İlber Ortaylı, Bozkurt'un Türk tarihindeki önemini anlattı

Tarihçi İlber Ortaylı, Avusturya zaferi sonrası Merih Demiral'la gündeme gelen "Bozkurt" sembolünün; sadece siyasi bir gruba ait olmadığını, steplerden başlayan ve Milli Mücadeleye kadar uzanan Türk tarihinin bir parçası olduğunu söyledi.

GİRİŞ 05.07.2024 08:13 GÜNCELLEME 05.07.2024 09:02
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

A Milli Takım'ın Avusturya galibiyetinde futbolcu Merih Demiral'ın gol sevincini "Bozkurt" sembolüyle kutlaması tartışmalara neden oldu. Alman makamları tepki gösterdi, diplomatik kulisler hareketlendi. UEFA soruşturma başlattı.

Tartışmalar devam ederken, Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet gazetesine, Bozkurt sembolünü ve Türk tarihindeki yerini anlattı:

"MANASI VARDIR, DESTAN YAZILMIŞTIR"

"Türk tarihinde 'Bozkurt' bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikayeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir.

1927'de basılan ve dönemin Maliye Bakanı Mustafa Abdülhalik Renda'nın imzasının yer aldığı 5 Türk Lirası'nın üzerinde Bozkurt görseli bulunuyor.

"MİLLİ MÜCADELEDE DE KULLANILDI"

O yüzden yaşam savaşı veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Milli Mücadele'de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır. Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır. Roma'nın (Remus ve Romulus'u büyüten) kurduyla bağlantısı var mıdır bilemem ama başka milletler de kullanmıştır onu. Macarlar mesela. Ayrıca Volga Nehri boyunca kullanılır o sembol. Ecnebiler de Atatürk'e 'Bozkurt' diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kalktı o semboller."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Sorumlusu
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 71
  • burdayiz 5 ay önce Şikayet Et
    "Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kalktı o semboller." yani unutturuldu, geçmişimize ait olan herşey gibi.
    Cevapla
  • Asa 5 ay önce Şikayet Et
    Dışarı anlıyoruz da içerideki Türk kimliklerine bürünmüş sırtlanların kimliklerinin alınması gerek aynı kimlik altında sırtlanlarla yaşamak Türklüğe ihanettir
    Cevapla
  • Tonyukuk 5 ay önce Şikayet Et
    Bozkurtu sembolünü ırkçılıkla ilişkilendirmek meseleye çok dar bir çerçevede bakmanıza sebep olur ve bu da Avrupalılar başta olmak üzere bu işi kaşıyanların ekmeğine yağ sürer. Genel anlamda mitoloji diyebileceğimiz efsaneler, destanlar, halk hikayeleri, bir milletin manevi birikimidir. Bunlar nesilden nesile aktarılarak bugünlere ulaşan, bizi köklerimize bağlar.
    Cevapla
  • Muhammet 5 ay önce Şikayet Et
    Biz çöl takımından değiliz evet. Öz be öz Türkuz ve bozkurtuz. Ne mutlu Türküm diyene!..
    Cevapla
  • Osman 5 ay önce Şikayet Et
    Bu dünyada sözünün geçtiği gücünün yettiği kadar haklısın maalesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sır perdesi aralandı: Esed rejimini deviren operasyonun detayları ortaya çıktı!
Süper Lig'de görülmemiş olay! Sahaya giren taraftar...