Kurban Bayramı öncesi uzman isimden yeni kesilmiş et ile ilgili uyarı!

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Kurban Bayramı’nda yeni kesilecek kuran etlerinin muhafazası ile ilgili önemli bilgiler verdi.

GİRİŞ 10.06.2024 10:11 GÜNCELLEME 10.06.2024 10:41
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı'na hazırlanırken binlerce vatandaş kurban vazifesini yerine getirecek. Uzmanlar ise kesilen etlerin heba olmaması, hijyenik şartlarda saklanması için önemli uyarılarda bulundu. Konu ile ilgili konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, etin kesimden sonra bir süre dondurulmadan bekletilmesi gerektiğini söyledi. Kesimden sonra bekletilmeden dondurulan etin sertleşeceğini belirten Ercoşkun, etin dinlendirilmesinin önemine değindi.

“YENİ KESİLMİŞ KURBAN ETİNİ BUZDOLABINA KOYMADAN ÖNCE BİRKAÇ SAAT DİNLENMELİDİR”

Kesimden sonra etin en yumuşak halde olduğunu belirten Ercoşkun, “Yeni kesilmiş kurban eti, buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir. Kesilmiş eti, 24 saat dondurursak ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak. Yeni kesilen et en yumuşak haldedir. Yavaş, yavaş sertleşir ve daha sonra tekrardan gevşemeye başlar. O esnada damardaki kanlar süzülerek laktik asit oluşur. Mikrobiyal olarak daha güvenilebilir bir et olarak karşımıza çıkar" dedi.

"KAHVALTIDA ET TÜKETMEK YERİNE SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER YEMELİYİZ”

Kahvaltıda et tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Ercoşkun, "Kesilen kurban etlerini 15 gün buzdolabı şartlarında saklayabiliriz. Dondurmak istiyorsak en az 24 saat bekletmemiz gerekiyor. Et, sindirilmesi zor bir besindir. Kahvaltıda et tüketmek yerine sindirimi kolay besinler yemeliyiz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 9
  • Muhlis 3 ay önce Şikayet Et
    36 derecede 24 saat nasıl duracakmış Birde onu anlasaydın iyi olurdu
    Cevapla
  • Byrm 3 ay önce Şikayet Et
    Kurban zaaten eve gelene kadar en az 3 saat geçiyor
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    paylamaya geçmeden ortadan et alıp pişirenler, bir bilene caiz midir diye sorarsanız iyi olur.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Konuşuyor boş konuşuyor yaz günü eti nerede dinlendiriyorsun onuda söyle bizde bilelim ikincisi sabah kahvaltıda et yemeyin kurbanı niye kestik kahvaltıda kavurma yemeyeceksek ağzı olan konuşur
    Cevapla
  • orhan 3 ay önce Şikayet Et
    kavurma yemeyek mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Lübnan'da panik sürüyor! Askerler şüpheli cihazı patlattı
İsrail’in çağrı cihazlı saldırısı! Dünya şokta ama Türkiye emin ellerde