'Hac Arafat'tır' bildik elhamdülillah

  • GİRİŞ15.06.2024 09:23
  • GÜNCELLEME17.06.2024 17:40

MEKKE/ARAFAT

Arafat, sınırları bizzat Cibril tarafından Hazreti İbrahim'e ve Efendimiz'e gösterilen bir kutlu dağ başı! Mekke'ye uzaklardan bakan vadiler ve tepelerden oluşan mekan.

Arafat, kıyamet kopmadan mahşerin her yıl Zilhicce'nin 9'ncu günü yaşandığı toprak!

Arafat, Adem (as) ile Havva annemizin "Rabbimiz biz nefsimize zulmettik, eğer bizi affetmezsen zararda olanız" diye yalvardığı mekan.

Arafat, tövbelerin kabul edildiği, vuslatın yaşandığı Rahmet Tepesi!

İşte bugün milyonlar Arafat'ta.

***

Bayramın habercisi, Arefeye ulaştırana; haccın en önemli rüknü Arafat vakfesini nasip edene hamdolsun.

Siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde hacı adayları hacı olacak.

Arafat'ta  dünyanın değişik coğrafyalarından hac için yollara düşen Müslümanlar bu gün öğle vakti öğlen ve ikindi namazlarını cem edip, vakfeye duracak ve hacı olacak.

Arafatta vakfeye duran hacılar, akşam güneş batar batmaz yollara düşecek, gece boyu Müzdelife'ye sonra Minaya akacak. Yer, gök ve melekler bembeyaz ihramlarıyla yürüyen hacılara şahitlik edecek. Sabaha karşı büyük şeytan taşlanacak ve ulaşabilenler Kabe'ye ulaşıp ziyaret tavafıyla bayrama erecek.

Xxx

Hac baştan sona sembollerle dolu bir ibadet.

Arafatta kıyamet gününü, mahşeri yaşıyoruz. Milyonların içinde tekliği, tek başına kalmışlığı, müminlerle birlikte duaya amin diyerek vahdeti yaşıyoruz. Arafat, mahşer yeri. Mahşerin bir provası. Arafat, kavuşmanın, vuslatın adı.

ARAFAT'TA VEDA HUTBESİ'Nİ OKUYAN HZ. PEYGAMBER YENİDEN DUYMAK

İşte hemen şurada, karşımızda sanki yine Hazreti Peygamber (as) hutbede,

"Ey insanlar! Bilmiyorum, belki de bugünden sonra burada sizinle bir daha buluşamayacağım. Allah’ın rahmeti bugün sözümü işitip onu iyice kavrayanların üzerine olsun" diye söze başlıyor.

Ve sanki, "Benim bu sözlerimi burada bulunanlar bulunmayanlara bildirsin" diyerek bize bir kez daha sesleniyor.

Ve devam ediyor,  "Olabilir ki bildirilen kimse burada bulunandan daha iyi anlar ve itaat eder" diyor.

Ey insanlar! Biliniz ki Rabbiniz birdir, atanız da birdir. Bütün insanlar Âdemden gelmiş, Âdem de topraktan yaratılmıştır. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arapa, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur. Allah katında üstünlük ancak takvâ iledir.

Biliniz ki bu şehriniz Mekke, bugününüz arefe ve bu ayınız Zilhicce nasıl mukaddes ve dokunulmaz ise mallarınız ve canlarınız da aynı şekilde dokunulmazdır.

Câhiliye devrindeki her türlü ribâ (faiz) kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Fakat ana paranız sizindir. Ne haksızlık edin ne de haksızlığa uğrayın. Kaldırdığım ilk faiz amcam Abbas'ın faizidir. Câhiliye devrinin kan davaları da kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası akrabalarımdan Âmirin kan davasıdır.

Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allahtan korkmanızı tavsiye ederim.  

(...)

Sözümü iyi dinleyin ve belleyin. Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Sakın zulmetmeyin. Herkes ancak kendi işlediği suçtan sorumludur. Baba oğlunun, oğul da babasının suçundan sorumlu tutulamaz.

(...)

Rabbiniz olan Allahtan sakının, Ona kulluk edin. Benden sonra küfre ve sapkınlığa düşüp birbirinizin boynunu vurmayın.

Ey müminler! Size iki emanet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız takdirde bir daha asla yolunuzu şaşırmazsınız. Bunlar Allah’ın kitabı Kuranla peygamberinin sünnetidir" diyerek hutbesini bitiriyor.

