Kredi borçlarını erken kapatanlar için emsal karar

Yargıtay, kredi borçları ile ilgili emsal bir karara imza attı. Kararda erken kredi ödemelerinde istihbarat ücreti alınmasının mümkün olmadığı belirtildi.

GİRİŞ 02.06.2024 13:50 GÜNCELLEME 02.06.2024 14:02
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Yargıtay, kredi borçları ile ilgili emsal bir karara imza attı. Kararda erken kredi ödemelerinde istihbarat ücreti alınmasının mümkün olmadığı belirtildi.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya'da davacı bir özel okulun vekili, çekilip erken kapanan 3 ayrı kredi ile ilgili banka tarafından tahsil edilen ücretlere ilişkin sözleşme hükümlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu beyanla kredi sözleşmelerine bağlı olarak istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında tahsil edilen tutarlardan fazlaya dair hakkı saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 1.000.00 TL’lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesini talep ve dava etti.



Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne karar vererek fazlaya ilişkin talebin reddine karar verdi. İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların İstinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi şu kararı verdi:

"Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir. Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir."

KAYNAK: İHA
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • ALPEREN 24 5 ay önce Şikayet Et
    halkın parasını halka para karşılığında satıyor lar
    Cevapla
  • Selçuk Candir 5 ay önce Şikayet Et
    Şimdi ne olacak daha önceden erken kredilerini kapatanlar geriye paraları verilecek mi? Verilecekse nasıl?
    Cevapla
  • zafergülten 5 ay önce Şikayet Et
    vade tekrar 36 aya çıkmış ama faizler çok yüksek,36 ay vadeli 50 bin kredi çeksen sigorta ve faiz dahil bi 50 bin daha ödüyorsun. müslüman bir ülkeye bu tefecilik,faizcilik yakışmıyor. banka bankalıktan çıkmış tefeci,faizci olmuş.
    Cevapla
  • Erdem 5 ay önce Şikayet Et
    Ülkedeki tüm bankaları kapatacan.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    2 tane mahkeme bu kararı versede koskoca yuksek mahkeme bu işlerle mesgul olmasa olmazmı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli zammı için asgari ücret ayarı! 2025 zamları için çok önemli bir ipucu
Son dakika haberi: Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı!