklarını vurguladı.

Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Son 90 gün içinde organize suç örgütlerine yönelik yapılan 92 operasyonda, 1767 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 430'u tutuklandı, 203'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen 5 bin 802 operasyonda 8 bin 72 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 119'u tutuklandı, 384'ü hakkında adli kontrol kararı verildi.

Kolluk teşkilatlarımızda, hem beşeri hem de teknik kapasite anlamında çok ciddi yatırımlar yaptık. Türk Polisi, Türk Jandarması, Türk Sahil Güvenliğimiz bugün dünyanın en önde gelen kolluk kurumları arasındadır. Tüm asayiş olaylarına baktığımızda, emniyetimiz, jandarmamız, Sahil Güvenliğimiz her 10 olaydan 9'unu aydınlatmış ve adalete teslim etmiştir. Hiçbir olayın karanlıkta kalmaması önceliğimizdir."

2,5 MİLYON DEPREMZEDEYE GEÇİCİ BARINMA HİZMETİ 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden bugüne AFAD Başkanlığınca yürütülen hizmetlerle ilgili verileri paylaşan Yerlikaya, ilk etapta toplam 645 bin kurulu çadırda 2,5 milyon depremzedeye geçici barınma imkanı sağladıklarını söyledi.

Bunun yanı sıra 1 milyon 188 bin 218 kişiyi de tesislerde misafir ettiklerini aktaran Yerlikaya, depremin akut döneminin bitmesiyle geçici barınma hizmetlerinin artık konteyner kentlerde ve kira yardımıyla sürdüğünü anlattı.

Yerlikaya, "Çadır ve tesislerde misafir dönemi bitti. Bugün itibarıyla 185 bin 193 konteynerde 579 bin 393 vatandaşımız kalıyor." dedi.

Bakan Yerlikaya, konteynerlerdeki yaşam standartlarını yükseltmek için bir evde olması gereken ihtiyaç malzemelerini temin ettiklerini, bugüne kadar, 327 bin 248 haneye ev sahibi ve kiracı ayrımı yapılmaksızın 6 milyar 276 milyon lira kira yardımı yapıldığını belirtti.

AFAD-Kızılay ortaklığıyla, içerisine aylık 3 bin lira yüklenen Esen Kart'ın kullanımına geçildiğini ifade eden Yerlikaya, depremden etkilenen 11 ilde 50 bin 751 kartın dağıtıldığını, her ay bu kartlara 3 bin lira yüklemeye devam edeceklerini söyledi.

"ACİL YIKILACAK VE YILLIK 60 BİN 421 BİNA ENKAZI TAMAMEN KALDIRILDI" 

Bakan Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanlığının deprem bölgelerinde görev yapan öğretmenler için AFAD'dan talep ettiği 11 bin 76 konteynerin kurulumunun tamamlandığını, diğer kamu kurum ve kuruluşların istediği 10 bin 119 konteynerin de teslim edildiğini aktardı.

Deprem bölgelerindeki 2 milyon 522 bin 294 binanın hasar tespitinin yapıldığını söyleyen Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

"Acil yıkılacak ve yıkık 60 bin 421 bina enkazı tamamen kaldırıldı. İlk etapta buydu. İkinci etapta, ağır hasarlı bina sayımız 201 bin 211. Bugüne kadar 79 bin 711 ağır hasarlı binanın enkazını kaldırdık, canhıraş çalışıyoruz valilerimizin koordinasyonunda. Bunları da tamamlayacağız. Üçüncü aşamada da 43 bin 722 orta hasarlı binanın enkaz kaldırma çalışmalarına, ağır hasarlı bina enkazlarının kaldırılmasının hemen sonrasında başlayacağız. Biz hükümet olarak, devletimizin, tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarımızla, halkımızla el ele verdik. Yaralarımızı sarmak için bütün imkanlarımızı seferber ettik, etmeye de devam ediyoruz."

"GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GÖÇÜN SEBEPLERİ HEP AYNI..." 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 21. yüzyılda, dünyanın en önemli küresel sorunlarının başında göçün geldiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletlerin geçen yıl hazırladığı Uluslararası Göç Örgütü raporuna göre, 2020'de dünya genelinde 281 milyon göçmenin bulunduğuna dikkati çeken Yerlikaya, "Tahminler, 2023'te bu sayının 300 milyonu geçtiği yönünde. Geçmişten günümüze göçün sebepleri hep aynı, sonu gelmeyen savaşlar, yoksulluk, baskı, terör, ekonomi ve iklim değişikliği... Burada iki önemli kavram karşımıza çıkıyor. Düzenli göçmen ve düzensiz göçmen." dedi.

Kanunlara uygun olarak Türkiye'ye girişi-kalışı-çıkışı belli olan kişilerin düzenli göçmen statüsünde olduğunu söyleyen Yerlikaya, bugün itibarıyla Türkiye'deki geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 milyon 293 bin 934, ikamet izniyle kalanların 1 milyon 213 bin 143, uluslararası koruma kapsamında kalanların 290 bin 516 olmak üzere toplam 4 milyon 797 bin 593 düzenli göçmenin bulunduğunu bildirdi.

Bakan Yerlikaya, göreve geldikleri ilk günden beri üzerinde hassasiyetle durdukları konuların başında, düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin geldiğini söyledi.

Türkiye genelinde son 90 günde göçmen kaçakçılığına yönelik 1285 operasyon yapıldığını bildiren Yerlikaya, "Operasyonlarda, göçmen kaçakçılığı faaliyeti yürüttüğü şüphesiyle 2 bin 159 kişi yakalandı. Bunların 543'ü tutuklandı, 207 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi." dedi.

Operasyonlar sonucunda 75 bin 442 düzensiz göçmenin yakalandığını bildiren Yerlikaya, "Bunların 32 bin 563'ü sınır dışı edildi. Geri kalan diğer düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemleri ise devam ediyor. Düzensiz göçmenlere yönelik sahadaki yoğun ve kapsamlı kontrollerden dolayı son 90 günde sadece İstanbul'da, sıranın kendisine geleceği endişesi taşıyan, vize, vize muafiyeti veya ikamet süresi biten 89 bin 396 yabancı ülkemizden ayrıldı." şeklinde konuştu.

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele aşamasında yakalama süreciyle ilgili yeni bir sistem uyguladıklarını, pilot bölge olarak İstanbul'da başlatılan bu sistemde, "Mobil Göç Noktası" adı verilen araçların kullanıldığını söyledi.

Sistemin işleyişini anlatan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Güvenlik güçlerimiz gerekli gördüğünde bir yabancıya kimliğini soruyor. Yabancı kimliğini ibraz ederse sorun yok. Yabancı eğer kimliğini ibraz edemiyorsa kolluk görevlimiz yabancıyı Mobil Göç Noktası'na davet ediyor. Mobil Göç Noktası'ndaki tercümanlar eşliğinde göç uzmanlarımızca, yabancının hem parmak izi sorgulaması yapılıyor hem de Göç Net veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Burada düzensiz göçmen olduğu tespit edilen yabancı ortaya çıkıyorsa kolluk görevlilerimizce Geri Gönderme Merkezi'ne götürülüp teslim ediliyor. Dolayısıyla eskiden aynı durumdaki bu yabancılar ya polis merkezine ya da Geri Gönderme Merkezi'ne götürülüyordu. Şimdi bu çalışmayla yabancıların yasal kalış haklarının olup olmadığı çok kısa zamanda tespit ediliyor."

YENİ UYGULAMA İSTANBUL'DA BAŞLADI

Bakan Yerlikaya, pilot bölge İstanbul'da 20 aracın farklı noktalarda çalışmalarını yürüttüğünü, ekim ayı sonunda bu hizmetin 150 araçla, 30 şehirde sahada olacağını söyledi.

Bu mücadeleyi, başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla uyum içinde yürüttüklerini dile getiren Ali Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Milli Savunma Bakanlığımızın bünyesinde çok güçlü bir Entegre Sınır Güvenliği Sistemimiz var. Hudut birliklerimizin başarılı çalışmalarıyla sadece son 90 gün içinde 59 bin 145 kişinin sınırdan girişleri engellendi. Hükümet olarak, düzensiz göçle amansız bir mücadele veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Bu mücadeleyi binlerce vatan evladı, kurum ve kuruluşlarımız, 'amasız', 'fakatsız', 'lakinsiz' olarak yapıyor. Çünkü bizler ülkemizin huzuru için varız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi; 'Tarihimizde, kültürümüzde, inancımızda yeri olmayan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının toplumumuza sirayet etmesine izin veremeyiz. Asırlardır mazlum ve mağdurların sığınağı olmuş devletimizin tertemiz siciline birkaç kendini bilmezin leke sürmesine göz yumamayız. Her zaman ifade ettiğimiz gibi inşallah bu meseleyi Türk milletine yakışan bir vakar ve vicdani duruşla çözüme kavuşturacağız.' Bu cümleler, bizim göçle mücadeledeki vazgeçilmez ilkelerimizdir."

İçişleri olarak 600 bin personelle büyük bir aile olduklarını, üzerlerinde büyük sorumluluk bulunduğunu söyleyen Yerlikaya, "Gece gündüz demeden kara vatan, mavi vatan, siber vatanda çalışan bir teşkilatız. Tüm mesai arkadaşlarım bilinç ve inançla, yüksek bir özveri ve vatan aşkıyla çalışıyorlar." dedi.

Bakan Ali Yerlikaya, son 90 günde, emniyet teşkilatından komiser yardımcısı Selim Sarıkaya, polis memurları Ramazan Kütük,Yusuf Çağatay Sanalp, Hakan Telli, Alp Efe Bekit'in, Jandarma teşkilatından uzman çavuşlar Aydın Ceylan ve Burak Can Güngör ile Astsubay Kıdemli Çavuş Mustafa Tatlı'nın şehit olduğunu belirterek, tüm şehitlere rahmet diledi.

BAKAN YERLİKAYA GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele kapsamında 90 günde İstanbul'da yapılan çalışmalara yönelik olumlu değerlendirmelerin farkında olduklarını belirterek, "Ama size şunu söyleyeyim, daha bunlar başlangıç." dedi.

Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı GAMER'de "Ankara90" medya buluşmaları kapsamında basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Göreve başladığı ilk 90 günde gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin bilgilendirme yaptığını belirten Yerlikaya, 30 günde bir farklı şehirlerde düzenlenecek programlarda hem şehrin güvenliğine ilişkin hem de bakanlığın faaliyetlerine yönelik konularda kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi.

Düzenli göçmenlere ilişkin verileri paylaştığı hatırlatılarak, "düzensiz göçmenlere yönelik verilerin ve faaliyetlerin" ne olduğu sorusu yöneltilen Yerlikaya, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sayılarına nasıl itibar ediliyorsa Göç İdaresi Başkanlığının da verilerine aynı şekilde itibar edilmesi gerektiğini belirtti.

Yerlikaya, Göç İdaresi Başkanlığının düzensiz göçmenlere ilişkin verileri her hafta paylaştığını hatırlatarak, 90 günde yapılan operasyonlarda yakalanan 75 bini aşkın düzensiz göçmenin yaklaşık 33 bininin ülkelerine geri gönderildiğini söyledi.

Bu süreçte yasal kalış hakkı olmayan 89 bin yabancının yakalanma endişesiyle ülkeden ayrıldığını belirten Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Geldiği ülkeye geri göndermek, seyahat izin belgelerini almak öyle bir diplomasi gerekiyor ki bunlar çok zor. Dolayısıyla burada muazzam bir gayret, muazzam bir çalışma var. Sosyal medyada 'Bu iş düzeldiği zaman bize ekmek yok' endişesi taşıyanları da biliyoruz, bu önemli. Şu anda İstanbul'la ilgili daha 90 günde gelen olumlu değerlendirmelerin biz farkındayız. Ama size şunu söyleyeyim, daha bunlar başlangıç.Yani kaynağından tekrar kaynağına gönderinceye kadar her aşamayla ilgili titizlikle, özenle ve ilgili bakanlıklarla, onların birimleriyle arkadaşlarımız, muazzam bir gayret var. İfade edilen rakamların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını, bühtan olduğunu söylüyorum. İstanbul'da olduğu gibi diğer büyükşehir ve şehirlerin hepsinde de süreç içerisinde son derece marjinal hale geleceğini de inanıyorum."

"SUÇ ÖRGÜTLERİNİ ADALETE TESLİM EDECEĞİZ" 

Yerlikaya, terörle mücadele ederken organize suç örgütlerine yönelik perspektifin ne olacağı sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz şehir eşkıyalarının da tepesine çökeceğiz ve onların da nefesini keseceğiz." dediğini hatırlattı.

Bu kararlılığın devlet ve hükümette geçmişten bugüne aynı olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "Suç işlemede kibirlenenler, kendini üstün görenler güya sözüm ona. Hukukun bize vermiş olduğu güç, aziz milletimizin bize duası... Göreceksiniz, onların da nefeslerini keseceğiz, onların da haklarından geleceğiz. Hepsini götürüp adalete teslim edeceğiz, bunda kararlıyız." ifadesini kullandı.

Bakan Yerlikaya, uyuşturucuyla mücadelede suç örgütlerine müsamaha gösterilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

BORA K'NİN ELEBAŞI OLDUĞU SUÇ ÖRGÜTÜNE YÖNELİK OPERASYON 

Ankara'da Bora K'nin elebaşı olduğu suç örgütüne yönelik operasyona ilişkin hukuki süreç ve tartışmalarla ilgili soru üzerine Yerlikaya, olayla ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak, kolluk olarak Ankara Emniyeti kendine düşeni yaptı, götürdü. Her zaman söylediğimiz gibi adalete teslim etti. Dosyayla ilgili verilen kararlar var. Hep birlikte mahkeme sürecini siz de, biz de izleyeceğiz ve mahkemenin verdiği karar her zaman olduğu gibi yüce milletin kararıdır. Mahkeme aşamasında olan şeyle ilgili, öncesiyle ilgili detay anlatmanın hiçbir anlamı yok, hepsi dosyada. Dolayısıyla bundan daha fazla bir şey söylemeye gerek yok ama arkadaşlar eğer onları yakalamasaydı, o adam beraberindekileriyle beraber yurt dışına gidecekti, kaçacaktı. Dolayısıyla böyle bir fırsat verilmedi ve adalete teslim edildi. Vatandaşlarımızdan da çok büyük bir memnuniyet görüyoruz, onların dualarına da her zaman ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Ama şunun bilinmesini istiyorum. Biz organize suç çeteleriyle, kötülerle mücadelede hiçbir zaman duraksamadan devam edeceğiz. Bu noktada vatandaşlarımız bizden ne bekliyorsa bilin ki onu yapacağız."

