Göç tarihinde dönüm noktası! Resmen yürürlüğe girdi! 1.5 milyon yeni Türk vatandaşı

Almanya’da Türklere de çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Vatandaşlık Yasası bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

GİRİŞ 27.06.2024 20:00 GÜNCELLEME 27.06.2024 20:05
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Almanya’da bugün yürürlüğe girecek yeni “Vatandaşlık Yasası” Türklere çifte vatandaşlık yolunu açıyor. Halen Alman vatandaşı olan 1,5 milyondan fazla Türk’ün yeniden Türk vatandaşlığını elde etmesiyle Türkiye’de emeklilikten bedelli askerliğe resmi dairelerin yükü bir hayli artacak.

Bugünden itibaren Almanya’da yaşayan Alman vatandaşlığı da almak isteyenler artık konsolosluklara giderek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak. 2000 yılından sonra Alman vatandaşlığına geçenler de yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek.

‘VATANDAŞ OLUN’ ÇAĞRISI

Federal Meclis SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu, şartları yerine getiren tüm Türk vatandaşlarını Alman vatandaşlığına başvurmaları ve Almanya’da demokrasi için aktif olarak çalışmaları çağrısında bulundu.

Önceki dönemlerde Almanya Türk Toplumu Başkanı olarak görev alan ve uzun süre çifte vatandaşlık için mücadele veren Kenan Kolat, “Bu, Almanya’nın artık vazgeçilmez olan göç olgusunu tamamen kabul etmesidir. O anlamda tarihi bir olaydır” dedi.

Bunun Almanya demokrasisi açısından önemli bir dönüm noktası olacağını belirten Kolat, “Almanya’daki Türk toplumu ırkçılığa karşı önemli bir panzehir olacak. Türklerin büyük bölümü ırkçı partilere oy vermeyecek. Bu da demokrasinin sağlıklı işlemesini sağlayacak” dedi.

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu da, “27 Haziran Almanyalı Türklerin göç tarihine not düşebilecekleri tarihi bir yıl olacak” diyerek yasanın önemini vurguladı.

YENİ YASADA NELER VAR

* Almanya vatandaşlığına başvuru için ülkede ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirildi.

* Okul ya da mesleki başarı, iyi Almanca bilgisi, kamu yararına faaliyetler gibi özelliklere sahip olanlar ve başarılı entegrasyon gösterenler 3 yıl sonra da Alman vatandaşlığına geçebilecek.

* Birinci kuşak göçmenlere ve 67 yaş üstündekilere yazılı Almanca testi kalkacak.

* En az 5 yıldır Almanya’da yaşayan göçmenlerin çocukları da Alman vatandaşı olabilecek.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

* Vatandaşlığa başvuranlardan Alman Anayasası’nın özgür demokratik temel düzenine bağlılığı istenecek.

* İslam karşıtı, Yahudi düşmanı, homofobik olmadığı ve kadın haklarına riayet ettiğini taahhüt edecek. Almanya’da lise veya yüksek öğrenim yapmayanlar Einbürgerungstest adı verilen vatandaşlık testini yapacak.

* Başvuran kişinin cezai bir suçtan mahkumiyeti olmaması gerekiyor.

* Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi B 1 seviyesinde Almanca dil becerisini göstermesi gerekecek.

* Başvuru sahibinin sosyal yardım almaması gerekiyor.

BERLİN'DE KRİTİK TOPLANTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Almanya Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser ile başkent Berlin’de bir araya geldi.



İçişleri Bakanlığı’ndan Bakan Yerlikaya’nın ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, “Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya ve Almanya Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Sayın Nancy Faeser bugün Berlin’de bir araya geldi. Heyetler arasında gerçekleşen görüşmede; iki bakanlığın sorumlulukları çerçevesinde iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunulmuştur. Terörle mücadelede işbirliğinin yanı sıra organize suç ve güvenlik alanında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik imkânlar ele alınmıştır. Göçmen kaçakçılığıyla mücadelede iş birliği konusunda da fikir alışverişinde bulunulmuştur. Almanya’da yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası’nın sağladığı imkanlar ve başvuru süreçlerine ilişkin konular da değerlendirilmiştir. Türk vatandaşlarının Almanya vizesi alma sürecine ilişkin durumlarının nasıl iyileştirilebileceği konusunda görüş teatisinde bulunulmuştur. Son olarak, iki bakanlığın çalışma düzeyinde işbirliği ve iletişimin daha da güçlendirilmesi konuları ele alınmıştır” denildi.

KAYNAK: HABER7, HÜRRİYET
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Alp 2 gün önce Şikayet Et
    Bu da bir oyun. Yurtdışı oylarını bölme derdindeler çünkü reisin en büyük oylarında. Biride Almanya bununda yavaş yavaş parçalamaya başlamaktan başka birşey değil
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    Sen Almanyada yaşasaydın o zamanlar hiç tereddüt etdeden geçerdin Berlinde bir konsolosluk binası vardı sabah 3 te sıraya gir inek bağlasan durmaz okadar berbat yer çalışanlar desen sanki vumhurbaşkanı bir giren lanet olsun deyip cıkıyordu Bilip bilmeden konuşma
    Cevapla
  • Ertan 2 gün önce Şikayet Et
    Önümüzdeki 5 10 yıl emekli olacak sayısı baya az olcakmış. O yüzden emekli maaşının reel olarak yükselmesi 5 10 yıl sürecektir.
    Cevapla
  • Sosyal çalışmacı 2 gün önce Şikayet Et
    Almanyalı Türkler mi? Hani Türkiyeli demek doğru değildi, Türk demek gerekirdi. Neden Almanyalı Türk ibaresi kullanılıyor o halde? Oradaki Türklere Alman diyeceksiniz, o kadar.
    Cevapla
  • Hakan 2 gün önce Şikayet Et
    2000 yılında Alman vatandaşı olmayı tercih edenler Türk vatandaşlığına alınmamalı bence. Seçimlerini yapmışlar zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sinan Oğan'ın itirafı sosyal medyada gündem oldu! Kılıçdaroğlu'nun teklifini açıkladı
Koç Üniversitesi'nde 'Yunan' aşkı: Çipras'tan 'Boyun eğme' mesajı!