Anayasa Mahkemesi'nden imar barışı ile ilgili kritik karar!

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karara imza attı. Vatandaşlar ilgili kamu kurumları aleyhine tazminat davası açabilecek.

GİRİŞ 24.07.2024 10:32 GÜNCELLEME 24.07.2024 10:37
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası; yapı kayıt belgesi verilen binaların deprem ya da kendiliğinden çökmesi gibi durumlarda oluşacak zararların giderilmesi için ilgili kamu kurumları aleyhine de tazminat davaları açılabilecek.

2018’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İmara aykırı ve kaçak yapılar konusunda; 18 Mayıs 2018’de yürürlüğe giren 7143 Sayılı Kanun ile önemli bir düzenleme yapıldı. 3194 Sayılı İmar Kanunu'na geçici 16. madde eklendi. İlgili düzenleme uyarınca; afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amaçlandı. Bu kapsamda; 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapılar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulması ve şartların sağlanması halinde yapı kayıt belgesi verilebileceği hüküm altına alındı. Yapı kayıt belgesi alan kaçak yapılar bu düzenleme sayesinde yasal statü elde etti.

SORUMLULUK MALİKLERE BIRAKILDI

Yine ilgili yasal düzenleme ile yapının depreme dayanıklılığı hususunun bina sahibinin sorumluluğunda olduğu düzenlendi. Yani idarenin olası bir deprem hasarı ya da çökme gibi durumlarda tazminat gibi sorumluluklar altına girmeyeceği hükme bağlandı. Yani yapı kayıt belgeleri binanın depreme dayanıklı olup olmadığına bakılmaksızın verilirken, olası bir olumsuzlukla ortaya çıkacak tablodan da malikler sorumlu tutulmuş oldu.

Bakan Kurum, EBRD Başkan Yardımcısı Patrone ile görüştüBakan Kurum, EBRD Başkan Yardımcısı Patrone ile görüştü

AİHM'den 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' kararıAİHM'den 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' kararı

Ataşehir'deki tapu sorunu babadan oğula geçecekAtaşehir'deki tapu sorunu babadan oğula geçecek

TEBLİĞİN İPTALİ İÇİN DANIŞTAYA DAVA AÇILDI

Tüm bu hususlar daha sonra Bakanlık tarafından çıkarılan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Tebliğe de aynen yansıdı. Tebliğin yayımın ardından bazı hükümlerinin iptali için Danıştay 6. Dairesi’nde dava açıldı.

DANIŞTAY ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU

Daire yaptığı incelemelerin ardından bir hüküm yönünden Anayasa’ya aykırılık tespit ederek, itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapma kararı aldı. Yüksek Mahkeme; yapı kayıt belgesi verilen yapının depreme dayanıklılığı konusunda idarenin değil sadece bina sahibinin sorumlu olacağına dair hükmün iptalini istedi.

AYM OYBİRLİĞİ İLE İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, Danıştay’ın itirazını haklı bularak, ilgili düzenlemenin oybirliğiyle iptaline karar verdi. Kararda; idarenin denetim ve gözetim sorumluluğunun devam ettiği bir konuda idare aleyhine tazminat davası açılamamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.

ARTIK KAMU DA SORUMLU

Yüksek Mahkeme’nin bu kararı sonrası yapı kayıt belgesi alan ve yasal statüye kavuşan binalarda deprem gibi etkenlerle yaşanabilecek olaylardan kamu kurumları da sorumlu olacak. Vatandaşlar ilgili kamu kurumları aleyhine tazminat davası açabilecek.

3 MİLYON YAPI KAYIT BELGESİ ALINDI

Kahramanmaraş ve çevre illeri vuran depremler Türkiye’de imar affı tartışmalarını beraberinde getirdi. Yapı kayıt belgesi alan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı bir kez daha gündeme taşındı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre; imar affından 5 milyon 849 bin konut ve 1 milyon 237 bin ticari olmak üzere 7 milyon 86 bin adet bağımsız bölüm yararlandı. 3 milyon 110 bin adet Yapı Kayıt Belgesi verildi.

Bursa’da inşaat yüzünden yolda göçük meydana geldiBursa’da inşaat yüzünden yolda göçük meydana geldi

ABD'de konut başlangıçları haziranda beklentileri aştıABD'de konut başlangıçları haziranda beklentileri aştı

Konut kredisinde yeni dönem! 5 kişi aynı anda ev sahibi olacakKonut kredisinde yeni dönem! 5 kişi aynı anda ev sahibi olacak

Yabancılara konut satışında Antalya zirvedeYabancılara konut satışında Antalya zirvede

KAYNAK: HABERTÜRK / FEVZİ ÇAKIR
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • harun özdemir 2 ay önce Şikayet Et
    Sabih kanatoğlu AYM yi ziyaret ediyor mudur.?
    Cevapla
  • Kahraman 2 ay önce Şikayet Et
    Aynen öyle bende aynı durumdayım inceleme olmadan yatırdık parayı aldık yapı kullanim iznini bunu veren belediye mühendis fen işleri yapanlar devletteni üst kademe yöneticiler hepinizde sorumlusunuz tabiki bizlerde sorumluyuz verdik parayı aldık yapı kullanim iznini demek ki aşağıdan yukarılara kadar çarpık bir düzen ve işlem var malesef ver parayı al izni mantığı
    Cevapla
  • deli dumrul 2 ay önce Şikayet Et
    Devlet İnsan değildir affetmez sadece insanlar affeder bu ve buna benzer konularda af olmaz affedenin kabahati varmı soruyorum_?
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    doğru karar denetimi yapmayan belediye veya mühendisler her kim suçlu ise yetkisini kötüye kullanan kim varsa tazminat ve bedeli hukuki cezayı ödesin.onların denetimsizliklerinden bir sürü vatandaş öldü.
    Cevapla
  • Mustafa 2 ay önce Şikayet Et
    Karara katılmıyorum. Bu uygulama vatandaşın yaptığı kaçak yapıların devlet tarafından kimliklendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Hatta vatanadaş bu uygulama başladığında daha çok kaçak yapılar yapmıştır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nasrallah suikastı sonrası Rusya'dan son dakika İsrail duyurusu! Resmen uyardılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e Lübnan tepkisi!