CHP'den Atatürk’e muhalefet! Atatürk hükümeti başıboş köpeklere ne yapmıştı?

Başıboş köpek terörünü sonlandıracak kanun teklifine sert şekilde direnen CHP, 98 yıl önce Atatürk hükümetinin köpek sorununu nasıl çözdüğünü unutturuyor. Atatürk, sahipsiz sokak köpeklerini itlaf ettirmişti...

CHP'den Atatürk’e muhalefet! Atatürk hükümeti başıboş köpeklere ne yapmıştı?
CHP'den Atatürk’e muhalefet! Atatürk hükümeti başıboş köpeklere ne yapmıştı?
GİRİŞ 18.07.2024 18:07 GÜNCELLEME 18.07.2024 18:07
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Sahipsiz köpeklere yönelik 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 3 maddesi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilirken, CHP sert muhalefete başladı.

CHP lideri Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bazı CHP’li milletvekillerinin eş zamanlı açıklamalarıyla düzenlemeye yaylım ateşi açıldı.

Saldırgan köpeklerin ötenazi yöntemiyle uyutulacak olması üzerinden ajitatif söylemler üreten CHP’li kurmaylar, “Hepimiz hayvanseveriz, o canların önünde kendimizi siper etmeye hazırız.” söyleminde birleşiyor.

Özgür Özel'den 'başıboş köpek' çıkışı: Gerekirse siper oluruzÖzgür Özel'den 'başıboş köpek' çıkışı: Gerekirse siper oluruz

Komisyonda başıboş köpek tartışması: Muhalif milletvekilleri acılı annenin üzerine yürüdü!Komisyonda başıboş köpek tartışması: Muhalif milletvekilleri acılı annenin üzerine yürüdü!

CHP'li vekilden çocuğu parçalanan babaya skandal sözler: Çocuğunuza sordunuz mu?CHP'li vekilden çocuğu parçalanan babaya skandal sözler: Çocuğunuza sordunuz mu?

M.KEMAL DÖNEMİNDE İTLAF EDİLDİLER

CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün iktidarı döneminde de benzer sorunun gündeme geldiği ve sahipsiz köpeklerin CHP iktidarı tarafından “itlaf” edildiği gerçeği ise dikkatlerden kaçırılıyor.

Haber7’nin gündeme getirdiği 98 yıl önceki genelge, Atatürk hükümetinin “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini” kararlaştırdığını gözler önüne seriyor.

Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihinde Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti’nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor:

  • Sahipsiz bütün köpekler itlaf edilecektir.

  • Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.

  • Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

  • Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

  • Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş kopeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.”

Çocuğu parçalanan babaya tepki göstermişti! CHP'li isim hobi olarak hayvan öldürüyormuşÇocuğu parçalanan babaya tepki göstermişti! CHP'li isim hobi olarak hayvan öldürüyormu

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 63
  • hakkı 1 ay önce Şikayet Et
    e bunlar kafir oldular o zaman.
    Cevapla
  • Devran 1 ay önce Şikayet Et
    Chp hiçbir zaman Atatürkçü olmadı istismarcı oldu ve kendi menfaatlerine göre yorumlayıp kendi görüşlerini Atatürkü kullanarak tant elde etti.
    Cevapla
  • HARPUTİ 1 ay önce Şikayet Et
    Elli defa,buralarda yazdık,bakın Akit de yayınlanmış.M.Kemal yayınladığı 23 Haziran 1932 tarihli genelgenin aynısını kanun olarak meclisten geçirin,tek kelime ilave etmeden,bakalım o zaman bu ittapar lar ne diyecekler, görelim.Ama yapmayıp yine kulağı tersden göstermek yolunu seçip,tansiyonun yükselmesine sebep oldular.Olmadı....
    Cevapla
  • kurtçu 1 ay önce Şikayet Et
    şimdi köpek kedi maması babaları var. muhalefet olmasalar mama yiyemezler. onun için ağızlarından sesler çıkarıyorlar.
    Cevapla
  • barbaroslar geliyor 1 ay önce Şikayet Et
    arkadaş sokaklarda vampir gibi dolaşan insanlar var ,sokak köpeklerinden önce vahşi sokak insanlarını toplayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmit Körfezi nasıl yaşama döndü! Başkan Büyükakın Haber7'ye anlattı...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz Ayasofya'yı bu imanla zincirlerinden kurtardık