Başıboş köpek sorununa 3 farklı çözüm yolu! HÜDA Par’dan destek geldi
Günden güne büyüyen başıboş sokak köpeği sorununa çözüm için gözler TBMM’de. Kanayan yarayı durduracak düzenlemeye bir destek de HÜDA PAR’dan geldi. Genel Başkan Yapıcıoğlu, 3 farklı alternatif ile çözümün zor olmadığını söyledi.
-
Haber7 - ÖZEL
Başıboş sokak köpekleri ile ilgili düzenleme için Meclis'te harekete geçildi.
AK Parti’nin meclis gündemine taşımaya hazırlandığı başıboş köpek sorunuyla ilgili düzenlemeye farklı siyasi partiler de destek veriyor. HABER7’ye konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, konuya ilişkin kendilerinin de kanun teklifi verdiğini hatırlatarak başıboş köpek sorununun çözümüne ilişkin önerilerini paylaştı.
Çözümün zor olmadığını vurgulayan Yapıcıoğlu, 3 farklı adımın atılabileceğini belirtti.
"MİLLETİN HAYRINA OLAN HER DÜZENLEMEYE VARIZ"
Günden güne artarak devam eden başıboş sokak köpeklerine ilişkin çözümün zor olmadığını söyleyerek 3 farklı alternatif yolu olduğunu belirten HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu; sahipsiz ve güçten düşmüş sokak hayvanlarının toplatılarak rehabilite edilmesini, aşılanıp kısırlaştırılarak bakımevlerinde tutulmasının alternatif bir çözüm olduğunu söyledi.
Yapıcıoğlu, bulaşıcı hastalık taşıyan ve saldırgan olan sokak köpeklerinin tedavisi mümkün olmadığı takdirde itlaf edilmesi gerektiğini belirtti.
Avrupa seyahatlerinde sokakta başıboş sokak köpeği görmediğini söyleyen Zekeriya Yapıcıoğlu, bu konuda daha önce adım atmış ülkelerin uygulamalarının incelenebilir ve uygun olanların tatbik edilebilirliğinden bahsetti. Ancak her uygulamanın doğru sayılarak benimsenmesinin yanlış olduğunu savunan Yapıcıoğlu, “Her ülkenin ayrı yol ve yöntemleri olabilir. Mesela İngiltere gibi bazı ülkelerde sahipsiz bir köpek barınağa alınır ve sahiplendirilmeyi çalışılır. Kısa süre içerisinde sahiplenilmezse itlaf edilir. Bu uygulama doğru değil” dedi.
“5199 SAYILI KANUN ÇÖZÜMDEN ZİYADE SORUNUN KENDİSİ”
Zekeriya Yapıcıoğlu, sorunun yıllardır var olduğunu ve günden güne büyüyerek dayanılmaz bir hal aldığını belirtti. Yapıcıoğlu, köpeklerin sokaklarda çeteleşerek gezmesi, insanlara saldırması dışında sağlık boyutuna da değindi. Türlü hastalıkların hayvanlar üzerinden insanlara geçtiğini ifade eden Zekeriya Yapıcıoğlu salgın hastalık boyutuna dikkat çekti.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun mevcut hali ile sorunu çözmekten ziyade sorunun kaynağı olduğunu vurgulayan Genel Başkan Yapıcıoğlu, parti olarak kendilerinin de bir kanun teklifi verdiklerini açıkladı. AK Parti’nin kanun teklifine de olumlu yaklaştıklarını belirten Yapıcıoğlu, “Milletin menfaatine olacak her düzenlemeye destek veririz. Doğru yönde atılan her adıma arka çıkarız” dedi.
TEHLİKE VARSA İTLAF
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin konuşan Genel Başkan Yapıcıoğlu, bu kanuna göre sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından bakımevlerine götürülerek kısırlaştırılması ve aşılanarak rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi. Bu süreçte iki önemli sorunun olduğunu belirten Yapıcıoğlu, hayvanların rehabilite edilmediği gibi kısırlaştırılmadığını ve bu sebeple hızla ürediklerini kaydetti. Yapıcıoğlu bir diğer sorunun da bakımları yapılan hayvanların tekrar alındıkları sokağa bırakılmasından kaynaklı olduğunu belirtti.
