İşte İstanbul'u fetheden anlayış:Sultan Fatih hazineden aldığı parayı böyle kayda geçirmiş

Peygamber müjdesine nail olan Fatih Sultan Mehmed ve askerlerinin kutlu İstanbul fethinin 571. yılı idrak edilirken, Fatih’in devlet malına nasıl titizlikle yaklaştığı tarihi belgelere yansıyor.

GİRİŞ 29.05.2024 14:34 GÜNCELLEME 29.05.2024 15:31
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin 6 asır boyunca dünyaya hükmettiği Osmanlı İmparatorluğu devrinde devlet malını gözü gibi koruyan padişahların mâli konularda en ufak ayrıntıyı dahi kayda geçirdiği biliniyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından hazırlatılan 580 yıl öncesine ait belgede, babası Sultan 2. Murat Hüdavendigar’dan alınan paranın “borçlanma vesikası” olarak kayıt altına alındığı ortaya çıktı.

Vesikada, Sultan Fatih’in, Murat Hüdavendigar’dan borç aldığı 1,5 milyon akçenin devlet hazinesinden karşılandığı yazılı.

Sultan 2. Murat’ın padişahlığı döneminde alınan borç, miladi 9 Aralık 1444’te kayda geçirildi.

Topkapı Sarayı Müzesi’nde yer alan 10729 no’lu belgeye, merhum Prof. Dr. Halil İnalcık’ın “Fatih Devri Üzerine Tetkikler ve Vesikalar” isimli kitabında yer verildi.


Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1444 yılında babasından aldığı paralara istinade verdiği borçlanma belgesinin günümüz Türkçesiyle deşifresi şöyle:

Babam Hüdavendigar, Allah gölgesini uzun etsin, hazretlerinden alınan borç, kumaş bedelinden, köyler bedelinden, değirmenler bedelinden akçe ve filori olarak aşağıdaki gibi belirtilir ve yazılır.

Ondan: Aşağıda belirtilenler gereğince borçlar şunlardır;

Ondan : Bursa’dan ulufe olarak alınan

Akçe: Her biri 30.000 akçeden Kırk kise toplam 1.200.000 akçe

Ondan : Akmeşe kumaşı olarak 360.840 Akçe

Ondan : Edirne’de hazinede bulunan 50 kise, her kise 30.000 akçeden 1.500.000 akçe

Ondan : Koyun olarak 15.000 baş, her biri 15 akçeden 225.000 akçe.

Toplam olarak 3.290.845 Akçe ve ondörtbin floridir. Bu borç tutarından 450.000 Akçe Hazine-i Amire’ye teslim olunmuştur. Kalan 2.840.845 Akçe (doğrusu 2.835.840 Akçe) ve 14.000 floridir. Bu belge, gerektiğinde hüccet (hukuki belge) olarak kullanılması için temessük (senet) edildi.

Yazılış tarihi 27 Şaban 848 ( 9 Aralık 1444).

Edirne’de makamda düzenlenmiştir.

Vesikada Latin rakamlı tutarları Halil İnalcık yazmıştır. Aslında rakamlar siyakat yazısı ile yazılmış olup, Osmanlı’da rakamların değiştirilmemesi için siyakat ile yazmak güven verici bir uygulamadır.

Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayatı...Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayatı...

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 20
  • Necati 3 ay önce Şikayet Et
    Devleti yöneten hükümette bu kounudan feyz alır inşaallah
    Cevapla
  • Das 3 ay önce Şikayet Et
    Koca fatih sultan mehmet devletin hazinesine dokunmamis şimdi vali belediye baskani memurlar devletin hazinesini soyuyor merminin üzerine süngü ile koşan atalarin varken sen olmuşun korkak kendine gel bu vatandan baska vatanin yok düsman sana saldirmadan önce 10 kere düsünsün saldiririm ama türkiye sonra bana neler yapar diye düsünsün
    Cevapla
  • MisafirHASANCAN 3 ay önce Şikayet Et
    Allahım gani gani Rahmet eylesin Mekanı cennet Makamı Ali Olsun
    Cevapla
  • Hakkı 3 ay önce Şikayet Et
    Keşke şimdikilerde böyle olsa
    Cevapla
  • Ersin 3 ay önce Şikayet Et
    Borç geri ödenmiş mi ? Ben mi tam okuyamadım yazıyı acaba ?! Sadece sordum.
    Cevapla
  • İlhamettin 3 ay önce Şikayet Et
    Her halde ödenmemiş olsa oda belki daha belkide daha sonra ortaya çıkar mesele bu değil önemli olan her akçenin kayıt altına girmiş olması
    Cevapla
  • Ercan 3 ay önce Şikayet Et
    Borcu devlet hazinesinden almamis babasindan almis zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İkinci emeklilik sistemi geliyor: Yeni düzenlemeler için tarih verildi
'Çevreci' Şahan Gökbakar fena yakalandı! Villası kaçak çıktı! Yıkım kararı