Son dakika haberi: Sokak hayvanları düzenlemesi Meclis'te

Son dakika haberi: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları ile ilgili taslak çalışmanın Meclis'e ulaştığını açıkladı.

GİRİŞ 29.05.2024 12:01 GÜNCELLEME 29.05.2024 12:51
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin taslağın AK Parti Meclis Grubuna gönderildiğini açıkladı.

Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin soru üzerine, bu konuda Tarım ve Orman; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği; İçişleri ile Adalet bakanlıklarının çalıştığını belirtti.

Bir taslağın hazırlandığını dile getiren Tunç, şöyle devam etti:

"Taslak çalışma Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz bunu değerlendireceklerdir. Bu, milletvekillerimizin değerlendirmesine mahsus bir durum. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu'nu çıkaran iktidarız. Hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, bu komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda evcil, sahipsiz hayvan tanımları netleştirilmiştir. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık."

Sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğinin görüldüğünü, ölümlere yol açan olayların yaşandığını aktaran Tunç, çocuklara, yaşlılara saldırma, trafik kazalarına neden olma gibi durumların söz konusu olduğunu, bunun önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Tunç, belediyelere ve bazı kurumlara düşen görevler olacağını, yasal düzenleme ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Dengeyi iyi korumamız lazım. Hem hayvanlarımızı koruyalım ama insan sağlığına zarar verecek, insan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik orta yol bulunması gerekecektir" dedi.

Meclis'i harekete geçiren tehdit! Avrupa başıboş köpek sorununu nasıl çözdü? Meclis'i harekete geçiren tehdit! Avrupa başıboş köpek sorununu nasıl çözdü?

YENİŞEHİRLİOĞLU'NDAN DA AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, sahipsiz hayvanlara ilişkin bir teklifin olduğunu, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşüleceğini belirterek, "Ben çalışmalarımı derleyip toparlıyorum, onların tamamını grup başkanımıza ibraz edeceğim." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yenişehirlioğlu, sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeyle ilgili yöneltilen soruyu, "Grup başkanımız, grup başkanvekilleriyle görüşecek, muhalefet içerisinde bu konuda görüşülebilecek milletvekilleri tespit edilecek. O milletvekillerinin isimleri bana gelecek, onlarla bundan sonra görüşeceğiz." yanıtını verdi.

Bu konuda 10 gün daha çalışacağını, toplumun bütün kesimlerini dinlediğini ifade eden Yenişehirlioğlu, "Gazeteciler, sanatçılar, yurt içinde ve yurt dışında vazife yapan akademisyenler, uzmanlar, toplum önderleri, mağdur aileleri, dernekler, vakıflar, aklınıza gelebilecek pek çok insan... Hiçbir kıstas ve filtreleme yapmaksızın herkesle görüşüyoruz." diye konuştu.

"UYUTMAYLA İLGİLİ KESİN KARAR YOK"

Bir soru üzerine "uyutulma"ya ilişkin ortada bir tasarının ve kesinleşmiş bir kararın olmadığını kaydeden Yenişehirlioğlu, "Teklif var, komisyonda konuşulacak. Tarım komisyonu başkanlığı yürütecek. Ben çalışmalarımı derleyip toparlıyorum, onların tamamını grup başkanımıza ibraz edeceğim. Tarım komisyonunda birçok partinin temsilcisi var. Tarım komisyonu başkanına da vereceğim. Henüz ortada kesin bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza sonrasında bir sunum yapılır." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'A SUNULAN RAPORDA ÇARPICI DETAYLAR

Başıboş köpek sorunu, uzun zamandır güdemden düşmüyor. Çözüm için dört bakanlık kanun teklifi için ortak çalışma yürütüyordu. Çalışmalarını tamamlayan heyet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a etki analizi raporunu üç başlıkta sundu. 

"Toplum güvenliğinin tehdit altında olduğu" vurgulanan raporda, 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapıldığı gibi bilgilere de yer verildi. 

Raporda, son 5 yılda köpek mamasına 84 milyar TL ödendiği de belirtildi. 

Sokak hayvanları kaynaklı son beş yılda 3 bin 534 trafik kazası gerçekleşti, bu kazalarda 55 kişi hayatını kaybetti. 

Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!

KAYNAK: HABER7, AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Mustafa Akın 4 ay önce Şikayet Et
    Köpekler yerine halkı uyutun siz en iyisi. Uyutuyorsunuz da zaten. O köpek derneklerine gücünüz yetmez sizin.
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 4 ay önce Şikayet Et
    Prof. N.Sabuncuoğlu Türkiyede 2700 tane hayvan koruma derneğinin olduğunu söylemişti. Bu da lösemi derneği, engelliler derneği, şehit yakınları derneği gibi derneklerin toplamının bile 3-4 misliymiş. Bu da işin içinde ticari rant olduğunu gösterir demişti. Devletin niye bunlara gücünün yetmediğini daha iyi anlıyorum. Adamlar devlet içinde devlet kurmuşlar. Bu sorunu kesinlikle çözemezler
    Cevapla
  • hakkı baba 4 ay önce Şikayet Et
    çok isteyen sözde hayvan severler evlerinin bir odasını köpeklere ayırarak onları ölümden kurtarabilir. çok isteyen evine alsın
    Cevapla
  • Acil 4 ay önce Şikayet Et
    Pitbull cinsi köpekler var bunlar için tamamen yasak konmalı bulundurani ağır ceza 10 milyon gibi para 20 yıl. Hapis benim bildiğim sanayi dükkanda besliyorlar bunun gibi çok var bulamazlarsa halka sorsunlar nerede var gösterirler bunları besleyenler normal insan deyiller suç işleyen kaçan köpekle kendini koruma çabası olan suçlu kişiler bu sorunla vakit kaybetmeyin hemen çözülsün
    Cevapla
  • Ali 4 ay önce Şikayet Et
    Bıktık bu hayvanlardan sabaha kadar uyumuyoruz hayvan sevenler istediği kadar alsın evinde beklesin sokağa bırakmamak kaydiyla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail medyası Hamas lideri Yahya Sinvar'ın üzerinden çıkanları paylaştı
Yenidoğan bebek çetesinin kan donduran diyalogları! "Çocuğu öldür!"