Kıbrıs Barış Harekatı'nda Kaddafi'den Türkiye'ye destek! Dönemin Büyükelçisi anlattı

Kıbrıs Barış Harekatı'nın düzenlendiği tarihte Türkiye'nin Libya Büyükelçisi olarak görev yapan Uluç Özülker, Kaddafi'nin desteğini anlattı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda Kaddafi'den Türkiye'ye destek! Dönemin Büyükelçisi anlattı
Kıbrıs Barış Harekatı'nda Kaddafi'den Türkiye'ye destek! Dönemin Büyükelçisi anlattı
GİRİŞ 20.07.2024 14:41 GÜNCELLEME 20.07.2024 14:41
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kıbrıs Barış Harekatı'nın düzenlendiği tarihte Türkiye'nin Libya Büyükelçisi olarak görev yapan Uluç Özülker, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'a çıkarma yapması konusunda dünya çapında çok az ülkeden destek gelmiştir. Ama destek veren ülkelerin başında gelenlerden bir tanesi de Libya'dır, Kaddafi'dir." dedi.

AA muhabirine konuşan Özülker, dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, 20 Temmuz 1974'te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı dönemindeki tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dönemin Libya yönetiminin Türkiye'yi çok iyi tanıdığına dikkati çeken Özülker, "Kaddafi esas itibarıyla bir diktatör. Aynı zamanda rejim de fevkalade katı. Ama bu kapsam içinde Türkiye ile olan ilişkiler fevkalade sıcak ve olumlu." diye konuştu.

Özülker, o dönemki Libya'nın, Türkiye ile olan ilişkilerine de değinerek, özellikle bölgede iş yapan müteahhitler için Libya hükümetince çok fazla destek sağlandığını söyledi.

KADDAFİ SİLAH DEPOLARINI TOPYEKUN AÇTI

Kıbrıs Barış Harekatı'nın düzenlendiği tarihteki sürece değinen Özülker, şöyle konuştu:

"Libya o tarihte bize çok net bir biçimde müracaatta bulundu. Onların iki tane çok büyük silah deposu vardı. Libya o tarihte bütün silahlarını Amerika'dan alıyordu. Dolayısıyla Amerika'yla yakın ilişki içindeydiler. Bu koşullar altında Libya o tarihte depolarında bizim kullanabileceğimiz birçok yedek parça veya ihtiyacımız olabilecek başka şeyler olabilir düşüncesiyle depolarını topyekün bize açmıştır."

'NEYE İHTİYACINIZ VARSA GELİN ALIN'



Özülker, o tarihte Kaddafi'nin kendilerine, "Hava sahamız da depolarımız da açık. Neye ihtiyacınız varsa gelin alın. Eğer bu depodakilerin tamamı ihtiyacınızı giderebilecek konumdaki malzemeyse onların tümünü de alabilecek şekilde istediğiniz her şeyi almakta serbestsiniz ve ben de size bu manada destekçiyim." dediğini anlattı.

Kaddafi'nin bu çağrısı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Libya'ya uzmanlar gönderildiğini aktaran Özülker, "Uzmanlar incelemelerde bulundu. Ancak oradaki malzeme ile bizdeki silahlar karşı karşıya konduğunda çok fazla uyuşmadığı anlaşıldı. Dolayısıyla depolar topyekün açıldı ama biz onların içerisinde belirli sayıda ve imkan olarak bizimle uyuşabilecek nitelikte olanları alabildik. Ama bu arada bizim silahlarımızla uyumlu olan ellerinde ne varsa onların hepsini de verdiler." diye konuştu.

Özülker, Kaddafi'nin, hem harekat sürecinde hem de sonrasında Türkiye'ye Kıbrıs konusunda desteğini sürdürdüğünü belirterek, "Kaddafi yönetimindeki Libya hükümeti Kıbrıs konusunda Türkiye'ye topyekün arka çıktı." ifadesini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Samet 1 ay önce Şikayet Et
    bu adama hersey söylendi anlasildiki gelen gideni aratti
    Cevapla
  • recep 1 ay önce Şikayet Et
    Benim ülkemdeki insanlar Rahmetli Kaddafi ve ülkesi insanı darbe ile ezilirken kıs kıs değil kahkaha atanlar vardı ne yazık ki şimdiki insanımız ne dostunu bilme özleme duygusunu kaybetmiştir
    Cevapla
  • aturan 1 ay önce Şikayet Et
    kımılerıne gore dıktator bana gore kral
    Cevapla
  • Dadaş 1 ay önce Şikayet Et
    Kaddafi ve saddam bugün yaşasaydı israil böyle yapamazdı
    Cevapla
  • Gökhan 1 ay önce Şikayet Et
    Evet bugün Kaddafi ve Saddam olsaydı Reisle omuz omuza Dünyanın tozunu attırırlardı. Hiç bir yerde savaş olmazdı. Her işinede Alkah rahmet eylesin inş
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    dogrudur ucaklarimizin benzinlerini bile kaddafinin verdigi,pakistanin ise savas ucaklarini boyatip türkiyeye gönderdigi ugandanin ise kktc yi resmen devlet olarak hemen tanidigi ,basda filistin lideri arafat olmak üzere araplarin ise rum yunan saflarinda yer aldigi o devirde yasayan hersin malümüdür
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korkunç anları paylaştılar! Rus askerinin eline aldığı drone infilak etti
Milli heyecan başlıyor! Galler - Türkiye: Muhtemel 11'ler