Sokak köpeklerinin sayısının çok fazla olması ile hemen öldürmenin doğru bir seçenek olmadığını ancak çözümünde çok zor olmadığını söyleyen Zekeriya Yapıcıoğlu, “Sahipsiz olanlar kısırlaştırılırsa sayıları zamanla düşecektir. Hayvanlar barınaklarda tutulursa insanlar için tehlike oluşturmayacaklar. İnsanlar veya diğer hayvanlar için hastalık veya saldırganlık nedeniyle tehlike oluşturanlar da ya tecrit edilecekler ya da itlaf edilecekler” diyerek aranan çözümlere seçenek sundu.
“ZARARSIZ HAYVANLARI ÖLDÜRMEK DOĞRU DEĞİL”
Soruna ilişkin çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden HÜDA Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, zararsız hayvanların öldürülmesinin doğru olmadığını ancak insan sağlığı için tehlike oluşturan hayvanların toplanılması gerektiğini belirtti. Her konuda kutuplaşma yaşandığını dile getiren Başkan Yapıcıoğlu, uç noktalarda yaşayan insanların birbirini anlama çabası göstermeyerek çözümleri zorlaştırdığını söyledi.
Katıldığı bir TV programında sözlerinin kesilerek gündem olduğunu belirten Zekeriya Yapıcıoğlu, “Ben orada, herhangi bir hayvan insan hayatı için tehlike oluşturmaya başlarsa bertaraf edilmelidir. O hayvanı zararsız hale getirmek zorundasınız. Getiremiyorsanız insanlardan tecrit etmek zorundasınız. İtlaf gerekiyorsa o da yapılır dedim. Önünü arkasını keserek hayvan düşmanı olduğumuzu hükmedenler olmuştu. Bazıları saldırgan hayvanların da sokaklarda serbestçe dolaşabilmesini savunuyor. Hatta hayvanların saldırmasının sorumlusunu da saldırıya uğrayanlar olduğunu söyleyecek kadar ileri gidenler var” şeklinde konuştu.
-
adem eren 5 ay önce Şikayet Et“Milletin menfaatine olacak her düzenlemeye destek veririz. Doğru yönde atılan her adıma arka çıkarız” bu söz siyasilerden beklediğimiz sözlerdi. gerçekten çok değerlisiniz sayın Zekeriya Yapıcıoğlu... teşekkürlerBeğen
-
Gerçekler 5 ay önce Şikayet EtHayvanları öldürmektense uyutulup dişleri sökülmelidirBeğen
-
MAMİKO 5 ay önce Şikayet EtTÜRKİYE DE Her SİTE BİR KÖPEK SAHİPLENSE HİÇ KÖPEK KALMAZBeğen Toplam 1 beğeni
-
emre 5 ay önce Şikayet Etitilaf edilsin, yeteeeer istemiyoruz sokakta köpek olmaz, iyi dediğin köpek bir şeye kızsa, kuduz olsa nerden bileceksin? ya da otoyola fırlayan köpek saldırgan olmasa da ailelerin ölmesine neden oluyor. işin tadını kaçırmayın, yapın artık yasa mı yapıyorsunuz, yeter gerçekten yeter. yanlış anlamayın bahçemde köpeğim var, çok da seviyorum ama sokakta olmuyor olmazBeğen Toplam 2 beğeni
-
metin 5 ay önce Şikayet Etitlaf... başkaca bir çözüm pratik, uygulanabilir değil. kısırlaştırılan saldırmayacakmı. populasyon sabit kalsa bile bir köpek 10 ~15 yaşıyor. nufus nasıl tolere edilecek seviyeye gelecekBeğen Toplam 2 beğeni