Miçotakis'in kritik Türkiye ziyareti! Masada hangi başlıklar var?

Ankara ziyaretine 2 gün kalan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Atina'daki anlaşmaya ilave 2 konu daha gündemde...

GİRİŞ 12.05.2024 00:46 GÜNCELLEME 12.05.2024 09:23
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine karşılık, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 13 Mayıs tarihinde Ankara’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Aralık 2023 tarihinde Atina’da düzenlenen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi vesilesi ile Yunanistan’ı ziyaretinde ilişkilerde yeni bir döneme girildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’ı son ziyareti sırasında Miçotakis arasında imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi sonucunda iki taraf da dostane ilişkileri ve barış içinde bir arada yaşama konusunda kararlı olunduğunu beyan etmişti. Liderler düzeyindeki iyi ilişkiler, Dışişleri Bakanları ve ilgili diğer Bakanlar arasındaki resmi ziyaretler ve temasların sürdürülmesi, ziyaretten bu yana tarafların Bildirge’ye bağlılıklarını sürdürdüğünü gösteriyor.

BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Miçotakis’in Ankara ziyaretinde, başta ekonomi olmak üzere ulaştırma, bilim teknoloji tarım, turizm, sağlık ve beşeri ilişkiler gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin olumlu gündem temelinde geliştirilmesine yönelik Ortak Eylem Planı’nın devam ettirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARET HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

Türkiye ile Yunanistan’ın 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin, her iki ülke liderinin koyduğu ortak hedef çerçevesinde 10 milyar dolara çıkarılmasına yönelik atılabilecek adımlar da değerlendirilecek. Görüşmelerde ayrıca, ekonomik anlamda her iki ülkeden önde gelen iş adamlarının, yeni kurulacak Ortak İş Konseyi çatısı altında bir araya gelmesi hedefleniyor.

YUNAN ADALARINA KAPIDA VİZE SÜRECİNİN DEVAM ETTİRİLMESİ DE MASADA

Türk vatandaşlarının 10 Yunan adasına seyahatlerinde 30 Mart tarihinden itibaren uygulanan kolaylaştırılmış vize prosedürü (kapıda vize) sürecinin devam ettirilmesi hususu da ele alınacak. Batı Trakya Türk Azınlığı ile Rodos, İstanköy ve Selanik’teki Türkleri ilgilendiren konuların gündeme getirilmesi öngörülüyor.

DÜZENSİZ GÖÇLE ORTAK MÜCADELE

Terörle mücadele iş birliğinin ve bu konulardaki beklentilerin gözden geçirilmesi planlanırken düzensiz göçle ortak mücadele ve bu alandaki iş birliği konularının ele alınması hedefleniyor. İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili Türkiye tarafından görüşlerin aktarılması öngörülüyor.

ATİNA'DA İMZALANAN ANLAŞMAYA İLAVE 2 KONU GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aralık ayındaki ziyaretinde çeşitli alanlarda imzalanan toplam 15 anlaşmaya ilave olarak, Miçotakis’in ziyareti sırasında Sağlık ve Tıp Bilimleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi konularında anlaşmalar imzalanması masaya yatırılacak.
Ayrıca, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki olumlu gidişatı yansıtacak şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından ziyaret sırasında bir ortak açıklama yapılması bekleniyor.

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 44
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Kalkınma Yolu Projesine paralel inşa edilecek bir Doğalgaz boru hattı ile Katar gazını TANAP 'a entegre eder , Doğu Afrika LNG terminallerinden , Basra kıyısı LNG terminallerine ulaşan gazı da , AB ülkelerine sevk eder , Türkiye'yi enerji koridoru haline getiririz . Yüksek hacimdeki gazın AB'ye arzı için , Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden geçen boru hatlarını kullanmaya mecburuz .
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Yıllardır GÖRDÜK.. Bundan bir cacık olmaz.
    Cevapla
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Doğu Akdeniz'de Boru hattı döşemeleri katiyen mümkün değildir , döşetmeyiz . Mecburen Yunanistan , Türkiye ile anlaşmanın müzakeresini yapacak . Türkiye'nin , AB entegrasyonunu kabul ettirmeli ve Kıbrıs adası hidrokarbon rezervlerinde 50 % paylaşımı elde etmeliyiz . Mavi Vatan sınırlarımız içerisinde ekstra rezervler keşfedeceğiz , oradan gelecek € gelirle toplam payımız 80 % 'i aşar .
    Cevapla
  • Düşünen Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Hikaye Bu ziyaretlerden bir cacık çıkmaz. Olacağı bir gün Ukrayna gibi Yunanistanı da kullanmak isteyecektir Batı.
    Cevapla
  • Ahmet 5 ay önce Şikayet Et
    Miçotakis diye biri yoktu nasıl oldu bu yenisi mi?
    Cevapla
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Diplomaside böyle şeyler olur . Sadece Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbonlardan 50 % payımızı alır , Artı , Boru hattı transit ülke komisyonumuzu alır , Artı , Mavi Vatan içerisinde keşfedeceğimiz hidrokarbon gelirlerini alır , Artı , Körfez Arap ve Türkistan , Mısır üzerinden gelecek boru hattı doğalgaz arzından pay alır , Kâr'ımızı $ , € maksimize ederiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Taksim Metrosu'nda yürüyen merdiven ve çalışmayan asansör çilesi devam ediyor
Burcu Köksal'dan miting resti: Bunlarla işim olmaz! DEM'den de cevap geldi...