Ve sanki yine Resûlullah, "Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar. O zaman ne diyeceksiniz" diye soruyor ve biz sanki bugün 632 yılının Zilhicce Ayı'nın 9'ncu gününde olduğu gibi hep birlikte, "Allah’ın risâletini tebliğ ettin, görevini yaptın, bize nasihatte bulundun diye şahitlik ederiz” diyoruz.

Ve sanki bugün de aramızda yaşayan Resulullah Efendimiz (as) şehâdet parmağını semaya doğru kaldırarak, “Şahit ol Ya Rab, şahit ol Ya Rab, şahit ol Ya Rab” diyor.  

ŞAHİT OL YA RAB, ŞAHİT OL YAR RAB, ŞAHİT OL...

Bugün arefe. Yarın Kurban Bayramı.

Kurban için Kuran-ı Kerimde, Onun ne kanı ne eti Allaha ulaşır” diyor Rabbimiz. Aslolan bizim ihlasımız, samimiyetimiz.

O yüzden biz de emrine uyup, derin vadilerden yorgun bineklerle geldiğimiz Mekke'den bir akşam vakti çıkıp ulaştığımız Arafat'ta şimdi, vakfedeyiz.

Şimdi kıyametin provasındayız.

Şimdi Efendimiz'in (as) öğütlerini dinlemekteyiz.

Şahitlik etmekteyiz.

Emrine iman ederek, kitabını tasdik ederek, Efendimiz'in (as) sünnetine uyarak, huzuruna geldik...

Şimdi sen de bize şahit ol Ya Rab. Şahit ol Ya Rab. Şahit ol...

***

Bugün arefe, yarın bayram.

Bayramınız mübarek olsun.

Kaçak hac organizasyonu yapanlara çözüm bulunmalı

Muhatabına Not: Bu yıl Mekke'de en fazla "kaçak hacı adayı", "Türkiye'den kaçak yollardan gelenler" meselesi tartışma konusu oldu. İstanbul Havalimanı'nda bile "Riyad üzerinden ticari vize" ile hacca gelmeye çalışan insanlarımızı görmüştük. Öyle bireysel değil bazı "tur şirketleri"nin organizasyonu ile, maalesef.

Ve Mekke'de Arafat öncesi kaçak yollardan gelenlerin bir kısmı ile yıllarca kura bekleyip tüm prosedürleri yerine getiren insanlarımız mağduriyetler, sıkıntılar yaşadı! Burada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aylardır bilgilendirme yapmasına rağmen hedefe konması haksızlık diye düşünüyoruz. Asıl eleştirilmesi gerekenler, hacca gelmek isteyen insanlarımızı kandıran bazı fason şirketler. Bu konudan HÜRSAD da rahatsız.

Suudi Arabistan yönetimi Türkiye'den kaçak yollarla buralara gelenlere yönelik çok sıkı denetleme yapıyor, bu uygulamanın nedeni de fason şirketlerin sosyal medya mecralarında sürekli reklamlarının dönmesi. Konuyu not olarak ilgililere sunuyoruz! 

 

Yorumlar20

  • Yusuf 2 ay önce Şikayet Et
    Allah Kabul Etsin Yunus Emre.der ey hoca kirkbinkere gitsen Hacca hepsinden iyice bir gönüle girmektir
    Cevapla
  • selim 2 ay önce Şikayet Et
    Haccınız mübarek olsun.
    Cevapla
  • Ümmet 2 ay önce Şikayet Et
    Ben bir Müslüman olarak bu kadar Müslüman kanı akarken kadın çoluk çocuk katledirilirken yüce rabbimiz ALLAH cc nun ve onun resulü MUHAMMED MUSTAFA sas in huzuruna çıkmaya haya ederdim utanıyorum dua etmeye bile utanır oldum çünkü rabbimizden birşey istemeye yüzümüz yok ben öyle düşünüyorum.
    Cevapla
  • SELAMET 2 ay önce Şikayet Et
    İNSANLARIMIZIN UYANIŞINA VESİLE OLSUN İNŞALLAH...MÜSLÜMANIM DEYIP TE İSRAİL MARKA TEMİZLİK ÜRÜNLERİ MALUM MARKANIN İÇECEKLERİNİ LIKIR LIKIR İÇENLER VAR....MÜSLÜMANI BIRAK VİCDANI İNSANLIĞI OLAN BİLE İSRAİL ÜRÜNLERİ NI almaz...
    Cevapla
  • Hak sever 2 ay önce Şikayet Et
    Allah cümlesini kabul etsin. " Ey iman edenler iman ediniz" ayeti mucibince gerçek anlamda iman etmeyi nasip etsin Rabbim. Neden dualarımız kabul olmuyor düşünmek lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat