Türkiye devrede: Erdoğan'dan kritik görüşme!

1991 yılında Somali'den tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Somaliland için Türkiye devrede. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin kendi toprağı olduğunu söyleyen Somali'nin Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile telefonla görüştü.

GİRİŞ 30.07.2024 09:49 GÜNCELLEME 30.07.2024 10:13
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Somali ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Somali’nin toprak bütünlüğü ile birliğine verdiği önemi vurguladı.

ABD ve Fransa çıldıracak! Türkiye çıkarma yapmıştı, ülkede ilk kritik imza atıldı...ABD ve Fransa çıldıracak! Türkiye çıkarma yapmıştı, ülkede ilk kritik imza atıldı...

"TÜRKİYE, ARABULUCUK FAALİYETLERİNİ YOĞUN ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’nin terörle mücadelesine verilen desteğin devam edeceğini ve Somali ile Etiyopya arasındaki ihtilafın çözümü için Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki enerji ve savunma başta olmak üzere birçok alanda iş birliğinin artarak süreceğini söyledi. 

Bakanlar Fidan, Güler ve Bayraktar Nijer'de ortak çalışma toplantısına katıldıBakanlar Fidan, Güler ve Bayraktar Nijer'de ortak çalışma toplantısına katıldı

SOMALİ-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında ilk defa başkent Mogadişu'yu ziyaret etmesinin ardından Somali hükümetinin "yakın bir müttefiki" olduğuna işaret eden Reuters, güvenlik güçlerinin eğitimi ve kalkınma yardımı sağlanması konularına da dikkati çekti. İki ülkenin şubat ayında bir savunma anlaşması imzaladığı hatırlatılan haberde, Türkiye'nin ülkede okul, hastane ve altyapı inşa edip Somalili öğrencilere Türkiye'de eğitim görmeleri için burs verdiği, bunun karşılığında ise Afrika'da ve "kilit öneme sahip gemicilik rotasında" bir nüfuza sahip olduğu değerlendirmesi yapıldı.

YILLARDIR DEVAM EDEN SOMALİLAND KRİZİ

1991 yılında Somali'den tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Somaliland, uluslararası alanda büyük ölçüde tanınmıyor, Somali de Somaliland'in kendi toprakları olduğunu söylüyor. Somali Ulusal Haber Ajansı, 2023 yılı aralık ayının sonunda, Cibuti'nin yürüttüğü arabuluculuk çalışmaları kapsamında, Somali ve Somaliland'ın aralarındaki ihtilafı çözmek için görüşmelere yeniden başlayacağını duyurmuştu. 

KAYNAK: AA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Musa 1 ay önce Şikayet Et
    O kadar açık ki haritaya bakınca. Kızıldenizi kontrol etmek isteyen İsrail ve ABD ingiltere Somaliland diye bir ülke uyduruyor. Bizim çıkarımıza değil bu ayrılık.
    Cevapla
  • GOCA GONYALI 1 ay önce Şikayet Et
    nolur artık Filistin için, mazlumlar için, İslamiyet İçin, En önemlisi Allah rızası için artık bir şeyler yapalım.... dayanamıyorumm
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Büyük savaş için kızıldeniz kapısı bize lazım
    Cevapla
  • insanlık 1 ay önce Şikayet Et
    Bizim ezik, müstemleke zihniyetliler, bu vizyonu anlayabiliyorlar mı? Acep
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Somali'nin deniz yetki sahasında , Petrol ve Doğalgaz olduğu gibi , Uranyum vb kritik değerli mineraller olabilir . Maden keşfi ve Doğal Kaynakların kazan - kazan prensibiyle değerlendirilmesi anlaşması tüm ekonomik ve ticari faaliyetleri kapsamalıdır . Derin deniz madenciliği araçları ile kritik madenleri çıkarılabiliriz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten eleştirilere yanıt: Ciddi bir karalama var
Narin'in şüpheli olmayan tek akrabasından kritik karar