Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkent Kulisi'nde

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yılmaz, ekonomideki adımlara ilişkin açıklamalarda bulunurken; enflasyonda düşüş için de tarih verdi.

GİRİŞ 05.05.2024 11:46 GÜNCELLEME 05.05.2024 14:36
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA: Kanal7 ekranlarında her pazar yayınlanan Başkent Kulisi'nin bu haftaki konuğu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu. Yılmaz, Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

İşte Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

(Erdoğan-Özel görüşmesi)

Ben de çok olumlu değerlendiriyorum. Türkiye son zamanlarda çok güvenlik sorunlarıyla uğraştı. Salgın hastalıklardan tutun birçok sorunla uğraştık. Şimdi seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bu tarihi bir fırsat. Bunu çok iyi değerlendirerek Türkiye'yi güçlü yarınlara taşımamız lazım. İktidarıyla muhalefetiyle ortak bir sorumluluğudur.

Milli konular dediğimiz uzun vadeli geleceğimizi ilgilendiren meselelerde bir araya gelmeyi becerebilmemiz lazım. Hem rekabet edeceksiniz hem de ülkenin geleceği için işbirliği yapacaksınız. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da 'Türkiye'nin ihtiyacı' şeklinde ifade etti. Bu görüşmelerin önümüzdeki dönemde de arkasının gelmesini temenni ediyorum. Bu diyaloğun sürmesinde büyük fayda var. Zaten Cumhurbaşkanımız da iade-i ziyaret yağacağını ifade etti. 

Bu konuda farklı sesler de duyduk ama Sayın Özel'in bu konuda gösterdiği tavır doğru bir tavır. Halkımız siyasette kavga istemiyor.

(Yerel seçimler)

Cumhurbaşkanımızın da AK Parti'nin de zihniyeti şu; biz bir sonuç çıktığı zaman o sonucu her seçim sonrasında analiz ederiz.  Bu sefer daha kapsamlı şekilde analizlerimizi yaptık. Biz hiçbir zaman faturayı millete çıkaran bir siyasi anlayışa sahip olmadık. Millet ne yaparsa yapsın haklıdır. Biz kendimize bakarız. 

Bu süreç devam ediyor ama tek faktörlü bir sonuç olarak görmüyoruz. Çok boyutlu bir mesele. Yerelde olan faktörler var genelde olan faktörler var. Bütün konular analiz ediliyor. Bunun sonucunda bizim için mutlaka bir yol haritası çıkacaktır. Herkes üzerine düşeni alacaktır. 

Türkiye inşallah bir taraftan ekonomik sorunlarını aşacak, bir taraftan diğer alanlarda reformlarını hızlandıracak ve çok daha iyi noktalara milletimizi taşıyacağız.

ENFLASYONDA İVME KAYBI

Enflasyonla mücadele uzun soluklu bir mücadele. Geçen yıl Eylül ayında ciddi istişarelerle Orta Vadeli Program hazırladık. Buna da Sayın Cumhurbaşkanımız güçlü bir şekilde siyasi iradesini ortaya koydu. OVP'yi biz iyi hazırladık ve kararlı şekilde uyguluyoruz. Sonuçlarını da görüyoruz. OVP 3 yıllık bir perspektif. Bu seneye baktığımızda aylık bazda gdüşüşler geçen yılın sonuna doğru başlamıştı. Seçim öncesi spekülatif havada bir miktar sapmalar oldu. Son iki aydır ivme kaybını görüyoruz. En son gelen rakam 3.18 civarında. Geçen yılın aritmetik ortalamasına bakarsanız 4.3 aylık. Onun altındayız artık. 

TARİH VERDİ

Haziran'ın 3'ünde yayınlanacak olan enflasyonda yıllık olarak zirveyi göreceğiz. Ondan sonraki 4 ayda hızlı bir düşüş göreceğiz: Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül dönemi.

20 puanlık bir düşüş bekliyorum. Bu tabi kabaca. Dolayısıyla ciddi bir düşüş bekliyoruz yaz döneminde. Esas etki program etkisidir. Program yoksa siz enfalsyonu düşürmezseniz yine yüksek gelirse rakamlar baz etkisi olmaz. Baz etkisi dediğimizi doğuran da program etkisidir. 

ENFLASYONDA TEK HANE DÖNEMİ NE ZAMAN?

Dolayısıyla burada ciddi bir aylık bazda düşüşler göreceğiz sonra da yıllık düşüşleri görmüş olacağız. Bu bir geçiş süreci. Daha ciddi mesafe gelecek yılın sonunda; 20'nin altına düşürmüş olacağız. 2026'da da yeniden tek haneye düşürmüş olacağız. Bunun dışında program dışında kontrol edemediğiniz etkiler oluyor. Olumlu veya olumsuz. Programımız çalışıyor cari açıktan büyümeye, risk oranlarından başka alanlara varıncaya kadar sonuçlarını görüyoruz. 

