Mahkemeden milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal karar

İzmir'de bir AVM'de mağaza çalışanı Emrah Aksın, açık hava bölümünde sigara içtiği gerekçesiyle AVM yönetimi tarafından iş yerine yazılan 3 bin TL cezanın maaşından kesilmesi durumunu yargıya taşıdı. İş mahkemesi emsal bir karar verdi.

GİRİŞ 25.06.2024 10:21 GÜNCELLEME 25.06.2024 10:35
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Karşıyaka ilçesinde bir AVM'de mağaza çalışanı Emrah Aksın, geçen yıl ağustos ayında, vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içti. AVM yönetimi, personelin bu alanı kullanamayacağı gerekçesiyle Aksın'ın çalıştığı firmaya 3 bin TL ceza kesti. Firma da cezayı Aksın'ın maaşından tahsil etti. Aksın kesintinin iptal edilmesi için hem çalıştığı firmayla hem de AVM yetkilileriyle görüştü ancak sonuç alamadı. Bunun üzerine Emrah Aksın, avukatı Cansu Akkaş aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Karşıyaka 2'nci İş Mahkemesi'nde görülen davada 13 Haziran'da karar çıktı. Mahkeme, işverenin çalışanı nedeniyle uğradığı maddi zararın tahsili için ancak İş Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde maaştan kesinti yapabileceği gerekçesiyle kesintinin iptaline hükmetti.

'EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ İSTERİM'

Konuyla ilgili açıklama yapan Emrah Aksın, "AVM yönetimi ile çalıştığım firmaya durumu ilettim ancak sonuç alamadım. Kendilerini haklı buldular. Konuyu yargıya taşıdım. Üzerinden 1 yıl geçti ve kazandık. Bu sadece benim için geçerli değil. Binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Bu davayı herkes için açtım. Benim gibi benzer şekilde ceza kesilen ve ödemek zorunda kalan işçiler için emsal teşkil etmesini isterim" dedi.

Kararın çalışanlar için emsal niteliğinde olduğunu söyleyen avukat Cansu Akkaş, "İşveren, müvekkilimin maaşından para cezası kapsamında kesinti yapıyor. Biz de bu kesintinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdık. İş Mahkemesi, kesintinin yapılabilmesi için belli şartların olması gerekçesiyle bu durumu aykırı buldu. İşçinin maaşından kesinti yapılabilmesi için kanunlara göre öncelikle işçinin muvafakatının olması gerekiyor. Sonrasında maaşının belirli bir miktarının kesilmesi gerekiyor. İşverenin ise bunu belli nedenle ve mahkeme kararıyla uygulaması gerekiyor. Kafasına göre kesinti yapamaz. Birçok çalışan bu bilgiyi bilmediği için yapılan bu tür kesintilere itiraz etmiyor. Bu nedenle mahkemenin verdiği karar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar" diye konuştu. 

KAYNAK: DHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 18
  • ZAFER TÜRKÜN 3 ay önce Şikayet Et
    mahkeme emsal karar diyor peki belediyeler binlerce işçi çıkardılar bunlara niye emsal karar verilmiyor tabi muhalefetin belediyeleri laf yok türk milleti her konuda adalet istiyor sen işçi çıkar diyelim 10 bin kişi var zaten yerine alıyorsun 15 bin kişi bu nasıl adalet ondan sonra hesap sorar gibi maliye bakanına çık ee asgeri ücret vergi bilmem ne ya sen kimsin sen kedine bak ilk önce
    Cevapla
  • Bursa 3 ay önce Şikayet Et
    Yorum yazanların çoğu işveren sanırım. Hep suclamali yorum yapmışlar. Adam açık havada, müşterilerin de kullandığı bir alanda sigara içiyor. Burada çifte standart uyguladığı için AVM yönetimine de dava açması gerekir. ... Ama size göre o bir işçi yani köle... Fazla söze gerek yok...
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    firma bu alanda kimse sigara içemez seklinde önceden çalışanlarını uyarmişsa ve buna çalışanlar uymadiysa sonuçta kurala uymayan çalışan yüzünden firma ceza alıyorsa be firmayi haklı bulurum, kanun maddelerine bu ve bu gibi maddelerin eklenmesi lazım, hakim önündeki maddeylere göre karar veriyor
    Cevapla
  • izleyici 3 ay önce Şikayet Et
    adam ol kanuna uy fakat kanunu kanun adamları bozuyor
    Cevapla
  • Berra SALCI 3 ay önce Şikayet Et
    Ne kanunu? Hangi kanun? Bilmeden ve uyarilmadan bir sigara yakmış beyefendi nasıl bu kadar saçma konusabiliyorsunuz bilip bilmeden ??
    Cevapla
  • Ramazan 3 ay önce Şikayet Et
    Kanunlarımız, suçluyu korumak için mi hazırlanıyor?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hasan Nasrallah'ı İran mı sattı? Şoke eden açıklama!
CHP belediyelerinin okul temizliği provokasyonu! Karalama kampanyaları ellerinde patladı