Millet Derneği’nden “Bugünden Yarına Köprü: Türkçe” yarışmasına ödül töreni

Sultanahmet’te bulunan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen törenle hak sahipleri ödüllerine kavuştu.

Millet Derneği’nden “Bugünden Yarına Köprü: Türkçe” yarışmasına ödül töreni
Millet Derneği’nden “Bugünden Yarına Köprü: Türkçe” yarışmasına ödül töreni
GİRİŞ 30.05.2024 16:29 GÜNCELLEME 30.05.2024 16:29

Sultanahmet’te bulunan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen törenle hak sahipleri ödüllerine kavuştu.  Yoğun katılım ile gerçekleşen ödül töreninde açılış konuşmasını Millet Derneği İstanbul Şube Başkanı Sabri Yıldız gerçekleştirdi. 

Başkan Sabri Yıldız, "“Yeniden Milli Mücadele geleneğinin günümüzdeki temsilcisi olan Millet Derneği’nin olarak dün olduğu gibi bugün de milletimizin değerlerini yaşamak, yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için çabaladığını, bu minvalde dilin bir milletin, ortak inançlarının, değerlerinin, sese, söze dönüşmüş hali başka bir ifadeyle gönlün kılcal damarları olduğundan bahisle dilde sorun yaşayan milletlerin ruhen hastalanıp yok oluşa sürükleneceğine” değindi. Konuşmasında devamla “Millet Derneği olarak her zaman, karanlığı lanetlemek yerine bir ışık yakmayı tercih ettik. Yoklar yok olur, azlar çoğalır; ilkesiyle hareket ettik. Bu vesileyle BUGÜNDEN YARINA KÖPRÜ: TÜRKÇE konulu düzyazı yarışmasını düzenledik. Yarışmamıza katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza, titiz bir çalışma yürüten Seçici Kurul üyelerimize ve eserleri ile katılan tüm yarışmacılarımıza teşekkür ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.

"TÜRKÇEYE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan, “Dil, edebiyat ve sanatın karışımıyla hayat bulur. Ben Klasik Türk Edebiyatı profesörüyüm bundan sebeptir ki binlerce beytlere karışmış bir insanım. Türkçenin ne kadar derin bir kültürü olduğunu ve dilin oluşturduğu şiir felsefesine oldukça hakimim. Gerek Fuzuli, gerek Baki ve gerekse Yunus gibi filozofların felsefesini görmüş bulunmaktayım. Maalesef günümüzde bunların kıymeti pek de bilinmiyor. Yabancı olsalardı kıymet görürlerdi. Hem bu şiir felsefesine hem de dilimiz Türkçeye sahip çıkmalıyız zira dili yok olan toplumlar tarihten silinip gitmişlerdir.” şeklinde konuştu. 

ÖDÜL TÖRENİNE YOĞUN İLGİ

Yoğun ilginin gösterildiği törende sırasıyla Seçici Kurul’da görev yapan öğretim üyeleri söz aldı. 

İlk olarak söz alan Prof: Dr. Ali Fuat ARICI yarışma hakkında şöyle konuştu: “Bu yarışmanın iki değerli amacı vardır: Temanın Türkçe oluşu ve yazma üzerine olması. Yazmak yalnızca kâğıt üzerine yazılmış harfler değildir. Yazmak; düşünce, emek ve çaba sarf edilmesi gereken bir eylemdir.  Bu iki yönden ele alınınca oldukça Millet Derneği’nin düzenlediği yarışma oldukça kıymetli bir hale gelmektedir.”

Seçici Kurul üyesi Prof. Dr. Selahattin TURAN ise Dünya çapında yapılan dil yarışmalarında Türkiye’nin her daim OECD ortalamalarının altında kaldığına istatistiki veriler eşliğinde değinerek, bundan dolayı ülkemizin eğitim sisteminde okuma, yazma, yorumlama, yansıtma, metin değerlendirme, yaratıcılık vb. alanlarda yetersiz kaldığı görülmektedir. Dilimizi koruyabilmek ve yaşatabilmek için iyi bir eğitim vermek şarttır.”

Sonrasında söz alana Seçici Kurul üyesi Prof: Dr. Suat UNGAN ise “Dünya üzerinde yedi bin beş yüz dil olsa da sadece yetmiş tanesinin edebiyatı olmuştur. Türk edebiyatı ise beşinci sırada yer almaktadır. Binaenaleyh görmekteyiz ki Türkçe zannedildiğinden daha da kıymetlidir. Dil edebiyatla kıymetlidir. Bir de şiirle sulanmışsa sanat felsefesi içine yerleşmiştir. Bu kıymetli dilimizde şiiri yaşatabilmek için önce küçüklerimize düz yazı eserleri sevdirmeli ve öğretmeliyiz.”

Şair Selami YILDIRIM’ın,  Millet Derneği Kurucu Genel Başkanı Bilge Lider Merhum Aykut Edibali’ye ithafen kaleme aldığı “Edibali’ye Mersiye” şiiri ile renk kattığı tören sonrasında Millet Derneği Genel Başkanı Cuma NACAR’ın kürsüye daveti ile devam etti.

İŞTE ÖDÜLLER VE SAHİPLERİ

Daha sonra ödül törenine geçilen yarışmada;

 - “Gönül Dilimiz Türkçemiz” adlı denemesi ile Nuray ALPER’ e mansiyon ödülü ve plaketi,

-“Güçlü Duruşun, Yarınlara Varoluşun” adlı makalesi ile üçüncü olan Oğuzhan KÜLTE’ye 5.000TL para ödülü ve plaketi

- “Ses Bayrağım” adlı eseri ile ikinci olan Volkan AYDIN’a 8.000TL para ödülü ve plaketi,

- “Ben Türkçe, Köprülerin Diliyim, Dinleyin Beni” adlı eseri ile birinci olan İrfan KALAYCI’ya 12.000TL para ödülü ve plaketi takdim edilmiş, programda söz alan Boğaziçi Yayınları Genel Yönetmeni Gazi ALTUN, yarışmanın düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek dereceye giren yarışmacılara Boğaziçi Yayınlarından çıkan Muharrem ERGİN’ in kaleme aldığı “Üniversiteler İçin Türk Dili” kitabını hediye etti.

Fotoğraf çekimi ile ödül töreni sona ererken, akabinde törene katılan misafirlerle yemek ikramına geçildi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!
Fuat Oktay'dan son dakika açıklamalar: PKK toparlanmadan harekete geçilmeli