Popülasyon artışında korkunç ivme: 1 çift köpek bakın 3 yılda kaç köpek demek!

Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, kısırlaştırma ile başıboş köpek sorunun çözümünün imkansız olduğunu dile getirdi. Sabuncuoğlu, Veteriner Hekimleri Birliği’nin açıklamasına tepki göstererek "Veteriner hekimliği insan için vardır" dedi.

GİRİŞ 25.05.2024 22:28 GÜNCELLEME 26.05.2024 10:14
Bu Habere 139 Yorum Yapılmış

Başıboş köpek terörüne karşı TBMM harekete geçerken bazı gruplar organize olmuşçasına yapılacak kanuna karşı çıkıyor.

İletişim Başkanlığı’nın yaptığı ankete göre vatandaşların yüzde 83,6'sı başıboş köpek sorununun çözümünü isterken yüzde 80,4’ü “Barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı” talebinde bulunuyor. Azınlıkta kalan gruplar ise kısırlaştırmayı savunuyor.

Peki kısırlaştırma ile başıboş köpek sorunun çözümü mümkün mü?

UZMAN İSİM AÇIKLADI: KISIRLAŞTIRMA İMKANSIZ!

Başıboş köpek sorunu ile ilgili Haber7’ye değerlendirmelerde bulunan Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, kısırlaştırmanın imkansız olduğunu dile getirdi.

Kısırlaştırmanın imkansız olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, “Kısırlaştırma oyalamadır, 20 yıldır oyalanıyoruz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu

Dünyada Hindistan dışında hiçbir ülkenin ‘kısırlaştır-yerinde yaşat’ metodunu uygulamadığını söyleyen Prof. Sabuncuoğlu, “Şili’deki büyük depremde evden kaçıp bir bölgede üreyen 3 bin başıboş köpek, Rusya Buryati Cumhuriyeti’ndeki 2 bin başıboş köpek, 2013’te Romanya’nın Bükreş şehrindeki 65 bin başıboş köpek kısırlaştırılmadı. Bu ülkeler 'sahiplendir-uyut' modeli ile sıfır başıboş köpek politikası güttü.” diye konuştu.

Asıl soru: 'Başıboş köpek hakkı' mı, çocukların 'yaşam hakkı' mı?Asıl soru: 'Başıboş köpek hakkı' mı, çocukların 'yaşam hakkı' mı?

TÜRKİYE O TRENİ KAÇIRDI

Kısırlaştırma ile popülasyon kontrolünün imkansız olduğunu kaydeden Sabuncuoğlu, “Türkiye’de kısırlaştırma treni 2006-2007 yıllarında kaçmıştı. Sonrasında hızla büyüyen ve şu an 4-10 milyon arası olduğu tahmin edilen bir popülasyonu kısırlaştırma ile kontrol etmek imkansız.” dedi.

BU UYGULAMANIN YAPILDIĞI HİNDİSTAN’DA 20-30 BİN KUDUZ ÖLÜMÜ VAR

Kısırlaştırma-yerinde yaşat uygulamasının sadece Hindistan’da uygulandığını ve orada da on binlerce kuduz vakasının yaşandığını belirten Sabuncuoğlu, “'Kısırlaştır-yerinde yaşat' metodu, sadece Hindistan gibi kendini kandıran ve yılda 20-30 bin kuduz ölümünün yaşandığı bir ülkede yürürlükte. Kısırlaştırıp sokağa bıraktığınız hayvan, aynı şekilde ısırmaya, saldırmaya, hastalık taşımaya devam edecektir.” ifadesinde bulundu.

Antalya’da korkunç olay! Başıboş köpekler kadını parçalayarak öldürdüAntalya’da korkunç olay! Başıboş köpekler kadını parçalayarak öldürdü

ONLARCA YIL KISIRLAŞTIRMA YAPILSA BİLE KABUS DEVAM EDER

Kısırlaştırma politikasının onlarca yıl alabileceğini kaydeden Prof. Sabuncuoğlu, "Dünyada böyle bir örnek yok, ancak en iyi niyetli tahminlerde bile, minimum 15-20 yıl boyunca kısırlaştırma yapılsa bile mevcut köpek sayısının artışıyla, yaşadığımız kâbus devam edecek demektir.” diye konuştu.

Başıboş köpek sorunuyla ilgili kanuna karşı sulandırma girişimi! Ajitasyona başladılarBaşıboş köpek sorunuyla ilgili kanuna karşı sulandırma girişimi! Ajitasyona başladılar

BİR ÇİFT KÖPEK, 3-5 YILDA 50-60 BİN KÖPEK DEMEK!

Köpeklerin yılda 2 kere doğurduğunu, her doğumda ortalama 6-8 yavru doğurduğunu belirten Sabuncuoğlu, popülasyon artışında korkunç bir ivme olduğunu gözler önüne serdi. Sabuncuoğlu, “Popülasyon ‘üstel’ büyüme gösteriyor. Bir doğumda çok sayıda hayvan doğabiliyor. Bir çift dişi ve erkek köpek, 3-5 sene içerisinde, 50-60 bin hayvan demek. Böyle devam ederse, 40-50 milyon başıboş köpek sokaklarımızda olacak.” ifadelerinde bulundu.

Meclis'i harekete geçiren tehdit! Avrupa başıboş köpek sorununu nasıl çözdü? Meclis'i harekete geçiren tehdit! Avrupa başıboş köpek sorununu nasıl çözdü?

