Ülke genelinde sevindiren gelişme! Korkulan olmadı! Risk azaldı
Toprak Mahsulleri Ofisi, kasım ayında artan yağışların ardından ülke genelinde kıraç alanlarda bitki çıkışının normale döndüğünü ve Konya'da kuraklık stresinin ortadan kalktığını tespit etti.
Temel tarım ürünlerindeki gelişimi yakından takip eden TMO, son yağışlar doğrultusunda kasım ayına ilişkin "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" hazırladı.
Analize göre, Türkiye'de yağışlar kasımda normaline göre yüzde 88, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100'den fazla artış gösterdi. Türkiye genelinde son 34 yılın en yağışlı kasım ayı gerçekleşti.
Bölge geneli yağışlarda ise tüm bölgelerde artış kaydedildi, özellikle Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgeleri normallerinin 2 katından fazla yağış aldı. Marmara Bölgesi'nde ise geçen ay yağışlar son 63 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
Kışlık hububat ekilişleri kasım ayı sonu itibarıyla ülke genelinde yüzde 85 tamamlandı. Kışlık ekilişler Doğu Anadolu Bölgesi'nde sona ererken diğer bölgelerde özellikle pamuk, ikinci ürün mısır ve şekerpancarı hasadı yapılan alanlarda devam ediyor ve ocak ayı ortasında tamamlanması bekleniyor.
Ülke genelinde sulanabilen ve erken ekiliş yapılan alanlarda bitki çıkışları normal seyrinde devam ediyor.
Kıraç alanlarda ise kasımda gerçekleşen yağışlarla bitki çıkışlarının normal seyrinde devam ettiği gözlendi.
Yağışlarla bitki çıkışlarının, Konya, Çorum ve Afyonkarahisar'ın bazı kıraç yerleri hariç normale döndüğü görüldü.
STRES ÇOĞU İLÇEDE ORTADAN KALKTI
Konya'da ekim ayında ortalamaların altında yağış gerçekleştiğinden kıraç arazilerde çimlenme gerçekleşmezken kasımda alınan son yağışlarla kuraklık stresi çoğu ilçede ortadan kalktı.
Ege Bölgesi'nde ise kasımda yağışların hem yeterli seviyede gerçekleşmesi hem de düşen yağışın tüm aya dengeli bir şekilde dağılmasının etkisiyle erken ekilen kıraç alanlarda çimlenme ve çıkışlar kusursuz bir şekilde tamamlandı.
Öte yandan, sahada yapılan gözlemler ve incelemeler dikkate alındığında bu yıl ülke genelinde özellikle mısır ve diğer alternatif ürünlerden hububata geçiş olacağı, buğday ve arpada ekilen alanlarda geçen yıla göre artış olabileceği tahmin ediliyor.
-
yusuf 1 yıl önce Şikayet Etağaç ve ormanlaşmaya önem verildiğini biliyor ve takib ediyorum.yinede dahada fazla çaba sarfedilmesini istiyorum.çocuklarımıza ormanı bol bi gelecek bırakalım.ne kadar orman o kadar yağmur.ne kadar orman o kadar temiz hava.işsiz insanlarımızı bu işler için yetiştirelim.ülke kazansın.lütfen daha çok çaba.Beğen
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtRızkı veren ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar SANA HAMD OLSUN VE ŞÜKÜRLER OLSUN. RABBİMİZ ALLAHTIR kafirlere karşı YARDIMI UMULANDIRBeğen Toplam 11 beğeni
-
fikri 1 yıl önce Şikayet EtAllaha karşı gelmeyin Allah verirBeğen Toplam 10 beğeni
-
HHH 1 yıl önce Şikayet EtAli'ye cevap veren sözde Türk kişi azgın katil yahudilerde Musa A.S'a sen git rabbinle savaş demişti aynen seni dediğin gibi.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtPKK gelince düzelir mi diyorsun chpkk gelince bedava verir sana hain köpeklerBeğen