TSK'da asker kanununda değişiklik! Yeni yasaklar ve rütbe statüsü eklendi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personel kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Askeralma Kanunu ile statüler arasına "yedek astsubay" statüsü eklendi.

GİRİŞ 28.06.2024 02:25 GÜNCELLEME 28.06.2024 09:45
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Son dakika Türk Silahlı Kuvvetleri haberleri: Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince talep edilen mal ve hizmet sunum bedelleri, Harita Genel Müdürlüğünce kullanılmak üzere, Millî Savunma Bakanlığı bütçesinin ilgili tertiplerine aktarılacak.

TSK'da asker kanununda değişiklik! Yeni yasaklar ve rütbe statüsü eklendi

MAL VE HİZMET SUNUM BEDELLERİ TAHSİLAT HESABINA YATIRILACAK

Özel bütçeli idareler ile diğer kamu idarelerince talep edilen mal ve hizmet sunum bedelleri, Harita Genel Müdürlüğünün muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe biriminin tahsilat hesabına yatırılacak.

TSK PERSONELİNİN YAYINLANMASI KİMLİK YASAKLANACAK

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiraller hakkında ilgili hükümler kapsamında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye, soruşturma ve kovuşturma yapmaya yetkili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

TSK'da asker kanununda değişiklik! Yeni yasaklar ve rütbe statüsü eklendi

TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığınca yetki verilen durumlar hariç radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklanacak.

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılan değişikle, kişilerin özel hayatının korunmasını isteme hakkı kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartıyla askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılabilecek.

ASKERLERE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİLDİ

TSK'dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar, "TSK'da görev yapamaz" şeklinde sağlık raporu alanlarla vazife malulü olarak TSK'dan ayrılanlar hariç, her yıl kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen; askeri öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarının iki katını ödemeleri, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun ilgili hükmünde düzenlenen "disiplinsizliği alışkanlık haline getirme" fiilini işleyerek çıkarılanlar için belirlenen masrafların 4 katını, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kanuni faiziyle birlikte tazminat olarak ödeyecek.

TSK'da asker kanununda değişiklik! Yeni yasaklar ve rütbe statüsü eklendi

YEDEK ASTSUBAY STATÜSÜ EKLENDİ

Askeralma Kanunu ile statüler arasına "yedek astsubay" statüsü eklendi. Hükümle, astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek harçlık tutarı, uzman onbaşı maaşı yerine en alt astsubay rütbesi olan astsubay astçavuş maaşı olarak belirlendi.

Yeniden pilot subay nasbedilenlerden yükümlülük süresini tamamlayarak ayrılanlara bilfiil icra ettikleri uçuş karşılığı toptan ödeme ve ilave tazminatları verilebilecek, muvazzaf pilot subay olarak göreve devam etmek isteyenlerin uçuş tazminatı hak edişi konusunda emsalleriyle benzer hükümlere tabi tutulacak.

TSK'da asker kanununda değişiklik! Yeni yasaklar ve rütbe statüsü eklendi

Pilotlar için belirlenen yükümlülük süresini tamamlayarak TSK'dan ayrılanlara, mahsup uygulaması da dahil bu hüküm çerçevesinde tabi oldukları son hizmet yılının başlangıcıyla ayrıldıkları tarih arasındaki dönemde 80 saate kadar uçulan süreler için toptan ödeme, toplamda 120 saati geçmemek üzere 80 saatin üzerinde uçulan süreler bakımından ise her uçuş saati için uçuş tazminatının yüzde 14'ü oranında ayrıca ilave tazminat ödenecek.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • İsmail 15 saat önce Şikayet Et
    Bence faydalı birşey değil, faydalı olsa maaşlarını iyilestirir
    Cevapla
  • Anonim 1 gün önce Şikayet Et
    Ast çavuş fuzuli bir rutbe dir
    Cevapla
  • Ankaralı 20 saat önce Şikayet Et
    Niye?
    Cevapla
  • ilahi adalet 1 gün önce Şikayet Et
    Bütün seçimlerden önce Assubayların özlük haklarının iyileştirilmesi, tazminatlarının verilmesi hususunda söz verip de, seçimlerden sonra verdikleri sözleri yerine getirmeyip torba yasadan çıkaranları, unutanları assubaylar asla unutmamalı, seçimlerde gereğini yapmalıdır.
    Cevapla
  • Poyraz 17 saat önce Şikayet Et
    Assubay mi? Astsubay mi?
    Cevapla
  • Mert 1 gün önce Şikayet Et
    Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de kızlar asker alınsın erkeklerle kadınlar eşit olsun
    Cevapla
  • Emn 1 gün önce Şikayet Et
    Doğru erkekler askerlik yapmamak için hertürlü yolu deniyorlar,yada para verip bitiriyorlar.kızlar daha cesur kaçmazlar askerlikten.hem askere gidecek evlatları bakar büyütür yetiştirir hemde askerlik yaparlar,nene hatunlar onlar.
    Cevapla
  • Memet 1 gün önce Şikayet Et
    Armalar degistiriliyor,türk olan kelimenin yerine türkiye getiriliyor vs vesair bunlar biz türklere hiç sorulmadan yapiliyor türk askerinidemi bozmaya karar veriler bunlar .
    Cevapla
  • Albay 1 gün önce Şikayet Et
    Nerden bu fikre vardın Mehmet efendi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye sokak köpeklerinin istilasında! Sahipsiz köpek yavru köpeği yedi...
Kentsel dönüşümde merak edilenler! Risk tespiti nasıl yapılır, süreç nasıl işler?