Köpeğe tedbir almayan belediyelere yaptırım! Yıllık maliyeti şoke etti

Her geçen gün daha da büyüyen başıboş köpek problemine yönelik hazırlanan taslakta belediyeler başta olmak üzere herkes elini taşın altına koyacak.

GİRİŞ 31.05.2024 22:03 GÜNCELLEME 01.06.2024 11:05
Bu Habere 182 Yorum Yapılmış

AK Parti’nin 10 gün içinde Meclis Başkanlığına sunmayı planladığı başıboş köpeklerle ilgili taslakta yerel yönetimlerin de sorumlulukları artırılıyor.

Taslağa göre il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların rehabilitasyonunun sağlanması ve sahiplendirilinceye kadar yaşamaları amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Bakımevleri maliyetinin karşılanması için belediyeler, üç yıl süreyle bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırmak zorunda olacak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak.

Ayrılacak ödenekler, başka bir amaç için kullanılamayacak. Görevlerini yerine getirmeyen belediye olursa, valilikler devreye girecek. Valilikler hizmet alımı yöntemi de uygulayarak, bakımevi kurabilecek. Masraflar belediyelerden veya il özel idarelerinden tahsil edilecek. Bu şekilde tahsil imkânı yoksa, belediyelerin İller Bankası paylarından kesinti yapılacak. 

MALİYETİ YILLIK 84 MİLYAR TL!

AK Parti kaynakları “Görevini yapmayan  bedelini ödeyecek. Gerekirse başkanlara görevi ihmalden soruşturma da açılır. Başıboş köpeklerden mağdur olanlar da ilgili belediyeye karşı tazminat davası açabilir” dedi.

Taslağın gerekçesinde “Ülkemizde 100 bin köpek kapasiteli 326 adet hayvan bakımevi bulunmaktadır. Mevcut 2 milyon sahipsiz hayvan göz önünde bulundurulduğunda hâlihazırda bulunan hayvan bakımevi kapasitesinin yetersiz olduğu görülmektedir. Kapasite düşüldüğünde 1,9 milyon sahipsiz hayvan için daha 1.000 hayvan kapasiteli, 1.900 adet bakımevi tesis edilmesi gerekmektedir. Hayvan başına 4 m² alan ayrılmak suretiyle 1.000 hayvan kapasiteli 1 bakımevinin maliyeti minimum 3,5 milyon TL olarak hesaplanmıştır. 1,9 milyon hayvan için bakımevi yapımının maliyeti 6,65 milyar TL’dir. Belediyelerden elde edilen verilere göre 1 hayvanın besleme maliyeti aylık ortalama 3.500 TL, yıllık maliyeti 42.000 TL’dir. 2 milyon hayvana, ömürleri boyunca bakımevlerinde bakılacak olması hâlinde yıllık maliyeti 84 milyar TL’dir” denildi. 

AK Parti kaynakları bir ay içinde sahiplenilmeyen köpeklere ötanazi uygulanmasından geri adım atılmayacağını kaydetti. Parti kaynakları “Artık bu işe köklü bir çözüm getirilecek. Geri dönüşü yok” diye konuştu.

Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 182
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bir köpeğin bakım maliyeti 3500 mü etlemi besliyorsunuz çok abartılmış emeklinin 10.000 aldığı yerde köpeğe 3500 dersen yerler seni yerler
    Cevapla
  • Afi 7 ay önce Şikayet Et
    Sokaklarda sahipsiz köpekler sorunu en kısa zamanda çözüldükten sonra, köpekler için harcanması planlanan paralarla belediyeler ihtiyaç sahibi insanlar için aş evlerinden yemek dağıtsın. Bu sıkıntılı dönemde biraz insanlara faydaları olsun.
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Gelecek seçime kadar çözülmesi lazım. Belediyenin yaptığı parka gidemez hale geldik. Türkiyenin 2 tane sorunu var, birisi bu köpek sorunu, diğeri ise emeklinin içler acısı halidir.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Evlerde komşularını rahatsız eden sahipli köpekleri ne yapacağız peki sokak köpeklerini toplayıp sahiplendirmek nedir kardeşim evlerimizde köpek sesinden yatamıyoruz zaten 3 komşumuzda köpek var evin çatısında besliyo nasıl hayvanseverlikse yağmurda çamurda sıcakta evin çatısında saatlerce havlıyo bütün mahalle 3 köpeğin sesini dinliyoruz bu sahipli köpekleri ne yapacağız nasıl çözeceğiz
    Cevapla
  • Arda 7 ay önce Şikayet Et
    Evde baksan o kadar maliyet olmaz. Köpek başına 3500tl biraz fazla abartılmış gibi görünüyor. Barınakta toplu bakıldığında maliyet çok daha düşük olur. Toplu alımlarda belediyeler daha ucuza mal edebilir.Fakata chplilerin bavulları gibi ihalelerden para tırtıklanınca maliyet artabilirde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü