Türkiye üzerinde şiddetli türbülanslar! Nedeni ortaya çıktı

Son günlerde peş peşe meydana gelen ve çok sayıda yolcunun yaralandığı türbülanslar, özellikle uçak korkusu yaşayanların endişelerini daha da artırdı. Uzman isimler türbülansın Türkiye üzerinde yaşanmasının nedenlerini açıkladı.

GİRİŞ 31.05.2024 11:59 GÜNCELLEME 31.05.2024 12:14
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İstanbul Aydın Üniversitesi Pilotaj Bölümünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Kurnaz, bu olayları değerlendirip, nedenlerini açıkladı ve türbülans anında yapılması gerekenleri anlattı. Kurnaz, Antalya uçuşlarında türbülansların daha fazla yaşanabileceğine de dikkat çekti.

İlk önce Londra-Singapur seferini yapan yolcu uçağında 1 kişinin hayatını kaybetmesi ve 104 kişinin yaralanması, daha sonra İstanbul-İzmir seferini yapan uçakta bir kabin memurunun vücudunda kırıklar meydana gelmesi, son olarak da Doha-Dublin seferini yapan uçakta 12 kişinin yaralanmasının ardından türbülansla ilgili korkular arttı. 3 türbülans olayından 2’sinin Türkiye üzerinde yaşanması da gözleri uzman açıklamalarına çevirdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Pilotaj Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Kurnaz, konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.

TÜRBÜLANS NASIL OLUŞUR?

Türbülansın oluşumunu açıklayan Kurnaz, “Havacılıkta biz uçak kanatlarının altından ve üstünden geçen rüzgarın birbirine paralel şekilde, sabit yönde ve hızlı olmasını isteriz. Türbülans bu hava akımlarının bozularak kanadın alt ve üst yüzeyine farklı derecelerde temas etmesidir. Havada olan rüzgar akımları, çeşitli ısınmalardan dolayı olan akımlar ve dağ gibi yüksek irtifalı coğrafi etkenler bu rüzgarların çeşitli yönlerde dalgalanmasını sağladıkları için rüzgar, uçağın kanatlarına farklı açılarda gelebiliyor ve uçak irtifa kaybediyor” dedi.



TOROS DAĞLARI NEDEN OLABİLİYOR

Uçuştan önce her türlü meteorolojik olayın bilindiğini ancak CAT denilen açık hava türbülansının öngörülemediğini belirten Kurnaz, türbülansın nerelerde daha sık yaşandığını ise şöyle anlattı:

“Türbülansın oluşumuna etki eden 3 faktör var. Bir tanesi yoğun yağmur taşıyan kümülüs bulutları. Bunlar meteorolojik radarda göründüğü için rotalar üzerinde varsa uçağın rotaları değiştiriyorlar. İkinci sebebi dağ gibi coğrafi yükseklikler. Bunlar hava akımlarının önce yukarıya doğru ardından da aşağıya doğru yönelmesine sebep olur. Örneğin Antalya-İstanbul uçuşunu yapan uçaklar, Toroslar üzerinden geçerken bu etkiye daha küçük bir şekilde maruz kalıyorlar. Himalayalar gibi daha yüksek dağ oluşumları hava akımını daha çok etkiliyor. Açık hava türbülansı dediğimiz türbülans çeşidi de sıcak hava akımın soğuk akımlarla sınır tabakası yaptığı yerlerde oluşuyor.”

TÜRBÜLANS SONUCU UÇAK DÜŞER Mİ?

Türbülansların 2-3 dakikayı geçmeyeceğini vurgulayan Doç. Dr. Salim Kurnaz, “Türbülanstan kaynaklı düşme vakası tarihte yok. Türbülans esnasında emniyet kemeri bağlı olmayan, ayakta, tuvalette yakalanan yolcular başlarını tavana ya da herhangi bir yere çarpma ya da birkaç koltuk ileri geri gitme gibi olaylarla karşılaşılıyor. Özellikle ayakta yakalanmak daha ciddi yaralanmalara sebebiyet veriyor” dedi.



