Kene vakaları artıyor: İhbar edilmesi herkesin yararına

Havaların ısınmasıyla birlikte kene sayılarında yaşanan artış, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla büyükşehirlerde akıllara kene tehlikesini getiriyor. Yetkililer İstanbul'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 13.06.2024 16:30 GÜNCELLEME 13.06.2024 16:36
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Havaların ısınmasının ardından acil servislerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) görülmeye başlandı. Anadolu'da artan kene vakaları, İstanbul'da benzer bir durumun olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Uzmanların açıklamaları İstanbul'da kenelerin hastalık taşımadığı yönünde ancak hem keneyle hem sivrisinekle mücadele iki ay erken başladı.

ATEŞ, BAŞ DÖNMESİ, KAS AĞRILARI

Kene ısırması durumuyla karşılaşıldığı zaman tedbirli olunmasını öneriliyor. Özellikle ateş, baş dönmesi, kas ağrıları gibi şikayetlerle başlayan hastalık süreci ölümle sonuçlanabiliyor ve bu nedenle uzmanlar kene riski olan yerlerde dikkatli olunması konusunda hatırlatma yapıyor.

PARÇALANMASI DAHA TEHLİKELİ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, kenelerin hastane ortamında çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek "Kendimi çıkartırsak tamamını çıkaramayabiliriz." açıklamasında bulundu. Kenenin parçalanması durumuna değinen Akhan, "Orada parçalanırsa vücuda girecek virüsün artmasına sebep olabilir." dedi.

Keneden korunmak için pantolon gibi koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Akhan, kenenin açık bildiği her yere yapışabileceğini hatırlattı.

KENE İHBARINDA BULUNMAK MÜMKÜN

İstanbul'da kene ve sivrisineklerle mücadele kapsamında ekipler risk barındıran noktaları ilaçlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, şehirdeki kenelerin şu anda kırım kongo virüsünü taşımadığını belirtti.

Tedbirli olunması gerektiğini ifade eden Eryiğit, "Kene ihbarı bize geldikten sonra o alanda ilaçlama yapılır." açıklamasını yaptı.

Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    iyide tamamda kaç senedir kene muhabbeti var kovit oldu senesi dolmadan aşı si çıktı bunun aşısı hala cirtilamiyormu
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Kene sıcak ve kırsalda olur sulak yerde kene olmaz
    Cevapla
  • Ömer 2 ay önce Şikayet Et
    Yaklaşık bir yılda koronavirüs aşısını bulan insanoğlu 20 yıldır kırım kongo aşısını bulamadı bunda Bir gariplik yok mu sizce.
    Cevapla
  • Ziya 2 ay önce Şikayet Et
    20 yıl değil 80 yıldır.
    Cevapla
  • Sadık Çakar. 2 ay önce Şikayet Et
    Büyüklerimizin üzerinde tarladan gelince hep kene oluyordu, elleri ile ayıklarlar dı. Keneye kongoyu kim bulaştırmış.?
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bu kene işinde de yahudinin oyunu cıkacak birgün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gölcük Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
Tarım Kredi Kooperatif Market'ten eylül ayında indirim