Bakan Yumaklı: KKTC için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız

Kısıtlı doğal kaynakları nedeniyle Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a su götürülmesi gerekliliğini belirten Bakan Yumaklı, "Su Temin Projesi'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız." ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı: KKTC için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız
Bakan Yumaklı: KKTC için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız
GİRİŞ 13.09.2023 21:00 GÜNCELLEME 13.09.2023 21:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'daki bir otelde düzenlenen, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Açılış Toplantısı'nda konuştu.

KKTC'nin su ve toprak kaynaklarının durumunu uzun vadeli olarak ortaya koyacak olan Su ve Toprak Kaynakları Master Planı açılış çalışmasının hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, suyun vazgeçilmez bir nimet olduğunu ve bütün canlıların biyolojik yaşamını ve insan faaliyetlerini ayakta tuttuğunu aktardı.

Yumaklı, suyun, aynı zamanda ekonomik faaliyetler için de son derece önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde son 21 yılda suyla alakalı çok önemli ve geniş kapsamlı yatırımlar gerçekleştirildi. Son derece önemli tesisleri tamamlayarak aziz milletimizin kullanımına sunduk." ifadelerini kullandı.

Bunlar yapılırken, KKTC'nin de su meselesini çözmek adına çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Yumaklı, şunları söyledi:

"Bunun için de KKTC Su Temin Projesi gerçekleştirildi ve hayata geçirildi. Bu güzide projeye 'Asrın Projesi' denmesine vesile olan su altından geçiş hattı da tamamlanarak Anadolu'nun suyu Kuzey Kıbrıs'a iletilmiş oldu. Bugün itibariyle hizmete alınan dağıtım hatlarıyla KKTC'deki belediyelerin tamamına Anadolu'nun suyu ulaşmış durumda. Halihazırda, KKTC'de herhangi bir içme suyu problemi, sıkıntısı bulunmamaktadır."

Bakanlık olarak sulama suyu temini ile alakalı olarak yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü aktaran Yumaklı, "Su Temin Projesi'nin, KKTC için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız. Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları sebebiyle, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a içme-kullanma, sanayi ve sulama amaçlı su götürülmesi, aynı zamanda KKTC'nin de kalkınması için son derece önemli bir önemli bir husus." şeklinde konuştu.

"KKTC İÇME SUYU DEPO BAĞLANTI HATLARI" ÇALIŞMASININ İHALESİ TAMAMLANDI

İçme suyu meselesinin çözüldüğü gibi sulama suyu meselesinin de el ele verilerek çözüleceğini belirten Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Günümüz itibariyle 5,7 kilometre uzunluğundaki Güzelyalı ve Mesarya Ovaları İletim Tüneli, 18 bin 730 dekar araziye sulama suyu temin edecek Orta Mesarya İletim Hattı 1. kısım işleri tamamlanarak hizmete sunulmuştu. 44 kilometre uzunluğundaki Mesarya Ovasına sulama suyu iletecek iletim hattının ikinci kısım ihalesi de yapılmış durumda. Bu hattın getireceği su ile Mesarya Ovası da suya kavuşmuş olacak. Sulu tarım ile beraber bu coğrafya hakikaten farklı bir görünüme bürünecek."

Yumaklı, bunun yanı sıra, 93 yerleşim yerine su temin edecek 207 kilometre uzunluğundaki, "KKTC İçme Suyu Depo Bağlantı Hatları" çalışmasının da ihalesinin tamamlandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve beraberindeki heyet daha sonra KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL'in üretim tesisini ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı ve test sürüşü yaptı.

Su kaynaklarının korunması konusunda da çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Yumaklı, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz bu projelerin ve hayata geçireceğimiz projelerin toplam tutarı 31 milyara ulaştı. Şimdiye kadar bunun 15 milyar lirası harcandı." diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL'in üretim tesisini ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Ertuğrul Gazi 1 yıl önce Şikayet Et
    Stratejik önemi olmasa bu halkın yüzüne bile bakılmaz. Ezan yasak, kuran kursu vs. Ben askerliğimi orada yaptım, tek yaptıkları ye iç yat. Hazır yiyiciler
    Cevapla
  • kktc 1 yıl önce Şikayet Et
    camur at izi kalsın ... anlatııkların hangi yıl bilmiyorum ama ben yıllarca kaldım herşey vardır hiç dediklerini görmedim . sen görmek istediklerini görmüşsün
    Cevapla
  • türkiye sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    peki. ben şunu merak ediyorum. türk halkından suya kullandığımız kadar tonuna bir para ödüyoruz. buradan da verilen suya bir para talep ediliyor mu? ne bileyim. projelerin toplam tutarı 31 milyara denilmiş. bunun geri dönüşümü oluyor mu acaba?
    Cevapla
  • Qwerty 1 yıl önce Şikayet Et
    Istenmedigin yerde durmayacaksın. Ikincisi denetlemeler yapıldı sanırım bugün. Bakalım neler çıkacak. Kac milyoncuk ceza yazilmış küçük esnafa.
    Cevapla
  • Arif KART 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kıbrıs halkı da Türkiyeyi bi sevse içim yanmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe'de Talisca heyecanı! Maçın devre arasında toplandılar
Özgür Özel'in "büyük sürpriz"i: CHP yandaşı medya da anlayamadı