"BARINAKLARDA DİŞİ VE ERKEK AYRILMALI"

Dişi ve erkek köpeklerin barındırılırken ayrılması gerektiğini söyleyen Prof. Sabuncuoğlu, "Yıllardır makalelerimde bahsettiğim gibi dişi-erkek ayırarak barındırma önemli. Halk sağlığı, hayvan refahı, ekonomi, şehircilik, hukuk, güvenlik gibi çok çeşitli boyutlar dikkate alınarak devletin ilgili bakanlıklarının çalışması sonucu ortaya çıkacak kanun taslağı, en rasyonel şekilde hazırlanmış olmalıdır." dedi.

VETERİNER HEKİMLİĞİ İNSAN İÇİN VARDIR!

Halk sağlığı için atılan adıma tepki gösteren ve “Yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız” diyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin (TVHB) yaklaşımını eleştiren Prof. Sabuncuoğlu, “Veteriner hekimliği insan ve halk sağlığı için vardır” ifadesinde bulundu.

Veteriner hekimliği yemini halk sağlığını önceler” diyen Prof. Sabuncuoğlu, “Veteriner hekimlik mesleği ve yemini, veteriner bilimleri, diğer sağlıkla ilgili bilim dalları gibi, en önce insan ve halk sağlığı, hayvandan insana geçen hastalıkların (zoonoz) engellenmesi, gıda sağlığı ve güvenliği için vardır.” diye konuştu.

Vatandaşların Kedi Eros kadar değeri yok mu? 12 günde korkunç bilanço!Vatandaşların Kedi Eros kadar değeri yok mu? 12 günde korkunç bilanço!

EVCİL HAYVANIN SOKAKTA OLAMAYACAĞINI EN ÇOK VETERİNER HEKİMLER BİLİR

TVHB yönetiminin açıklamasının bilim dışı ve mesleğin amacına aykırı olduğunu kaydeden Prof. Sabuncuoğlu, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Evcil hayvanın sokakta yaşayamayacağını, evcil hayvanın yerinin on binlerce yıldır, sokak olmadığını, en çok biyologlar ve veteriner hekimler bilir. TVHB yönetiminin, ‘Sokakta yanındayım’ gibi bilim dışı bir söylemle gündeme gelmesi şaşırtıcıdır, mesleğin amacına, etik standartlarına aykırıdır. Halkın sağlığı ve güvenliği açısından, meslek üyeleri tarafından da kabul edilemeyen talihsiz bir açıklamadır.”

Vatandaşı tehlikeden koruyan kanuna aykırı hareket ediyorlar! 'Halka doğrultulmuş silah!'Vatandaşı tehlikeden koruyan kanuna aykırı hareket ediyorlar! "Halka doğrultulmuş silah!"

İNSAN HAYATINI İŞLEM ÜCRETİYLE KIYASLAMAK ETİK DIŞIDIR

TVHB yönetiminin maliyet açısından da gerçek dışı ifadelerde bulunduğunu söyleyen Sabuncuoğlu, kısırlaştırmanın daha maliyetli olduğunu söyledi. Ancak bu kıyaslamanın da etik dışı olduğunu vurgulayan Prof. Sabuncuoğlu, şöyle konuştu:

Günde 1200 insanın ısırıldığı, parçalandığı, hatta hayatını kaybettiği bir şartta, işlem ücretlerini mevzu bahis etmek, kıyaslamak, etik dışı bir söylemdir.”

BU SÖYLEM, ‘İNSANLAR ÖLSÜN, RANT SÜRSÜN’ DEMEKTİR

"Kısırlaştır-sokağa geri bırak insanlar ölsün, rant sürsün demektir." diyen Sabuncuoğlu, sözlerine şu ifadeleri ekledi:

"Devlet ve millet karar verdi. Türkiye, sıfır başıboş köpek politikası uygulayacak. Gelişmişliğin, uygarlığın gerekliliği budur. Kuduz ülkesi listesinden çıkmanın tek yolu budur."

Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 139
  • verme 7 ay önce Şikayet Et
    demek iyi calisiyorlar gece gunduz yavru yapar iken biz de var uc bes kari sayisiz cocuk yapar demek ayni familie bunlar ile kafa baska seye basmiyor tek yaptiklari cocuk yapmaz devlettin basina bela etmek ayni køpekler gibi
    Cevapla
  • kene yayıyorlar 7 ay önce Şikayet Et
    Bu rakamlara kırım kongo gibi çok sayıda hastalıkdan ölen insanların sayıları da eklenmeli. Köpekler kene sayısını da artırıyor ve keneleri her yere yayıyorlar.
    Cevapla
  • temizlikçi 7 ay önce Şikayet Et
    Gerçekten sokak köpekleri çok tehlikeli ama inanın insanlar çok daha tehlikeli. İnsanın insana yaptığı rahatsız edici eziyetleri köpekler yapmıyor.
    Cevapla
  • Mustafa Akın 7 ay önce Şikayet Et
    Vay bee hacı sosyolog gibi konuşmuşun haaa. Bir yaraya çok fena parmak basmışın.
    Cevapla
  • sayı 7 ay önce Şikayet Et
    şu kadını dinleyecek "vatan evladı" bir devlet yetkilisi yok mu? birkaç yıl içinde 40-50 milyon köpek beka sorunu olmayacak mı? kaç vatandaşımızın kuduzdan ölmesini bekleyecek bu yetkililer, sayı versinler.
    Cevapla
  • HAKAN'IN FİKRİ 7 ay önce Şikayet Et
    köpek mamalarına konulan ilaçlar sayesinde köpekler 5..6..7 tane doğurmaya basladı adamlar bilimsel çalışıp müşteri arttırıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı