İzmir'deki patlamayla ilgili belediye skandalı: Lokanta 11 aydır ruhsatsızmış!

İzmir'de 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin yaralandığı tüp patlamasının yaşandığı lokantanın 11 aydır ruhsatsız olduğu gerçeği ortaya çıktı. Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü faciasıyla ilgili de benzer ihmallerin olduğu ortaya çıkmıştı.

GİRİŞ 02.07.2024 17:33 GÜNCELLEME 02.07.2024 18:42
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Lokantadaki patlama sonrası ortaya çıkan 'ruhsat' skandalıyla ilgili valilikten ziyade konuya sahip çıkması gereken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinden henüz daha ne yazılı ne de sözlü bir açıklama gelmedi.

İzmir'in Torbalı ilçesinde, 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin yaralandığı tüp patlamasına ilişkin lokanta sahibi ile tüpü değiştiren kişi tutuklandı.

ŞOKE EDEN GERÇEK: LOKANTA 11 AYDIR RUHSATSIZMIŞ

Torbalı ilçesi Ayrancılar Mahallesi'nde, bir lokantada meydana gelen sanayi tipi tüp patlaması 5 kişinin ölümüne, 63 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.

20 dükkan, 11 bina, 11 aracın zarar gördüğü büyük patlamaya ilişkin yeni bilgilerde ortaya çıktı.
 


Yapılan incelemeler sonucunda, patlamanın yaşandığı lokantanın 11 aydır ruhsatsız olduğu tespit edildi. İş yerinin bu şekilde 11 aydır faaliyet yürüttüğü öğrenildi.

'RUHSAT' SKANDALINA İLİŞKİN SORUMLU BELEDİYELERDEN HALA AÇIKLAMA YAPILMADI

5 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası ortaya çıkan ruhsat skandalıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinden henüz hiçbir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

PATLAMA NASIL GERÇEKLEŞTİ?

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin de yaralandığı tüp patlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Patlamaya ilişkin Haber7’ye konuşan Uçan, patlamada denetimsizlik ve ihmalin yüksek olabileceğini vurguladı. Doğalgazın olduğu noktalarda sanayi tüpünün tehlike saçabileceğine değinen Uçan, izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Bu tarz patlamaların önüne geçmek için önceden önlem alınması gerektiğini söyleyen Rüştü Uçan, kafe tarzı mekanların denetlenmesi gerektiğini belirtti.

 

İKİ KİŞİ TUTUKLANDI

Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında lokanta sahibi G.K. ile iş yerinin tüpünü değiştiren M.K'nin İl Jandarma Komutanlığındaki işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolleri sonrası adliyeye gönderilen şüpheliler, sevk edildikleri sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

Lokanta sahibi G.K'nin ifadesinde tüpün cumartesi öğleden sonra değiştirildiğini, iş yerinin gece 02.00'ye kadar açık olduğunu, herhangi bir gaz kokusu almadıklarını, patlamanın nedenini bilmediğini ve üzgün olduğunu söylediği öğrenildi.

M.K'nin ise tüp değiştirme işlemini usulüne uygun yaptığını, sızıntı kontrolünü gerçekleştirdiğini savunduğu ve üzgün olduğunu söylediği belirtildi.

TÜP DEĞİŞTİRME YETKİSİNİ OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Patlamadan bir gün önce tüpü değiştiren M.K'nin ise ifadesinde Torbalı'da yıllardır bu işi yaptığını, gaz kaçağını kontrol ettiğini söylediği kaydedildi. M.K'nin tüp değiştirme konusunda yetki belgesinin olmadığı ifade edildi.

12 SAAT BOYUNCA GAZ SIZMIŞ

Soruşturma dosyasında, lokanta sahibi G.K'nin "Tüpün cumartesi öğleden sonra değiştirildiğini, iş yerinin gece 02.00'ye kadar açık olduğunu" söylediği ifadesi de yer aldı.

İfadeler ve soruşturma kapsamında ulaşılan bilgiler doğrultusunda yapılan ilk değerlendirme, lokantanın tüp takıldıktan sonra 12 saat daha müşterilerine hizmet verdiği, tüpten sızan gazın kepenkle kapalı olan iş yerine dolduğu ve patlamanın bundan kaynaklandığı yönünde.

KEPENK İNSANLARIN ÜZERİNE UÇMUŞ

Olaya ilişkin hazırlanacak bilirkişi raporunda lokantada gaz açma ve kapatmaya ilişkin alarm sisteminin olup olmadığı, tüpün kapalı alanda bulunup bulunmadığı, havalandırmanın yeterli olup olmadığı, işletmede sanayi tipi tüpün kullanılmasının uygunluğu gibi hususlar araştırılacak.

Patlamanın yaşanmasıyla iş yeri kepenginin de lokantanın önünden geçen insanların üzerine savrulduğu vurgulandı. Öte yandan tutuklanan şüphelilerin herhangi bir suç kaydının olmadığı anlaşıldı.

________

İSTANBUL'DAKİ EĞLENCE MEKANINDA 29 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ YANGINDA DA BENZER İHMALLER ZİNCİRİ BULUNUYORDU

Geçtiğimiz nisan ayında Beşiktaş Gayrettepe’de tadilatta olan bir gece kulübünde yangın çıkmış, çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmişti.

29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü faciasıyla ilgili büyük ihmallerin olduğu ortaya çıkmıştı. Beşiktaş Belediyesi'nin itfaiye raporu olmamasına rağmen 2018 yılında gece kulübünün ruhsatını yenilediği ve bilgileri de hatalı yazdığı tespit edilmişti.

Masquerade isimli gece kulübüne ilişkin Haber7'nin ulaştığı bilgiler çok konuşulmuştu. Resmi kaynaklardan edinilen bilgilere göre gece kulübü 1987 yılında İBB'den ruhsat aldı. 20 yıl sonra yani 2006 senesine gelindiğinde ise mekanın ruhsatı İBB tarafından yenilendi.

Gece kulübünün 2018 yılında ise bir hüvviyet değişikliğine gittiği öğrenildi. 'Eğlence merkezi' olarak görünen mekan 2018'de işyeri sahibinin başvurusu doğrultusunda 'Diskotek'e çevrildi.
 

2018'DE SORUMLULUK İLÇE BELEDİYESİNE GEÇİYOR

Mekanın hüviyetinin değiştirilmesi sonrası gece kulübüyle ilgili sorumluluk ise büyükşehir belediyesinden Beşiktaş Belediyesi'ne geçti ve 2018'de gece kulübüne Beşiktaş Belediyesi tarafından ruhsat verildi.

Masquerade'in 2006'daki ruhsat yenilenmesi işlemleri esnasında itfaiye raporunun olduğu öğrenilirken, 2018'deki hüviyet değişikliği sonrası itfaiye raporunun olup olmadığı ise bilinmiyor.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

29 kişiye mezar olan gece kulübüyle ilgili bir takım bilgilerin ortaya çıkmasının ardından bazı soruların da cevabı merak konusu oldu. 2018'de hüviyet değişikliği nedeniyle ruhsat yenilenirken Beşiktaş Belediyesi mekanın itfaiye raporunu gördü mü?

Sorumluluk sahibi Beşiktaş Belediyesi'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden veya işletme sahiplerinden itfaiye raporunu isteyip istemediği gibi konular cevaplanması gereken soru olarak ortaya çıktı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 102
  • muratti 1 gün önce Şikayet Et
    İyide ruhsatı olunca patlama olmayacakmıydı. Alakasız şeyler bunlar. Ruhsat verirken sanki onlar denetleniyormuş gibi lanse etmeyin.
    Cevapla
  • verme 1 gün önce Şikayet Et
    cok yerde hele izmir de ruhsatli olan kac ver bile onu deseler ver rusvet ne istersen yap eski belediye gørevi bitse bile gøz yumdugu icin ceza alacak
    Cevapla
  • çağrıbey 1 gün önce Şikayet Et
    ölen lerin mekanı cennet olsun inşallah bu tüpler yasaklansın artık bu kaçıncı acımız
    Cevapla
  • 06 vatan 1 gün önce Şikayet Et
    İzmirin hali içler acısı çok yazık.
    Cevapla
  • Oksineği 1 gün önce Şikayet Et
    Şşş yorum yazma chp belediyesi bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Soruşturma skandalı sonrası UEFA'nın resmi sitesinde inanılmaz hata! Türkiye yerine...
ABD'nin ünlü Kilisesi'nden İsrail kararı! Tüm ülke şaştı kaldı