Uzayda son saatler! Alper Gezeravcı dönüyor

Türkiye'nin insanlı ilk uzay serüveninde son saatlerine yaklaşıldı. Gezeravcı'nın 2 Şubat'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılması bekleniyor.

Uzayda son saatler! Alper Gezeravcı dönüyor
Uzayda son saatler! Alper Gezeravcı dönüyor
GİRİŞ 01.02.2024 08:05 GÜNCELLEME 01.02.2024 10:32
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda son günlerine yaklaştı.

19 Ocak'ta 36 saat süren uzay yolculuğuna başlayan Alper Gezeravcı'nın ilk sözü, "İstikbal göklerdedir" oldu. 

"Türkiye'nin ilk astronotu" olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaştıktan sonra bilimsel çalışmalarına başladı.

Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli olmak üzere çok uluslu Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak saat 13.15'te alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan ISS'e kenetlendi.

BİLİM DÜNYASINA IŞIK TUTACAK DENEYLERE İMZA ATTI

Gezeravcı, uzayda kalacağı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında misyon için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlattı.

Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlayacak.

Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, dünyada var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi deneyler de bilim dünyasına fayda sağlaması açısından önem taşıyor.

BUGÜNE KADAR 10 DENEY GERÇEKLEŞTİRDİ

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştireceği 13 deneyin 10'uncusu olan "UYNA"yı dün hayata geçirdi.

TÜBİTAK MAM'dan Ömür Can Odabaş'ın proje yöneticisi olduğu, yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi çalışması, KIBO modülündeki ELF kullanılarak gerçekleştirilecek.

Eritme ve katılaşma prosesleri sırasında termofiziksel ve kristal büyümesi gibi özellikler üzerinde yerçekimsiz ortamın etkilerinin araştırılacağı UYNA deneyinin, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasına önemli katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Astronot Gezeravcı, yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran "MESSAGE" deneyini hayata geçirdi.

UZAYDA SON SAATLER

Gezeravcı'nın 2 Şubat'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılması bekleniyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • mahmut dereli. 9 ay önce Şikayet Et
    Doğru ne yapacaksın sende mi gideceksin yoksa.
    Cevapla
  • uçuk fikir 9 ay önce Şikayet Et
    marsa ve ya ay veya merküre atom veya hidrojen bombası/bombaları atılırsa orda yaşam belki canlanabilir çok saçma lakin neden olmasın ??????????/
    Cevapla
  • Cevdet 9 ay önce Şikayet Et
    Bahsedilen deneyler uzay boşluğunda yapılsa anlarım. Ama uzay araci içinde yer yapılan bir deneyden bahsediliyor bunun için uzaya gitmeye ne gerek var yeryüzünde yer çelimsiz bir alan oluşturup aynı deneyi yaparsın. Uzay aracının içi yerdeykende de uzaydayken de aynı değil mi bence çok saçma bir açıklama olmuş.
    Cevapla
  • Gago 9 ay önce Şikayet Et
    Neden olmasın insanoğlu dünyayı ne hale getirdi .BU yapılan bunca masraflar araçlar dünyadan birgün kurtulursak neslimizi oralarda devam etme çabası ama boş hayaller. Çünkü dünya yok olursa bütün kainat yerle bir olacak gezegenler darmadağın olacak kimse kuran okumuyor ki.bu çalışmalar acaba dünyaya birşey olursa nasıl yaşam alanı buluruz başka ne amaç olabilir.
    Cevapla
  • Nuri 9 ay önce Şikayet Et
    Yerde yerçekimsiz ortam oluşturamıyorlar ki oraya gidiyorlar.
    Cevapla
  • yücel 9 ay önce Şikayet Et
    55 milyon dolar doğru mu?
    Cevapla
  • astronot fehmi 9 ay önce Şikayet Et
    he doğru
    Cevapla
  • Netitrebet 9 ay önce Şikayet Et
    Amerika'da, sokakta yaşayanlar ''Homeless'' tipler, acaba NASA projeleri için bu soruları soruyorlarmıdır ? Sadece merak ettim. Rusya'dan bahsetmiyorum bile.. halkın büyük kısmı aç. Ya Çin ? Aman Allah'ım; metrekareye 3 fakir düşüyor.. Hepsi hesabını soruyordur Uzay çalışmalarının, değil mi ?
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    uzay çalışmalarında ve tüm görevlerde bilim adamlarımız isimleri resimleri yazılmamalı belirtilmemeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
FBI, bomba ihbarları için Rusya'yı suçladı
2025 engelli ÖTV muafiyeti ne kadar oldu? İşte ÖTV'siz alınabilecek araçlar...