"ATAMALAR VE GÖREVDEN ALMALAR PERFORMANSA GÖRE YAPILIYOR" 

Yerlikaya, göreve gelmesinin ardından yapılan atamalar ve FETÖ soruşturması üzerine göreve iade edilen emniyet personeline yönelik tartışmalara ilişkin soru üzerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti olduğunu ve göreve iadelerde mahkeme kararlarının uygulandığını belirtti.

Bakan Yerlikaya, atamaların ve görevden almaların performans ve verimlilik kriterleri kapsamında yapıldığını dile getirdi.

Bu yıl Kaymakamlık Sınavı'nın açılmadığı hatırlatılarak, "Kaymakamlık Sınavı için KPSS ön şartı getirilmesi gündemde mi?" sorusu yöneltilen Yerlikaya, konunun netleştiği zaman kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Yerlikaya, Atina'nın Artemida banliyösünde silahlı saldırıda 6 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soru üzerine, olayla ilgili bilgi sahibi oldukları zaman değerlendirme yapacaklarını dile getirdi.

Son 90 günde 37'si bombalı toplam 44 eylemin engellendiği hatırlatılarak, "Bu başarı birimler arası koordinasyonun çok daha olumlu olmasından mı geliyor?" sorusu üzerine Yerlikaya, İçişleri Bakanlığının suç işlemeyi önleme ve düşürmekle ilgili ciddi gayreti olduğunu kaydetti.

Suç işlemeyi önleme kapsamında istihbaratın güçlü olduğunu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığıyla uyum içinde çalıştıklarını belirten Yerlikaya, vatandaşın huzurdan taviz verilmesini istemediğini aktardı.

SEZGİN TANRIKULU'NUN SÖZLERİ 

Yerlikaya, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili sözlerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu şu şekilde yanıtladı:

"Biz askerimizi, ordumuzu seviyoruz. 'Peygamber ocağı' olarak biliyoruz. İnancımız, medeniyet değerlerimiz de böyle. Buna karşı bakışının ne olduğunu bütün milletin bildiği birinin sözlerine karşı da işimizi, gücümüzü bırakıp da o cümlenin peşinden gidecek değiliz. Ama Milli Savunma Bakanlığımız bununla ilgili aziz milletimize gayet güzel açıklamasını yaptı. Biz de o açıklamanın yeterli olduğunu düşünüyoruz."

KAYNAK: HABER7
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 47
  • ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım zeytinburnunu gündüz işyerleri evleri araştırsınlar çevirin 1 milyon kaçak çıkar türk yok istila ediliyoruz doğma büyüme zeytinburnuluyum
    Cevapla
  • Mehmedim 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakan kimlik kontrolü vs. yapın, ama asıl sorun araçlarda taşınan ruhsatsız silahlarda. ( tabanca- tüfek -pompalı ) Belirli zaman ve yerlerde, gerekirse trafiği aksatmak pahasına genel uygulama yapınız.! (Sadece üst araması değil, araçlarda da) Bakın ne kadar silah ele geçireceksiniz. İstanbul teksasa döndü.. Önce bunu önleyin..
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Mücadele dedikleri sınırı geçip İstanbul'un göbeğine kadar gelenler için. Peki bunlar sınırı nasıl geçiyor, hatta geçtiği gibi nasıl soluğu ülkenin can damarı ve doğu sınırlarına kilometrelerce uzak bir şehirde alabiliyor orası meçhul. Sorsan sözde sınırda kuş uçurtmazlar!!!
    Cevapla
  • sancar 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul harleme döndü,çok geç kaldınız şehir elden gidiyor..
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul da Polis göremiyoruz. Polisi toplum görmeli... İstiklal caddesi çok güvensiz. Bayanlar rahatça harekat edemiyor... Polisler nerede bırakın yaya polisi Atlı polis olmalı... İstanbul bunu hak etmiyor... Afgan, Suriyelilerin İstanbul da işi yok... Geceleri Kumkapı Laleli Beyoğlu Afgan ve kaçak göçmenlere dolu... Kontrol yok... Lütfen lütfen.......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
FIFA dünya sıralaması güncellendi! A Milli Takım yerini kaybetti
Bir bitmediniz! Hem emniyet şeridi ihlali hem de ambülansa yol vermeme!