İstanbul Valiliği devreye girdi! Gümüşhanevî Hazretleri'nin Dergâhı ihya ediliyor

İstanbul Cağaloğlu'nda bulunan ve 1950'li yıllarda yıkılan Fatma Sultan Camii ve Gümüşhanevî Dergâhı İstanbul Valiliği tarafından ihya ediliyor.

GİRİŞ 07.06.2024 14:26 GÜNCELLEME 07.06.2024 16:56
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

 HABER7

Türkiye'de Osmanlı'dan kalan miras niteliğindeki birçok eser ve ibadethane günümüzde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu eserlerden birçoğunun bulunduğu İstanbul'da yıllar önce yıkılan, yakılan bir dergah ve camii daha tekrar ihya ediliyor. 

İSTANBUL VALİLİĞİ YAPTIRIYOR

İstanbul Cağaloğlu'nda İstanbul Valiliği'nin hemen karşısında yer alan içerisinde Türkiye'de etkin cemaatlerden İskenderpaşa Cemaati'nin merkezi olarak belirtilen Fatma Sultan Camii ve Gümüşhanevî Dergâhı'nın bulunduğu külliye tekrar inşa edilmeye başlandı. 18'inci yüzyılda yapılan ve 1950'li yıllarda yıkıldığı ve yakıldığı belirtilen külliye İstanbul Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından tekrar aslına uygun şekilde yapılıyor. 

19 Ocak 2023'te başlayan inşaatın yaklaşık bir yıl içerisinde ihya edilerek hizmete gireceği belirtiliyor.

MEHMET ZAHİT KOTKU AYRINTISI

  • Fatma Sultan Camii ve Gümüşhanevî Dergâhı, 1920’de İskenderpaşa Cemaati'nin lideri Mehmet Zahit Kotku Hazretlerinin Şeyh Dağıstanlı Ömer Ziyâeddin Efendi’ye intisap ettiği yer olarak biliniyor. 

GÜMÜŞHANEVİ DERGAHI'NIN GEÇMİŞİ

Osmanlı İstanbul’unda dini, ilmi, sosyal ve siyasi hayatın merkezinde yer alan dergâhlar, şehrin kültürel dokusunu şekillendiriyordu. Fetihten sonra hızla çoğalan bu dergâhlar arasında, Gümüşhaneli Ahmed Ziyaeddin Efendi tarafından kurulan Gümüşhanevî Dergâhı dikkat çekiyordu.

Bugün İstanbul Valiliği olarak kullanılan Cağaloğlu’ndaki bina, Osmanlı döneminde Sadaret/Bâbıâli yani "Başbakanlık" binası olarak kullanılıyordu. Lale Devri'nin önemli sadrazamı Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, eşi Fatma Sultan ile birlikte 1727-1728 yıllarında Fatma Sultan Camii'ni inşa ettirdi. Bu cami, zamanla Gümüşhaneli Ahmed Ziyaeddin Efendi tarafından canlandırılarak 1859 yılında dergâh olarak kullanılmaya başlandı ve tam teşekküllü bir tarikat külliyesi haline geldi.

Dergâh, cami-tevhidhane, harem ve selamlık bölümlerinden oluşuyordu. Eğitim ve dini faaliyetlerin yanı sıra, sosyal yardımlaşma ve dayanışma konularında da önemli hizmetler sundu. Devletin ekonomik zorluk yaşadığı dönemlerde, dergâh topladığı paralarla işletmeler kurarak topluma destek sağladı. Kurduğu matbaa ve kütüphanelerle İslam dünyasında ilmin yayılmasına katkıda bulundu.

Dergâhta faaliyet gösteren şeyhler sırasıyla; Gümüşhaneli Ahmed Ziyaeddin Efendi (1859-1893), Kastamonulu Hasan Hilmi Efendi (1893-1911), Safranbolulu İsmail Necati Efendi (1911-1919), Dağıstanlı Ömer Ziyaeddin Efendi (1919-1920) ve Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi (1920-1925) olmuştur.

1925'te tekkelerin kapatılmasının ardından, Gümüşhanevî Dergâhı bir süre İstanbul Valiliği'nin yatakhanesi ve cami-tevhidhanenin bir kısmı ise elbise deposu olarak kullanıldı. 1956-1957 yıllarında Bâbıâli Caddesi’nin genişletilmesi nedeniyle yıktırıldı. Gümüşhanevî Dergâhı, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde İstanbul’un dini ve kültürel hayatında önemli bir rol oynadı.

Dergâhın kapanmasından sonra, temsil ettiği tasavvuf anlayışı Serezli Hasib Efendi (ö. 1949), Kazanlı Abdülaziz Bekkine Efendi (ö. 1952), Bursalı Mehmed Zahid Kotku Efendi (ö. 1980) ve M. Esad Coşan Hocaefendi (ö. 2001) gibi önemli şahsiyetler tarafından yaşatıldı. Esad Coşan, dergâhın manevi mirasını devam ettirerek, Türkiye ve dünyada tasavvufun yayılmasına ve yaşatılmasına katkıda bulundu. Gümüşhanevî Dergâhı, yetiştirdiği şahsiyetler ve gerçekleştirdiği faaliyetlerle bugün de etkisini sürdürmektedir.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 15
  • Veysel 2 ay önce Şikayet Et
    Ne güzel haber, tarihi ve manevi kültür miraslarımızı ihyası icin emegi olanlara teşekkür ederiz.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
  • ertan 2 ay önce Şikayet Et
    hepsi tekraryapılmalı..
    Cevapla
  • Kamal 2 ay önce Şikayet Et
    Chp iktidarı ile ayasofya müze diğerleri de kapanacak.
    Cevapla
  • Asım’ın Nesli 2 ay önce Şikayet Et
    Elhamdulillah Rabbim de bu kararı alanları ihya etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
OVP, Resmi Gazete'de: İşte bütçedeki en büyük payın ayrıldığı kamu idareleri
Dünyada rakipsiz! İşte BRICS detayları...Türkiye'ye katkısı