"TÜRKİYE'NİN DÖVİZ PROBLEMİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Seçim döneminde dolar artacak diye bir hava estirdiler. Vatandaşı maalesef yanlış yönlendirdiler. Kredi kartıyla girip borç alıp döviz alanlar olduğu söyleniyor. Birileri kasıtlı olarak spekülasyon ürettiler. Vatandaşımızın kolektif hafızasında bu olayın yer etmesini gerektiğini düşünüyorum.

Her zaman riskleri sıfırlamak mümkün değil. Geçmişe göre daha korunaklı haldeyiz. Türkiye'ye fon akışı çok hızlı. Türkiye'nin şuanda döviz problemi söz konusu değil.

Seneye enflasyonda yüzde 20'lerin altını göreceğiz. Yapmamız gereken enflasyonu düşürmek ve kalıcı refahı sağlamak. 

TÜRKİYE'NİN NOT ARTIŞI SÜRECEK Mİ?

Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin arttığını görüyoruz. Buradaki talebin artışı bile bir şeylerin göstergesidir. Sonuçlarını bu yıl sonu gelecek yıl daha çok göreceğiz. Dolayısıyla güven ortamının beklentilerinin güçlendiğini görüyoruz. Türkiye seçimsiz bir dönemi bıraktığından dolayı öngörülebilirliği sağlamış durumda. Ben önümüzdeki dönemde bu konuda çok önemli gelişmeler olacağını düşünüyorum.

Tüketimi bir miktar dengeleyip tasarrufları arttırıp tasarrufları üretken alanlara kanalize ediyoruz. Buralarda geçici olarak sıkılıklar olacaktır. 

Hem kamuda hem özelde tasarrufu artıracağız. İstihdam açısından sadece makro değil mikro düzenlemeler de önemli. Bütün dengeleri gözeten dengeli bir yaklaşımla gidiyoruz. Geçen yıl 4.5 büyüdük bölgemizdeki jeopolitik gelişmelere rağmen. Türkiye bugün dünyanın 17. büyük ekonomisi pozisyonunda.  

KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ

Enflasyonla mücadele topyekun bir mücadele.

İhtiyaç duymadığımız tüketimden kaçınmamız gerekiyor. İhtiyacımız olmadığında aldığımızda bunun sonuçları oluyor. Tasarrufa odaklanmamız gerekiyor. Kamuda da çalışma başlattık. Hazine Maliye ve Strateji Bütçe ayrı ayrı çalıştılar şuanda konselide edildiler.

Geniş bir listemiz var. İyi bir izleme ve takip sistemi kurmak istiyoruz. Bu maddeler hükümetimize ve Cumhurbaşkanımıza sunulacak. Araçlardan tutun, kamu binalarının kullanımı ve doküman basımından tören eğitimi gibi faaliyetlerin nerede yapıldığına kadar hepsine bakıyoruz. Teknik olarak çalışıyoruz. En büyük tasarruf verimlilik. 

Kamu kurumları arası değişimler olacak. Transferi kolaylaştırıcı yaklaşımlar geliştirmemiz lazım. Esas mesele tasarruf farkındalığını oluşturmak. 

Bütçe dengemizi bu yıl güçlendirmiş bir şekilde sonuçlandırmayı bekliyoruz.

GABAR'DA GÜNDE 40 BİN VARİL PETROL ÇIKARILACAK

Bütün imkanlarımızla yerli kaynaklarımızı arttırmaya çalışıyoruz. İnşallah yeni sondajlarla daha da artar. Terör nedeniyle uzun yıllardır doğru düzgün çalışma yapılamadı. Terörün ortadan kalkması olumlu etkiler yaptı. Gabar'daki gelişme çok sevindirici. 

KAYNAK: HABER7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • ORHAN 7 ay önce Şikayet Et
    eyt düzenlenmesini bekliyoruz
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    İlk evim kredisini bekliyoruz artık açıklayın
    Cevapla
  • İsmail 7 ay önce Şikayet Et
    Vatan bilgisayar 40.000 tl lik bilgisayarin fiyatini 48.000 yapti. Dedim dolar euro düşüşte altin da.. petrol da..neden böyle yapiyorsunuz dediğimde dediki abi ben çalışanim
    Cevapla
  • Avşar 7 ay önce Şikayet Et
    Lüks tüketim, devlette israf, ticarethanelere mal giriş çıkışları kontrol için devlet mekanizmalarının düzenli ve devamlı çalıştırılması yapılırsa gerisi zaten gelir.. Allah'ın izniyle.
    Cevapla
  • Ali 7 ay önce Şikayet Et
    2027 belki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahar Feyzan'dan 'Suriye' pişmanlığı! 'Onun ipine takılıyorsa düşerler'
ÖTV'siz araç alınımında şartlar değişti! Yüzde 20 yerli araç markaları....