İstanbul’da gizli tünel bulundu! Heyecan veren keşif! Detaylar belli oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığına bağlı İBB Miras ekipleri, Rumeli Hisarı'nda restorasyon çalışmaları sırasında 125 metrelik tünel buldu.

GİRİŞ 31.05.2024 17:12 GÜNCELLEME 31.05.2024 17:20
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Hisarda restorasyon çalışmasının gerçekleştirildiği şantiyede basın açıklaması yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tünelin 125 metre uzunluğunda ve yer yer 1-1,5 metre ile 3-4 metreye ulaşan yüksekliğe sahip olduğunu söyledi.

FARKLI KANALLARA BAĞLI OLABİLİR

Tünelin hisarı boydan boya geçerek Doğatepe yönüne doğru uzandığını ifade eden Polat, farklı kollarla başka kanallara bağlantı emareleri tespit ettiklerini de vurguladı.

FARKLI BULUNTULAR DA VAR

Tünele ilişkin arkeometri çalışma metoduyla harç, malzeme ve yapım tekniği analizleri yapılacağını dile getiren Polat, "Bu restorasyonda bugüne kadar ortaya çıkmamış noktalar tek tek bu gibi örneklerle ortaya çıkıyor. İçerisinde farklı buluntularımız da var. Kamuoyuyla daha sonraki günlerde paylaşacağız. Bir dönem burada farklı fonksiyonların verdiği izleri de açığa çıkarmaya başladık." ifadelerini kullandı.

Halk arasında İstanbul'daki yer altı geçitlerinin sıkça konuşulduğunu anımsatan Polat, bölgede yoğun yeraltı geçiş noktalarının bulunduğunu bilimsel olarak da ortaya koyduklarını belirtti.

Polat, restorasyon çalışmaları tamamlandığında tüneli ziyarete açacaklarını söyledi.

Öte yandan, Rumeli Hisarı'nda Prof. Dr. Can Şakir Binan, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Erol Gürdal'ın da aralarında yer aldığı Bilim Kurulunca onaylı projede, hisar için konservasyon ve bakım çalışmalarını içeren bir restorasyon süreci yürütüldüğü belirtildi.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli isimleri Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Saruca Paşa ile anılan üç kulenin de ziyarete açılması planlanıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • sönmez 3 ay önce Şikayet Et
    İBB parasız kalınca gömü aramaya başladı heralde bilinmedik birşey degil bu
    Cevapla
  • toygar 3 ay önce Şikayet Et
    imamoğluna çaktırmayın kesin toprakla kapatmaya kalkar. sevmez iş yapmayı
    Cevapla
  • fakirinbiri 3 ay önce Şikayet Et
    Bu tüneli demekki birileri gördü onlarda üzerlerine kalmasın diye kendileri meydana çıkarmak zorunda kaldılar arkasında neler var acaba acilen deliller yok olmadan el konuşmalı.
    Cevapla
  • Cesur ADAM 3 ay önce Şikayet Et
    İBB nin eline bırakılmamalı. Hemen müdahale edilmeli.
    Cevapla
  • Kul insan 3 ay önce Şikayet Et
    Bu da bir şey mi. Nevşehir 'den ta Avrupa'ya kadar gittiği tahmin edilen tünel yol olduğunu söylüyorlar.
    Cevapla
  • Hikmet Demircan 3 ay önce Şikayet Et
    ziyaaa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmit Körfezi nasıl yaşama döndü! Başkan Büyükakın Haber7'ye anlattı...
'Çevreci' Şahan Gökbakar fena yakalandı! Villası kaçak çıktı! Yıkım kararı