Naci Görür'den büyük İstanbul depremi çıkışı! Riskli bölgeleri açıkladı

Büyük İstanbul depremine ilişkin katıldığı televizyon programında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, riskli bölgeleri açıkladı.

GİRİŞ 17.03.2024 13:41 GÜNCELLEME 17.03.2024 13:42
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Naci Görür, CNN Türk'te ekranlarında olası İstanbul depremine ilişkin konuştu. 

6 Şubat depremlerinden çok daha fazla can kaybının yaşanabileceğini belirten Görür, "2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün, harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu-batı bir çizgi çizin, onun güneyinde kalan alanlar 1999 depreminde hissettiklerinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir." dedi.

İstanbul'un risk altında olan bölgelerini de açıklayan Görür'ün açıklaması ise şu şekilde;

"İSTANBUL'DA DOĞRU ŞEYLER YAPILDI AMA YETERLİ DEĞİL"

Şimdi bu konuyu mümkün olduğunca uygun yerlerde, uygun şekilde dile getirmeye çalışıyoruz. 1999 Gölcük Depremi olduktan sonra Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi tehdit altına girdi. O zamandan beri Marmara'ya ve İstanbul'a, Marmara Bölgesi'ne dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Tabii insanlar yani insani duygularla elbette endişe edebilirler.

Yani İstanbul'da çok şeyler yapıldı doğru. Bunu belediyeler yaptı, hükümet yaptı belli ölçüde halk yaptı ama bu yapılanlar yeterli değil. Bir an önce İstanbul'u planlı programlı, devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla, omuz omuza, kol kola gönül birliğiyle depreme hazırlamamız gerekli. Aksi halde çok üzüleceğiz demektir.

"ZAMAN İŞİNİ BİLMİYORUZ AMA..."

Şimdi kentsel dönüşüm denilince, deprem odaklı kentsel dönüşümden bahsetmek lazım. Bir kenti depreme hazırlamak demek sadece yapı stokuyla olmaz.  İstanbul'u depreme hazırlamak için önce yönetimi, halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, ekosistem, çevreyi ve ekonomiyi deprem dirençli yapacaksın. 

Bu zaman işini bilmiyoruz. Bu konuda yapılan yayınlar var. Son revize yayına göre de bilim dünyasının kabul ettiği yöntemleri uygulayarak ciddi bir dergide yayınlayarak diyorlar ki; Marmara Bölgesi'nde her an olmak kaydıyla, 1999'dan itibaren her an olmak kaydıyla önümüzdeki 30 yıl içinde, olma olasılığı yüzde 47. Bu çok yüksek bir şey. 30 yıl içinde dediklerine göre, biz 24. yıl içerisindeyiz, dolayısıyla zararın neresinden dönülürse kardır. Bir insanımız bile hayatını kaybetmesi bizim için önemlidir.

İSTANBUL'DA RİSK ALTINDA OLAN BÖLGELER

6 Şubat 2023 depremlerinin 11 ilde bizim gördüğümüz can kaybından, mal kaybından çok daha fazlasını İstanbul depreminde kaybederiz.. 

2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün, harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu-batı bir çizgi çizin, onun güneyinde kalan alanlar 1999 depreminde hissettiklerinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir. Kuzeyinde kalan alanlar da daha az hissedeceklerdir. Bu çizgi bir anlamda hasar durumunu yansıtıyor olabilir. 

Ve yine daha özelleştirirsek; Avrupa Yakası'nda zemin Anadolu Yakası'na oranla daha kötü olduğundan Avrupa Yakası daha fazla hasar görecektir. Asya Yakası göreceli daha az hasar görecektir. Özellikle her iki yakada da kıyıya yakın yerler, doldu alanları, kötü zemin yerleri, vadiler diğer yerlere oranla daha fazla hasar göreceklerdir.

Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 24
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Özellikle İstanbul'da yüksek katlı binalara izin verilmemeli taş çatlasın 12:50 olmalı bina yüksekliği bilemedin 15:50 maalesef yönetimler bunları göz önünde bulundurmayıp hala 30 katlı 50 katlı binalara ruhsat vermekte ha bunu belediye veriyor ya da imar bakanlığı veriyor bunu bilemem
    Cevapla
  • Ömer Genç 9 ay önce Şikayet Et
    Sevr haritası önünde deprem açıklaması tuhaf işler...
    Cevapla
  • Rffggbn 9 ay önce Şikayet Et
    Nolur bunları yetkililere anlat. Halkı korkutma
    Cevapla
  • Yeteeeeeeeer 9 ay önce Şikayet Et
    KORKUTUP DURMAYIN İNSANLARI Yeteeeeeeeer
    Cevapla
  • Kutsal 9 ay önce Şikayet Et
    Acı gerçek
    Cevapla
  • KESKİN DEDE 9 ay önce Şikayet Et
    Herşeyden önce binalarda yapı hırsızlığına son demeli ve 4 kat üstü bina olmamalı . Tedbirse tedbir yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Terör örgütünün elinden kurtarıldı! İşte Suriye'deki Deyrizor Askeri Havaalanı
Son Dakika: Bahçeli'den Kudüs açıklaması: Fethi yakındır!