Yargıtay'dan bir ilk! Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu!

Yargıtay AYM'nin ihlal kararına uymadı. Mahkeme kararı Meclis Başkanlığı'na gönderdi. Ayrıca Yargıtay'dan AYM'ye suç duyurusu yapılarak, "Anayasa Mahkemesi yetkisini aştı" denildi

Yargıtay'dan bir ilk! Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu!
Yargıtay'dan bir ilk! Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu!
GİRİŞ 08.11.2023 18:02 GÜNCELLEME 10.11.2023 16:21
Bu Habere 320 Yorum Yapılmış

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Gezi Davası kapsamında yapılan yargılama sonucu Can Atalay, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçuna 'yardım eden' sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Atalay, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilince, hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay'a başvuru yapıldı.

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, başvuruyu reddederken, 18 yıl hapis cezasını da onadı. Bunun üzerine avukatları, Atalay'ın milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı halde durma kararı verilmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği yönünde karar verdi.

AYM kararının ardından yerel mahkeme dosyayı yeniden Yargıtay 3'üncü Dairesi'ne gönderdi.

BAŞSAVCILIK MÜTALAASI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 3'üncü Dairesi Başkanlığı'na sunduğu mütalaasında, AYM'nin 25 Ekim'de verdiği 'hak ihlali' kararının gerekçesine yer verildi. Mütalaada, Atalay'ın söz konusu suçu 2013 yılında işlediği, soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin de TCK'nın 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'ü içeren 312'nci maddesi kapsamında olduğuna dikkat çekildi. Mütalaada, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin 28 Eylül 2023 tarihinde temyiz incelemesi sonucu Can Atalay hakkında verdiği onama kararı ile hükmün kesinleştiği ve infazı kabil hale geldiğine işaret edilerek, "Sanık onama kararı sonrasında hükümlü statüsündedir ve Yüksek Daire de kararını TBMM'ye göndermiştir. Bu aşamada, Yüksek Daire temyiz incelemesi sırasında tahliye hususunda da bir değerlendirme yapmış olmakla; tahliye talebinin reddi veya kabulü konusunda takdir yüksek dairenindir" ifadelerine yer verildi.

SON İNCELEME MERCİİ YARGITAY

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, Can Atalay ile ilgili kararını verdi. 3'üncü Daire, Anayasa'nın 154'üncü maddesine göre; adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciinin Yargıtay olduğuna dikkat çekti. Kararda, AYM'nin Can Atalay'ın bireysel başvurusu hakkında verdiği hak ihlali kararında hukuki değer ve geçerlilik olmadığı, bu bağlamda Anayasa'nın 153'üncü maddesi kapsamında uygulanması gereken bir karar bulunmadığı belirtildi. Can Atalay hakkında verilen mahkumiyet kararının temyizi üzerine yapılan temyiz incelemesi sonucu 28 Eylül'de karar verildiği ve söz konusu kararın onandığına işaret edilerek, kesinleşen karar karşısında; AYM'nin söz konusu ihlal kararına uyulmamasına karar verildi.

KARAR TBMM'YE GÖNDERİLECEK

Atalay'ın, mahkumiyet hükmünün onanması ile hükümlü sıfatını kazandığı, Anayasa'ya göre milletvekilliğinin düşmesi sebeplerinden biri olarak 'kesin hüküm giyme veya kısıtlanma hali'nin düzenlenmiş olduğu, Anayasa'nın 76'ncı maddesinde sayılan milletvekilliği ile bağdaşmayan suçlardan kurulan mahkumiyet hükmünün milletvekilliğini düşüreceğine dikkat çekildi. AYM'nin bu konuda inceleme yetkisinin de bulunmadığı belirtilerek, hükümlü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi kararlaştırıldı.

AYM ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Yargıtay 3'üncü Dairesi, Anayasa hükümlerini ihlal ettikleri ve kendilerine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşarak, hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullandıkları gerekçesiyle ilgili AYM üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

KAYNAK: DHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 320
  • Anayasa 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayır Yargıtay sınırlarını aşmaktadır. Anayasayı değiştirilip AYM yetkilerini kısıtlanabilirdi. Ama mevcut anayasada AYM üst mahkemedir Yargıtay AYM kararlarına itiraz edemez
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay hukuka bakar, AYM anayasaya. Anayasa yasadan üsttedir. Yargılanırken aday oldu, kazandı yargılama durmalıydı durmadı. Yargılamaya devam edilip hukuk çiğnendi. Şimdi de AYM kararlarına uymuyorlar. AYM temel hak hürriyetlerin teminatıdır. Kapanmasını isteyen bahçeli, temel hakları tamamen kaldırmak istiyor. AK parti buna boyun eğecek mi göreceğiz. Konu bir vekil değil milli irade.
    Cevapla
  • Saalih 1 yıl önce Şikayet Et
    TERÖRİST nasıl Milletvekili olabiliyor
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü seçildiğinde karar kesinleşmemişti. Yargılamanın durması gerekiyordu. Görev dönemi sonrası devam edecekti. Tahliye edip göndermeyip üzerinealel acele hüküm giydirip işi bu hale getirdiler. Terörist olsa nasıl aday olurdu onu sor o zaman.
    Cevapla
  • edip 1 yıl önce Şikayet Et
    hukuk sistemimiz ne yazık ki işlemiyor. yıllarca süren yargılamalar, içi boş mahkeme oturumları.
    Cevapla
  • Adil 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haçlı hristiyan kanunları işlese ne olacak sanki? Ne idiğü belirsiz Avrupanın hiç bir işe yaramayan hiç bir yaraya merhem derde deva olmayan ve bunu bugünlerde bizzat gazzede gördüğümüz halde hala ne diye medet umarsınız bu kanun(suzluk)lardan? Onların kanunları ukrayna da geçer gazzede geçmez!
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Eceli gelen …işermiş bu anayasa mahkemesi lüzümsüz kim niye neden kurdu küme hizmet ediyor Bahçeli demişti yargılansın kaldırılması Türkiyenin selametinedir düş güç uşakları işbirlikci desteğini yitirmeli içerden bağ kesilmeli yarğılanmalılar cezasını almalılar derim inş rabbim gösterir bizlere bunuda artık memleket değişti
    Cevapla
  • Ali29 1 yıl önce Şikayet Et
    15 Temmuz gecesi bu tür terör sevici, vatan milet düşmanı ne kadar oluşum varsa aym gibi, tabibler odası gibi imarlar odası gibi, add gibi içeride ne kadar hain, terörist fetöcü varsa kafasına sıkcaktınız, Allah iyi bir fırsat vermişti aslında ama yapmadınız. Şimdi ayıtlayın pirincin taşını, koca anayasa mahkemesi terörist aklama kurumuna dönmüş. Ayıklayın pirincin taşını...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
AK Parti İstanbul'da bayrak değişimi! Yeni İl Başkan adayı Abdullah Özdemir oldu