Üniversitelerde açık artırmayla satılık ders! Fiyatlar 2-5 bin TL arasında değişiyor

Üniversitelerde bazı seçmeleri derslerin WhatsApp grupları üzerinden 2 ila 5 bin TL arasında fiyatlarla satıldığı ortaya çıktı.

GİRİŞ 11.02.2024 12:23 GÜNCELLEME 11.02.2024 13:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'den Mahmut Özay'ın haberine göre üniversitelerde bahar dönemi ders kayıtları başladı, öğrenciler arasında ‘satılık seçmeli ders’ pazarı da hareketlendi. Üniversitelerde öğrencilerin zorunlu almaları gereken dersler dışında kredilerini doldurmak için alternatif seçmeli dersler bulunuyor. Fakat bunları seçmek öyle kolay değil. Alıcısı çok olduğu için talep eden de fazla.

Sistem açıldığında elini çabuk tutan o dersi kapıyor. Asıl pazarlık sonra başlıyor. Danışman onayına gönderilmeden öğrencinin seçtiği dersler bir süre askıda kalabiliyor.

‘Ekle-çıkar’ yapması için öğrencilere kolaylık sağlanıyor. İşte tam da aralıkta ticaret başlıyor. Kimin hangi dersi aldığı kulaktan kulağa yayıldığı için kredisini yükseltmek ya da tek dersten mezun olmayı bekleyen öğrenciler ile ilgili seçmeli dersi seçen arasında iletişim başlıyor. Bu konuşma bazen kurulan WhatsApp grubunda bazen de yüz yüze yapılıyor. 

Seçilen dersi arkadaşından almak için derse göre fiyatlar 2 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Konuştuğumuz bazı öğrenciler birden çok öğrenci aynı dersi istediği zamanlarda açık artırmanın dahi yapıldığını belirtiyor. Taraflar arasında anlaşma sağlandığı zaman ise harekete geçiliyor. Ders seçme sisteminde kimsenin olmadığı gece yarısında taraflar aktif oluyor. İhtiyacı olmadığı hâlde seçmeli dersi seçen öğrenci ‘çıkar’ butonuna tıklarken, anlaşma sağlayan diğer kişi ‘ekle’ butonuna basıyor. Süreç noktalanıyor.

YAPTIRIM UYGULANACAK

Bu duruma üniversiteler de tepkili... İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi bir duyuru yayımladı. Ders ticaretine karşı yaptırımların olacağı belirtilen duyuruda şu uyarı yapıldı: Değerli öğrenciler, bölümümüze (özellikle bazı dersler ile ilgili) kontenjan artırımı konusunda yoğun talep olmaktadır. 

Fakat biz kontenjanları ne kadar artırırsak artıralım yine de öğrenciler kaydolamamaktadır. Bunun sebebi bazı öğrencilerin dersleri (okumayacak olmalarına rağmen) alarak ellerinde tutmalarıdır. Aynı öğrencilerin daha sonra bu dersleri kontenjan bulamayan öğrencilere para karşılığı sattığı tespit edilmiştir. 

Bu öğrencilerin kimler olduğu, işlem hareketlerinden yola çıkılarak tespit edilmeye başlamış olup haklarında gerekli soruşturma başlatılacaktır. Kesinlikle para karşılığı ders almamanızı ve bu durumu teklif edenleri bölüm başkanlığına bildirmenizi rica ederiz. Bu yüzden, belirli derslerde artık kontenjan artırımına gidilmeyecektir.
 

KAYNAK: TÜRKİYE
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • ercu 10 ay önce Şikayet Et
    en basit cozum kayitlarda kontenjanlari sinirsiz yapmak. ekle silde kayitlar kesinlesirken hersey normale doner.
    Cevapla
  • vatandas 10 ay önce Şikayet Et
    ilmin bir değeri kalmadı herşey ayağa düştü iki soru yapan üniversiteli oluyor. bunlara ders anlatan ve anlamasını saplayan hocaların vay haline..
    Cevapla
  • Ali çeliş 10 ay önce Şikayet Et
    Bu öğrenciler disipline verilmeli ve derhal ekle-sil saçmlalığı kaldırılmalıdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk Dünyası'nın haritası yeniden çiziliyor... Tümgeneral Osman Alp anlattı
2 milyar TL’lik GSS borcu silinecek