Ayasofya'dan sonra bir tarihi karar daha! İstanbul'daki cami 79 yıl sonra ibadete açılıyor

Ayasofya’nın ardından Başkan Erdoğan’ın kararıyla müze statüsü iptal edilerek Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen tarihi Kariye Camii’nde çalışmalar sona erdi. Kiliseden dönme Kariye Camii'nde 79 yıl sonra ilk namaz 23 Şubat Cuma günü...

GİRİŞ 06.02.2024 00:04 GÜNCELLEME 07.02.2024 22:18
Bu Habere 184 Yorum Yapılmış

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii'nin uzun süredir devam eden restorasyonunda sona gelindi. 79 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla kapatılarak müzeye çevrilen Kariye Camii’nin özel tasarım halıları serildi.

Cumhurbaşkanı kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesinin ardından ibadete açılmasına karar verilen tarihi cami, 23 Şubat Cuma günü ibadete açılıyor.

434 YIL EZAN OKUNAN MABEDİ CHP KAPATTI

Bizans döneminde 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, “Atik Ali Paşa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anılmaya başlandı.

CHP’nin tek partili iktidarı döneminde Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.

VE YENİDEN İBADET VAKTİ

Ardından Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale getirildi.

İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, restorasyon işlemleri devam ederken Kariye Camii müze olarak ziyarete açık tutuldu. Restorasyonun tamamlanmasının ardından ibadete açılmasına karar verilen, 79 yıldır müze olarak kullanılan Kariye Camii’ndeki çalışmalar tamamlandı. Yüzde 100 yün, özel tasarım kırmızı halılarla döşenen tarihi caminin 23 Şubat Cuma günü ibadete açılması planlanıyor.

Öte yandan tarihi caminin içinde yer alan mozaik ve fresklerin restorasyonda özgünlüğünün korunduğu öğrenildi.

KARİYE CAMİİ’NİN MİMARİ YAPISI

5 ana mimariden oluşan Kariye Camii, farklı dönemlerde geçirdiği büyük inşa ve restorasyon çalışmalarından sonra bugünkü şeklini aldı. İçerisindeki mozaik dekoratif öğelerle güçlendirilen Kariye Camii, dışarıdan bakıldığında taş ve tuğla duvarlarıyla sade bir yapı gibi görünüyor. Kubbesinin sadece kasnağı orijinal olarak bugüne gelen Kariye Camii’nin yıkılan kubbesi ahşaptan yapılarak üzeri alçı ile kaplanmıştı.

Uzunlamasına dikdörtgen bir yapıya sahip olan tarihi caminin içerisinde 16 adet pencere yer alıyor. Camideki bu pencerelerin ise içerdeki bölümün aydınlatılması için uzun şekilde yapıldığı biliniyor. Zemininde ve duvarlarında mermer kullanılan tarihi caminin iç mekan süslemelerinde mozaik ve freskler bulunuyor.

 

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA: AÇILIŞ MAYIS'TA

Vakıflar Genel Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, restorasyon çalışmalarında sona gelindiği fakat açılışın 23 Şubat 2024 tarihinde değil, mayıs ayında yapılmasının planlandığı belirtildi.

Kariye Camii'nin mayısta açılması planlanıyorKariye Camii'nin mayısta açılması planlanıyor

_____________

AYASOFYA’NIN ZİNCİRLERİ DE 86 YIL SONRA KIRILDI

Ayasofya Camii’ni müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı Danıştay 10. Dairesi’nin 2 Temmuz 2020 tarihli kararıyla iptal edilerek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırılmıştı.

Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını sağlayan Danıştay 10. Dairesi’nin kararının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına yönelik 10 Temmuz 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararını imzaladı.

Ayasofya Camii’nde 86 yıl sonra ilk namaz, 24 Temmuz 2020’de cuma namazıyla birlikte kılındı.

 

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 184
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Allahım senden razı olsun reisinin. rabbim uzun omurler versin
    Cevapla
  • aksaray 11 ay önce Şikayet Et
    ula chp sen neymişsin be. camileri ahır yaptınız.bar pavyon yaptınız. olmadı yahudilere peşkeş çektiniz. yani kısacası hep yahudilere ermenilere ingilizlere avrupaya hizmet etmişsiniz.
    Cevapla
  • Trakyalı Mehmet 11 ay önce Şikayet Et
    Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Osmanlı Türk 11 ay önce Şikayet Et
    Emeği geçen herkese teşekkürler Allah razı olsun
    Cevapla
  • Remo 11 ay önce Şikayet Et
    Gobekli tepeyi unutmayali acil bir sekilde ibadete acilmasi hayirli olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Feci yangında hayatını kaybeden genç kız hakkında kahreden detay! Farklı yöne gidince...
Kartalkaya'daki yangın faciasının gazete manşetleri