3 VAKADAN 2'Sİ NEDEN TÜRKİYE ÜZERİNDE!

Son yaşanan türbülans olaylarını yaz dönemine girilmesine bağlayan Kurnaz, “Kuzey yarım kürede sıcak hava akımlarının artmasıyla ve bu sıcak hava akımlarının soğuk hava akımlarına ayrıldıkları bölgelerde türbülans oluşuyor” dedi. Kurnaz, küresel ısınma nedeniyle sıcak ve soğuk hava akımlarının yerlerinin değişmesi nedeniyle bu tür olayların normal olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Salim Kurnaz, son 3 şiddetli türbülans olayından 2’sinin Türkiye üzerinde meydana gelmesiyle ilgili olaraksa, “Avrupa’nın güneyinden ve Türkiye üzerinden geçen bir soğuk hava iklimi, sıcak hava akımı mevcut. En son yaşanan olayda da bu sıcak hava akımının etkisi görülmüş vaziyette. Bölgesel olarak illa Türkiye’de çoğunlukla olacak diye bir risk yok” şeklinde konuştu.

KEMERLERİ BAĞLI TUTMAK GEREKİYOR

Yaşananların uçuşlarda tehlike riskini artırdığı yönünde yorumlanmaması gerektiğini vurgulayan Kurnaz, türbülansa karşı alınabilecek en önemli tedbirin kemerler bağlı şekilde uçmak olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kurnaz, “Yolcular türbülansın birkaç dakika sürebileceğini akıllarında bulundurmalı ve sakin kalmalı. İhtiyaçları yoksa kemerleri bağlı şekilde uçmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede ani bir türbülansa girmeleri durumunda en az etkileneceklerini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Selam 3 ay önce Şikayet Et
    Yahu ne sayıklamış bu sözde uzmanlar haberde adı geçenin soyadı KURNAZ.Acaba kimin KURNAZ'ı! Toroslar orada binlerce yıldır var Kümülüs bulutları paralel evrenden mi ışınlanıyor birden.Bunca yıldır olmayan Afetler birden peydah oldu İnsanların aklıyla oynamayın Tabiat olaylarının bir kısmının artık birilerince Silah olarak kullanıldığını bilmeyen yok aynen HAARP Projesi gibi!
    Cevapla
  • Rıza 3 ay önce Şikayet Et
    İklim değişikliği değil; iklim değiştirme çabaları. Küresel ısınma değil; küresel ısıtma. Toz taşınımı değil; kimyasal püskürtme. Son yıllarda yaşanan hiçbir hadise olağan değil. Doğal görünümlü yapay afetlerle, insanları iklim değişikliği safsatasına inandırmak istiyorlar Hepsi bu..
    Cevapla
  • Kul insan 3 ay önce Şikayet Et
    Havadaki dengeyi sağlayan Rabbimiz Allah'tır cc. Kuşlar havada uçmazsa hiç bir uçak havada uçamaz. Kainattaki dengeyi sağlayan Allah cc. Kıyamet kopmadan önce insanlar kendi suistimal ettikleri teknoloji ile güneşe bulutlara etki yapacakları rivayeti var. Allah'ımız cc her şeyi Kiramen Katibin Melekleri ile kayıt altına alıyor. Herkes kendi videosunu i book'unu yapıyor,özetle hesap var.
    Cevapla
  • Aaaaa 3 ay önce Şikayet Et
    Yoksa başka etmenler mi var insanın aklına kötü şeyler geliyor
    Cevapla
  • Kasim 3 ay önce Şikayet Et
    kemer ikaz ışıkları sönünce bizim milltin kermerlerini şak şak şak diye açtığını duyarsınız. sanki kemer öldürür mantığı hakim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Çevreci' Şahan Gökbakar fena yakalandı! Villası kaçak çıktı! Yıkım kararı
Tarım Kredi Kooperatif Market'ten eylül ayında indirim