Polise 'Seni sürdüreceğim' demek suç sayılmadı

Yargıtay, tartışma sırasında polislere söylenen "Ankara'yı ararsam görürsün, seni sürdüreceğim" sözlerini, "cebir veya tehdit" içermediği, "pasif direnme" kapsamında kaldığı gerekçesiyle "görevi yaptırmamak için direnme" suçu olarak görmedi

Polise 'Seni sürdüreceğim' demek suç sayılmadı
Polise 'Seni sürdüreceğim' demek suç sayılmadı
GİRİŞ 21.07.2024 13:14 GÜNCELLEME 21.07.2024 13:14
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararına göre, 2016'da Konya'da yaşayan bir kişi, şikayetçi olmak için gittiği karakolda polislerle tartışma yaşadı ve görevli polislere yönelik, "Ankara'yı ararsam görürsün, seni sürdüreceğim." ifadelerini kullandı.

Şikayet üzerine hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan dava açılan sanık, yargılama sonucu Konya 12. Asliye Ceza Mahkemesince 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eyleminin "görevi yaptırmamak için direnme" suçunu oluşturmadığını ileri süren sanık, yerel mahkeme kararına itiraz etti.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın eyleminin atılı suçu oluşturmadığı gerekçesiyle hakkındaki mahkumiyet hükmünün bozulmasına hükmetti.

"AMAÇLİ FİİL"

Dairenin kararında, Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesinde düzenlenen "görevi yaptırmamak için direnme" suçunun "seçenekli hareketli" ve "amaçlı bir fiil" olarak düzenlendiği belirtildi.

Söz konusu suçun "cebir veya tehdit" şeklindeki icrai davranışlarla işlenebileceğine işaret edilen kararda, "tipik hareketleri içermeyen pasif direnme fiillerinin bu suçu oluşturmayacağı" bildirildi.

Sanığın, müşteki polislerin görev yerini değiştirme gibi bir yetkisinin de bulunmadığı, bu nedenle atılı suçun oluşmadığı belirtilen kararda, şu gerekçeler yer aldı:

"Dava konusu olayda, sanığın polis memurlarının görev yerini değiştirme konusunda herhangi bir yetki ve gücü bulunmayıp, anılan sözlerin tartışmanın bütünü ve söylendiği bağlam içinde değerlendirildiğinde, görevi yaptırmamak suçunun tehdit unsurunu oluşturmadığı, bu nedenle görevi yaptırmamak için direnme suçu oluşmadığı halde kanuni olmayan gerekçeyle yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur."

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    yahuu arkadas hep aynı şey seni sürdürürüm, sen benim kim olduğumu biliyormusun, sen kimsin bla bla... zayıf ve zavallıların sığındığı palavra laf ı güzaf hukuk iyi işlerse sorun kalmaz....
    Cevapla
  • Furkan 1 ay önce Şikayet Et
    Yargıtay 4. Ceza dairesu hakimleri, Ankara'yı arayıp sizleri sürdüreceğim. Kendinize güneydoğuda yer bakın. Nasıl olsa bunları söylemek suç değil.
    Cevapla
  • Ddd 1 ay önce Şikayet Et
    Ne saçmalık.. o hakim sormamış mı, sen hangi yetkiye, hangi bağlantına dayanarak sürdüreceksin o polisi, hele bi de bakalım dememiş mi?? Böyle serserilere, tehdit edenlere hesap sorulmayacak mı
    Cevapla
  • Müsafir 1 ay önce Şikayet Et
    Tebrikler. Yapın yapın böyle.gün gelir size de polis lazım olur. Size olmasa çocuğunuza falan lazım olur. Polisi böyle böyle iyice ezdirin . Size lazım olunca da zor bulursunuz. (Sözlerim tehdit değil , tartışmanın bütünlüğü içinde söylüyorum, malum böyle olunca suç olmuyormuş . Siz öyle dediniz sayın yüksek yargı organı üyeleri)
    Cevapla
  • Necati 1 ay önce Şikayet Et
    Bu o üniformaya dolasıyla devlete çok büyük bir hakarettir devletin polisine adaletsizlik sebebiyle isteyen istediği hakareti ediyor tehdit ediyor hatta darp ediyor böyle bir şey kabul edilemez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama
'Çevreci' Şahan Gökbakar fena yakalandı! Villası kaçak çıktı! Yıkım kararı