Dünyadaki kriz sonrası uzman isimden yerli ve milli yazılım uyarısı!

Microsoft'un hatalı güncellemesi nedeniyle dünya çapında yaşanan krizin ardından konuşan Siber Güvenlik Uzmanı ve Privia Security - Yönetici Ortak Hamza Şamlıoğlu, yerli ve milli yazılım uyarısında bulundu.

GİRİŞ 19.07.2024 16:56 GÜNCELLEME 19.07.2024 17:08
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir iletişim kesintisi yaşanıyor. ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde özellikle havalimanları, bankalar ve hastanelerde sistemler devre dışı kaldı. 

 

Son Dakika: Dünya genelinde yazılım sorunu yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu...Son Dakika: Dünya genelinde yazılım sorunu yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu...

 

Dünyanın bugüne kadarki en büyük iletişim krizi olarak adlandırılan Microsoft problemine ilişkin Haber7'ye konuşan Siber Güvenlik Uzmanı ve Privia Security - Yönetici Ortak Hamza Şamlıoğlu, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

 

 


SALDIRI DEĞİL, HATALI GÜNCELLEME PROBLEMİ

Dünyanın alarma geçtiği yazılım sorununun nedenini Siber Güvenlik Uzmanı ve Privia Security - Yönetici Ortak Hamza Şamlıoğlu, windows işletim sistemleri üzerine kurulan CrowdStrike isimli güvenlik yazılımından kaynaklı olduğunu açıkladı. Şamlıoğlu, yaşanan sorunun bir siber saldırı değil ‘hatalı güncelleme’ dolayısıyla yaşanan bir sorun olduğunu vurguladı.

Sabah saatlerinde şirket tarafından bir açıklama yapıldığını söyleyen Şamlıoğlu, birçok hizmet sektörünün durması ile milyonlarca vatandaşın mağdur olduğunun altını çizdi. 

Dünyada krize sokan Microsoft sorununa Selçuk Bayraktar'dan manidar açıklamaDünyada krize sokan Microsoft sorununa Selçuk Bayraktar'dan manidar açıklama

YERLİ VE MİLLİ SİSTEM VURGUSU

Yaşanan gelişmenin sorun değil de bir saldırı olsaydı ne olurdu sorusunu yanıtlayan Hamza Şamlıoğlu, buradaki en güvenli sistemin kullanılan yazılımların işletim sistemlerinin yerli ve milli olması gerektiğinin altını çizdi.

Olası bir siber saldırıda Türkiye’nin kullandığı yazılım sistemine ait işletim sistemlerinin yerli olması noktasında ciddi adımlar attığını söyleyen Şamlıoğlu, Rusya’nın bu alanda en gelişmiş ülkelerden biri olduğunu da belirtti. Şamlıoğlu, tamamen yerli ve milli ürünlerin kullanılmasının uzun süreleri bulabileceğini dile getirdi.  

Sorunun merkezinde bulunuyor! CrowdStrike, Microsoft ortaklığında kriz...Sorunun merkezinde bulunuyor! CrowdStrike, Microsoft ortaklığında kriz...

 

TEKNOLOJİK SİLAH SİSTEMLERİ İÇİN TEHLİKELİ

Savaşların siber alana taşınarak farklı boyutlar kazandığını söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Hamza Şamlıoğlu,  ileri teknoloji silah sistemleri için bugün yaşanan olayın tehlike oluşturduğunun altını çizdi. Şamlıoğlu, Ukrayna-Rusya savaşından örnekler vererek hackerlerın savaş sürecine dahil olduğunu belirtti.

Öte yandan birçok enerji sistemleri ve su gibi kritik altyapı sistemlerine saldırıların olası olabileceğini açıklayan Hamza Şamlıoğlu, bu tarz hayati önem taşıyan unsurlara yapılan saldırılan ciddi kayıplar yaşatabileceğini dile getirdi. Global dünyada kullanılan yazılımların ülkeler arası ‘silah’ haline gelebileceğini ifade eden Şamlıoğlu, savaş esnasında tüm dünyayı durdurabileceğinin altını çizdi. 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Bin nasihat, bir musibetten yeğdir...
    Cevapla
  • Cemal 1 ay önce Şikayet Et
    En önemli sistemleri tek elden alırsan ve kendin üretmezsen olacak olan bu . bütün dünya yenileniyor,, savaşlar bile dijital sistemlerle yapılıyor..ve kendi sistemini kurmazsan yarın herşey için çok geç olacak
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    kesin birşeyler denemiştir bu çakallar
    Cevapla
  • coban 1 ay önce Şikayet Et
    bir denem yaptim. windows 10 sistemini bastan yeni ve taze kurdum. daha hicbir siteye girmedim.. IP trafikleri kontrol ve takip ettim.. ne cikti ??! bilin.. amazon aws sunuculari sistemime crawler gönderiyorlar. sonra bunu arastirdim.microsoft amazon ile anlasma yapmis. windows sistemi hemen aninda amazon aws sistemine haber veriyor arka planda. bunun icin yasal zemin bile hazirlamislar
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    pardusa acilen devlet destek vermeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmit Körfezi nasıl yaşama döndü! Başkan Büyükakın Haber7'ye anlattı...
Tarım Kredi Kooperatif Market'ten eylül ayında indirim